• Ağustos 06, 2009

    Yönetmen: Seiji Mizushima
    Tür: Macera, Dram, Doğaüstü Güçler
    Yapım Yılı: 2003
    Bölüm Sayısı: 51
    Anime Puanı: 10/8.5



    Fullmetal Alchemist, alternatif bir dünyada ve geçmişte geçiyor. Bu dünyada bilimden ziyade Alchemy, yani simya oldukça gelişmiştir ve kendilerine simyacı adı verilen insanlar belirli malzemelerden belirli şeyler yaratabilmektedir. Mesela tahta parçaları kullanılarak bir radyo oluşturulabilir veya aynı şekilde bir radyo odun parçalarına dönüştürülebilmektedir. Fakat simya yapabilmek için belirli kurallar ve yasaklar vardır. Öncelikle bir simyacı simya yapabilmek için simya çemberine ihtiyaç duymaktadır. Herhangi bir kalem veya tebeşir kullanarak genelde yere çizilen çemberin ortasına simya için gerekli malzemeler yerleştirilir. Simyadaki en önemli kural ise eşit takastır. Yani simya gerçekleştirirken elde etmek istediğiniz şeye karşılık simya çemberine onun karşılığını koymanız gerekmektedir. Ayrıca simyada herhangi bir nesne altına dönüştürülememektedir. Son olarak en büyük kural ve yasaklardan birisi de insan simyasıdır. Ölen bir insan asla geri getirilmemelidir, çünkü bir can için eşit değerde takas edilebilecek bir şey yoktur. Eğer bir simyacı ölen bir insanı geri getirmeye çalışırsa ortaya kendi ölümü, hatta daha kötü şeyler çıkabilmektedir. Fullmetal Alchemist’te simyanın bol kullanıldığı bu dünyada geçmektedir ve bizlere Edward ile Alphonse Elric kardeşlerin macerasını anlatmaktadır.

    Edward ve küçük kardeşi Alphonse Elric, Resembol adında küçük ama şirin bir köy kasabasında yaşamaktadırlar. Babaları Hohenheim onları çok küçük bir yaşta terk etmiştir ve ondan bir daha asla haber alınamamıştır. Birkaç sene sonra ise, Edward 10, kardeşi Al 9 yaşında iken anneleri Trisha Elric amansız bir hastalık yüzünden vefat eder. Edward bu durumu içine sindiremez ve simya kullanarak annesini geri getirmek ister. Yasak olduğunu bildiği halde Edward ve Al insan simyasını gerçekleştirirler ve sonuç çok kötü olur. Yaratıkları şey annelerinden ziyade et ve kemikten oluşan iğrenç bir şeydir ve üstelik takas olarak Edward sol bacağını ve Alphonse tüm vücudunu kaybeder. Edward umutsuz bir durumda sağ kolunu feda ederek Alphonse’nin ruhunu son anda tesadüfen bulundukları odada bulunan bir zırha yerleştirmeyi başarır. Sonuç olarak simya deneyi başarısız geçmiştir ve Edward sol bacağı ile kolunu kaybederken Alphonse bir zırhta yaşamaya mahkûm olmuştur.

    Birkaç gün geçtikten sonra ise Roy Mustang adında bir Elric kardeşleri ziyaret eder. İnsan simyasını deneyinden haber aldığından ve sadece üstün yetenekli simyacıların böyle bir şeye cesaret edeceğini bildiğinden onlara yaşları tutmamasına rağmen ulusal simyacı olmalarını teklif eder. Sol bacağına ve sağ koluna “automail” adı verilen robot kol ve bacaklar takılan Edward, eğer askeriye altına girerse simya hakkında daha çok bilgiye ulaşıp kardeşi ile beraber eski vücutlarına kavuşabilme ihtimalini düşünerek kendi deyimi ile “askeriyenin köpeği” olmayı kabul eder. Nitekim Edward ve Alphonse, Felsefe taşı adı verilen ve bununla takas olmadan çok büyük simyalar gerçekleştirilebildiği söylenen efsanenin peşine düşer ve aksiyon dolu 51 bölümlük bir macera böylelikle başlamış olur.

    Fullmetal Alchemist’in konusu gerçek olamayacak kadar abartı olsa da aslında gayet başarılı işlenmiş ve senaryo kurgusu olarak da çok iyi. Yaşanan atmosfere göre komik, hüzünlü ve sırf aksiyon dolu bölümler yaşanabiliyor. Karakter bakımından da bir hayli zengin olan seri, sonlara doğru bana göre biraz hız kesmeye çalıştı ve konu bakımından çok büyük kabuk değiştirdi. Ne demek istediğimi şimdi söyleyemeyeceğim ama izlediğinizde bana katılacaksınızdır. Görsel olarak ise seri bir hayli başarılı, açılış ve kapanış olarak birkaç parça karşımıza çıkıyor ve vasatın oralarda geziniyorlar. Son sözlerim olarak eğer orta uzunlukta bir anime izlemek istiyorsanız Fullmetal Alchemist’i kesinlikle öneririm.

    Bilinmesi Gerekenler;
    •Fullmetal Alchemist’in 52. bölüm yerine geçen “Conquerer of Shambala” adında yaklaşık 105 dakikalık uzun metraj bir anime filmi bulunmaktadır.
    •Fullmetal Alchemist’in ikinci serisi duyuruldu ve 2009’da gösterimine başlanması planlanıyor

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan