• Ağustos 07, 2010

    Yönetmen: Takahiro Omori
    Stüdyo: Studio Deen
    Tür: Korku, Dram
    Yapım Yılı: 2005 – 2006 – 2008
    Bölüm Sayısı: 26 + 26 + 26
    Anime Puanı: 10/9



    Jigoku Shoujo (Hell Girl / Cehennem Kız), Hell Link adlı internet sayfası aracılığı ile insanların nefret ettikleri kişileri cehenneme yollamasını konu alıyor. Sadece gece yarısı girilebilen bu siteye nefret ettiğiniz kişinin ismini yazarsanız Jigoku Shoujo Emma Ai gelerek bu isteğinizi yerine getirerek ismini yazdığınız kişiyi cehenneme yollamaktadır. Fakat Emma Ai’ın dediği gibi bir kişi lanetlenirse iki mezar kazılır. Laneti yapan da sonunda cehenneme gidecektir.

    Jigoku Shoujo (1. Sezon)
    2005 yılında çıkan ilk sezonda yukarıda da bahsettiğim gibi Emma Ai, yüzyıllar boyunca cehennem linki (tabi bu link teknolojinin gelişmesi ile internet ortamına geçmiştir.) aracılığı ile insanların isteklerini yerine getirmekte ve nefret ettikleri kişileri cehenneme yollamaktadır. Fakat yapılan anlaşmaya göre cehennem linkini kullanan kişi de öldüğünde cehenneme gidip sonsuz acıyı tadacaktır. Her bölümde farklı insanların, farklı hayatların cehennem linkini haklı veya haksız olarak kullanmasına şahit oluyoruz ve her bölümde Emma Ai ve yardımcıları Wanyudo, Ichimoku Ren ve Hone Onma ile hedef gösterilen kişiyi cehenneme götürmektedir.

    Bölümler ilerledikçe olayların içine Hajime Shibata ve kızı Tsugumi de karışmaktadır. Bunun sebebi ise Tsugumi’nin, Emma’nın gözlerinden Emma ile anlaşma yapan kişiyi görebilmesidir. Böylece Hajime ve Tsugumi, Emma Ai’ı durdurmaya çalışır ve Emma’nın geçmişi, bu işi neden yaptığı ufaktan ortaya çıkmaya başlar.

    Jigoku Shoujo: Futakomori (2. Sezon)
    Yaklaşık bir sene sonra çıkan ikinci sezon ise birinci sezonun bıraktığı yerden devam ediyor. Emma Ai ve ekibi cehenneme gönderme işine devam etmektedir ve aralarına Kikuri adında ufak bir kız da katılmıştır. Kikuri, Emma’nın tersine enerjik, yerinde duramayan, şımarık ve her işe burnunu sokmayı seven bir kişiliğe sahiptir. İkinci sezonda da her bölü ayrı bir olay yaşanmaktadır ve bu sefer Emma’nın yardımcılarının geçmişlerine değinilmiştir. Bölümler ilerledikçe Wanyudo’nun, Ichimoku Ren’in ve Hone Onma’nın Emma Ai ile nasıl tanıştığını öğreniyoruz. Yine sonlara doğru yaklaşınca konu Takuma adlı çocuğun üzerine yoğunlaşıyor ve yaşanan olaylar zinciri sonucu ikinci sezon sona eriyor.

    Jigoku Shoujo: Mitsuganae (3. Sezon)
    İki senelik bir aradan sonra Jigoku Shoujo geri dönüyor ve kaldığı yerden devam ediyor. Emma Ai, ikinci sezonda, yaşanan olaylar sonucu bedenini kaybetmiştir ve bizim dünyamızda hareket edebilmek için Mikage Yuzuki adı dokuzuncu sınıf öğrencisinin bedenine girmiştir. Emma yeniden ekibini toplayarak cehennem linki işine geri dönmüştür ve bu sefer ekibe Yamawaro adında genç bir çocuk katılmıştır. Emma Ai, Yuzuki’nin bedeninde olduğu için yapılan tüm anlaşmaları Yuzuki de görmektedir ve genç kız tüm çabaları ile normal hayatına geri dönmeye çalışmaktadır. Üçüncü sezonun finali ise biraz açık bırakılmış. Yani gelir mi bilinmez ama dördüncü sezon ihtimaline karşın böyle bir yöntem uygulanmış.

    Jigoku Shoujo’nun üç sezonunun da konularından özet olarak bahsettikten sonra değerlendirmeme geçmek istiyorum. Anlayacağınız üzere anime de belirli bir konu bütünlüğü yok. Her bölüm farklı bir hikaye karşımıza çıkıyor ve her sezonun sonunda hikaye belirli bir noktaya yoğunlaşarak son buluyor. Benim favori sezonum ikinci sezon çünkü hem tüm karakterlerin geçmişine değinmesi, hem de yaşanan hikayelerin diğer sezonlara göre çok daha ilginç olması benim çok hoşuma gitti. Ayrıca ilk sezonunda birkaç bölüm boyunca karşımıza çıkan Emma Ai’ın kimonosunu giyip hazırlanma sahnesi (Hani Sailermoon’da falan oluyor ya, her bölüm iki saat dönüşürler, her bölüm aynı sahneyi izleriz) ikinci sezonda yok ve bu yüzden seri bence çok daha akıcı ilerliyor. Yani demek istediğim ilk sezondan sonra ikinci sezonu ile Jigoku Shoujo çok daha kaliteli olarak karşımıza çıkıyor. Üçüncü sezonda ise kanaatimce tempo biraz daha düşüyor. Ve kimono giyme sahnesi başka bir versiyonu ile maalesef yeniden karşımıza çıkıyor. Bir de opening’in anime başladıktan birkaç dakika sonra başlaması olayını hiç sevmiyorum fakat o da var. Son olarak üçüncü sezonun finali biraz daha iyi olabilirdi ama yine de soru işaretleri bırakmadan ve yeterli bir sonla bitiyor.

    Görsellik olarak Jigoku Shoujo çok kaliteli bir anime. Özellikle Emma Ai Japon kültürünün korku öğesi sayılan uzun saçlı küçük kız imajına çok iyi uyuyor ve her bölüm sarfettiği “ölmeyi denemek ister misin) sözleri ile izleyiciye büyük bir zevk yaşatabiliyor. Jigoku Shoujo’nun müzikleri de oldukça kaliteli. Özellikle ilk sezonun açılış parçası çok güzel bir parça.

    Sonuç olarak Jigoku Shoujo herkese hitap etmeyebilir ama her bölümde ayrı bir senaryo ortaya koymak için gerçekten yaratıcı olmak gerekir ve her bölümde gözler önüne serilen insanlık dramı, Wanyudo’nun dediği gibi insanlar zaten birbirlerine cehennemi yaşatıyor sözü seriyi çok güzel özetliyor. İlk sezona 9, ikinci sezona 9.5 ve son sezona 8 verdim ve genelleme yaparak Jigoku Shoujo’ya 9 vermeyi uygun gördüm. Benim görüşüm, Jigoku Shoujo mutlaka izlenmesi gereken ve eşi benzeri olmayan bir anime.

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. bu animeyi tavsiyen üzerine izlemeye başladım, çok da beğendim. ama 3. sezonunu bulamadım. acaba bana türkçe sublanmış bir kaynak önerebilir misin?

      YanıtlaSil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan