• Nisan 27, 2012

    Yönetmen: Tsutomu Mizushima  
    Stüdyo: P.A. Works
    Tür: Gerilim
    Yapım Yılı: 2012
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/8













    Another adlı anime, Yukito Ayatsuji’nin 677 sayfalık aynı adlı romanından uyarlama bir animedir. Animeden önce yine kitaptan uyarlanan dört ciltlik manga serisi de bulunmaktadır. Ayrıca Ağustos 2012’de Japon yapımı filmi vizyona girecektir.

    Another’de hikaye 1998 yılında geçmektedir fakat hikaye 1972 yılında yaşanan olaylara dayanmaktadır. 1972 yılında, küçük bir kasaba olan Yomiyama kasabasında, Kuzey Yomiyama Orta Okulu’nun 3-3 sınıfının başarılı ve sevilen öğrencisi Misaki hayatını kaybeder. Tüm öğrenciler ve öğretmenler bu ani ölümle şoka uğrar fakat öğrencilerden birisi “Misaki ölmedi, bakın işte orada” deyince tüm sınıf, hatta öğretmenler bile Misaki sanki yaşıyormuş gibi davranmaya başlarlar ve hayatlarına devam ederler. Misaki’nin sırası sanki kendisi gerçekten orada oturuyormuş gibi boş bırakılır ve hatta mezuniyet törenine bile sırası götürülür. Buraya kadar her şey garip olsa da sıra dışı bir şey yoktur. Fakat mezuniyet resmi çekildiğinde herkes şok olur çünkü merhum Misaki de resimde görülebilmektedir. Ölü gibi bembeyazdır, fakat yinede resimdedir ve gülmektedir.

    1998 yılında ise asıl hikâyemiz başlıyor. 15 Yaşındaki Koichi Sakakibara, babasının Hindistan’daki işi nedeniyle büyükanne ve büyükbabasının yanına, Yomiyama kasabasına taşınır. Koichi, Kuzey Yomiyama Orta Okulu’nun 3-3 sınıfında okuyacaktır fakat ciğerlerinde yaşadığı “Pnömotoraks” (ciğerlerin hava kaçırması) adlı rahatsızlığı nedeniyle ilk birkaç hafta okula gidememiştir. Hastanedeyken okuyacağı sınıfından üç arkadaşı onu ziyaret eder fakat davranışları biraz tuhaftır. Gecesinde ise hastanede okulunun üniformasını giyen ve adının Misaki Mei olduğunu öğrendiği, sol gözünde göz bandı takın gizemli bir kız ile tanışır. Çok geçmeden Koichi okula başlar ve Misaki ile aynı sınıfta olduğunu görür. Koichi okula başlarda ortada garip bir durum vardır. Herkes biraz tuhaf davranmaktadır ve tüm sınıf Misaki’yi görmezden gelmekte, sanki yokmuş gibi davranmaktadır. Ayrıca ortada 3-3 sınıfının lanetli olduğu hakkında bir söylenti vardır. Koichi bu söylentilerin üstüne gider fakat sınıftan kimse ona tam olarak ne olduğunu söylemez. Tek bildiği lanetin 1972 yılında yaşanan olaylarla bir ilgisi vardır. Çok geçmeden ilk kurban verildiğinde Koichi her şeyi öğrenir fakat artık çok geçtir. Çünkü lanet başlamıştır.

    Another’e ben başladığımda aslında pek ümitli değildim. Kötü bir açılış parçasından sonra izlediğim ilk üç bölümü gerçekten sıkıcıydı. Fakat sanırsam üçüncü bölümün sonunda veya dördüncü bölümde ilk ölüm başladığında anime gerçekten şaşıracağım bir şekilde ivme kazandı ve olaylar aniden heyecanlı, gerilimli ve sürükleyici hale gelmeye başladı. Hiç ümidim yokken anime birden zevkli hale geldi ve “Son Durak” filmlerindeki gibi bir hava kazandı. 3-3 sınıfının öğrencilerinin teker teker ölmeye, daha doğrusu garip kazalara kurban gitmesi, Koichi’nin arkadaşları ile lanete karşı çare bulmaya çalışması derken kendinizi kaptırıveriyorsunuz. Animenin odağı olan lanetin elbette beğenmediğim tarafları da var (burada açıklarsam hikaye hakkında spoiler vermiş olurum) ama genel olarak baktığımızda ortaya gerçekten iyi bir gerilim animesi çıkmış diyebilirim. Özellikle dediğim gibi animede Son Durak filmlerindeki gibi bir havanın yaratılması harika olmuş.

    Animenin çizimleri oldukça kaliteli ve detaylı. Karakterler klasik anime karakterleri ama arka plan çizimleri benim çok hoşuma gitti. Animede olay bir sınıfı kapsadığı için birçok karakter bulunmakta. Hepsinin de birbirinden farklı özellikleri, çizimleri bulunmakta. Benim en çok beğendiğim karakter ise ana karakterlerden olan Misaki Mei. Kendisi bana bir hayli sempatik geldi ve sıra dışılığı ile ben onu Koichi’nin aksine bayağı bir sevdim. Müzikleri ise maalesef çizimleri kadar iyi değil. Kapanış parçası idare eder, bölümler esnasında çalan parçalar da fena değil ama o açılış nedir öyle, anlamış değilim. Animenin türüne hiç yakışmayan, hatta bir ara sanki Hint müziğine bile benzettiğim iğrenç bir parça. Zaten bir ilk bölümde izledim, bir daha da yüzüne bakmadım. 

    Sonuç olarak Another, açılış parçasını ve ilk üç bölümü saymazsak başarılı diyebileceğim bir anime. Animeyi izlemeye karar verirseniz dördüncü bölüme kadar sabredin. Ardından sizleri gerilimi bol, atmosferi yüksek ve seyri keyifli bir anime bekliyor olacak.


    { 11 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Bence açılış parçası kötü değil hatta konuyla uyumlu, bir yükselip bir alçalan temposuyla. Müziği beğenmeyebilirsiniz ancak Hint müziği benzetmeniz çok yanlış olmuş.

      YanıtlaSil
    2. iyi yorum tamamen aynı fikirlere sahibiz...teşekkürler-de filmin adı neden hiçbişey(another)?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Another'in anlamı diğer/bir tane daha demek. Belki de eserin sahibi Yukito Ayatsuj Another ile hani sınıfta +1 kişi falan olayı varya, onu kastediyordur. Yani diğer kişi gibi.

        Saygılar.

        Sil
    3. Animede 8. bölümdeyim. Şu ana kadar çok güzel zaman geçirdim. Sonuna kadar izlemeyi heyecanla bekliyorum.
      Açılış parçası olarak klasik müzikteki bazı besteleri "cover"lamışlar (yanılmıyorum umarım). Ard arda birleştirmişler. "Hızlan-yavaşla-tekrar et-sonraki şarkıya geç" şeklinde olmuş. Fena da değil hani.
      Bazı yerlerde "böyle de olmasın", "bu adam da aptal mı niye gidiyo oraya yahu?" deyip yadırgadığım oldu. Ancak, izlediğim kadarıyla güzel bir anime...

      YanıtlaSil
    4. Mükemmel bir anime , ayrıca ilk animem , çok sevdim !

      YanıtlaSil
    5. son zamanlarda izledigim en iyi gerilimdi.. konu hakkinda bilgi icin tesekkurler

      YanıtlaSil
    6. ------------Spoiler Olabilir----------------










      En sondaki öldürme ve Mei'nin bunu görmesi mevzusu sonuca bağlanamamıştı. Umarım ileride bununla ilgili bir ova neyin yaparlar. Sadece ben anlamadım diye düşünüp internette aradım ama yabancı sitelerde de bunu tartışıyorlar ve bir sonuç yok.
















      ------------Spoiler Olabilir----------------

      YanıtlaSil
    7. Açılış parçası iyi bi müzik değil ama sözleri animeyle tam olarak anlamlı.

      YanıtlaSil
    8. Bence açılış müziği dışındaki fikirleriniz gayet doğru, açılış müziğini bu kadar çok beğenmemeniz ve hint müziğine benzetmeniz garibime gitti.Bence açılış müziği animeyle gayet uyumlu ve hoş durmuş.

      YanıtlaSil
    9. Bu benim 3. animem ve evet acilis muzigi bence de cok tuhaf bir de sessiz oliyim derken bi anda ses acildiysa +_+ . ama bence de mukkemel bi anime olmus yapanin eliine emegine saglik daha hepsini bitirmeden bile diyorum ki hic gerilimli degil hatta kahkaha atasim geliyo bazen

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan