• Nisan 20, 2012

    Yönetmen: Koichi Chigara  
    Stüdyo: Gonzo
    Tür: Bilimkurgu, Macera
    Yapım Yılı: 2011
    Bölüm Sayısı: 23
    Anime Puanı: 10/7.5











    Last Exile: Fam the Silver Wing (Ginyoku no Fam), 2003 yılında çıkan serinin devamıdır. Animenin ana konusuna geçmeden önce arka plan hikayeyi ve ilk seride kısaca olanları özet geçmek istiyorum. İlk seriyi izlemeyenler için buradan sonrası spoiler içermektedir, eğer ilk seriyi izlemediyseniz bir sonraki paragrafa geçmenizi öneririm. Dünya artık yaşanması çok zor bir hale gelmiştir ve kıt kaynaklar artık insanlara yetmiyordur. Lonca (Guild) rehberliğindeki insanlarda Sürgün (Exile) adındaki devasa uzay gemileriyle yaşama elverişli başka gezegenler aramak için dünyadan ayrılmıştır. Bir tek Ades Federasyonu adındaki ülke yitik dünyada geride kalmıştır. Sürgünlerden birinin vardığı gezegenlerden biri ilk Last Exile animesinin geçtiği, kum saati şeklindeki Prester isimli gezegendir. Kum saati şeklindeki gezegende Anatoray ve Disith adlı iki ülke kurulmuştur ve bu ülkeleri Grand Stream adındaki devasa akıntı (kum saatinin tam orta kısmı) ikiye ayırmaktadır. Sürgün gemisi ise bu akıntıya kapılmış ve akıntı içerisinde bir o yana, bir bu yana gidip gelmektedir. Aradan yüzlerce, beklide binlerce yıl geçmiştir ve sürgünün varlığı unutulmuş, büyülü bir nesne, bir efsane diye anılmaya başlamıştır. Yine Lonca gözetimindeki iki ülke, Anatoray ve Disith ise sürekli savaş halindedir. Böyle bir ortamda hâkimiyetini sağlamlaştırmak isteyen Lonca ve Lonca’yı yok etmek isteyen Sylvana kaptanı Alex Row, sürgünün anahtarı olan Alvis Hamilton adlı küçük bir kızın peşindedir. Alvis ise tesadüfen kurye olan Claus ve Lavie adında iki genç pilotla tanışır. Velhasılıkelam, belirli olaylar yaşandıktan sonra Alvis büyük akıntıda başıboş bir şekilde gezen sürgünü aktif eder ve sürgünün aslında bir silah değil, bir uzay gemisi olduğu çok geçmeden anlaşılır. Akabinde Claus, Lavie, Alvis, Sylvana tayfası ve Anatoray’ın önemli kişileri dünyaya geri gider. Anime serisi de yenilenmeyi başarmış dünyada Claus’un gök gemisi ile uçarkenki görüntüsü ile son bulur.

    Fam The Silver Wing adlı anime ilk seriden iki sene sonrasını konu alıyor. Son sürgün de artık dünyaya geri dönmüştür ve insanlar yenilenen dünya üzerinde yine savaş halindedir. Bundan 180 küsur sene önce ilk sürgün dünyaya geri dönmüş ve savaşların fitili daha o zamanlar ateş almaya başlamıştır bile. Savaşların sebebi Ades Federasyonu’nun “siz buraları terk edip arkanıza bile bakmadan gittiniz” ve diğer ülkelerin “buralar bizimdi, biz yokken ne hakla yerleştiniz” gibi toprak kavgalarıdır. Gelgelelim, sürgünden gelen ülkeler topraklarını Ades’ten geri almayı başarmıştır ama günümüzde Ades artık eskisi gibi zayıf değildir ve yeniden dünyayı bayrakları altında birleştirmeye, toprakları dünyanın gerçek sahiplerine vermeye kararlıdır. İşte böyle karışık bir dünyada Fam ve Giselle iki genç gök korsanıdır. Kartoffel adlı üsleri eşliğinde savaş gemilerini balık gibi avlarlar (zaten onların değimi ile bu gemiler gök balıkları) ve genelde parçalarına ayırarak diğer korsan üsleri ile ticaret yaparlar. Günün birinde Fam, Giselle ve diğer korsanlar kendilerini Ades Federasyonu Başbakanı Luscinia önderliğindeki birinci filo ile Turan İmparatorluğu’nun prenseslerinin içinde bulunduğu sancak gemisinin savaşının tam ortasında bulurlar. Fam, savaştaki prenseslere sinyal yollar ve sinyale göre Fam onlara yardım etmeye hazırdır ama karşılığında sancak gemisi onların olur. Büyük prenses olan Liliana koşulu kabul eder ve gök korsanları sancak gemisinin kaçmasını yardımcı olur. Fakat beklenen yinede kaçınılmaz olur ve Liliana, Luscinia’nın eline düşer. Üstelik Liliana sürgünlerden birinin anahtarıdır ve Luscinia, prensesi kullanarak Turan İmparatorluğu’nu haritadan siler. Küçük prenses Millia ise hem ülkesinin yok olmasından, hem imparator babasının ölmesinden hem de ablasının kaçırılmasından üzüntü içindedir. Fam ise Millia’ya ablasını kurtarmaya yardım edeceğine dair söz verir ve gök korsanları kendilerini umulmadık bir maceranın içinde bulur.

    Last Exile: Fam the Silver Wing’in 23 bölümünden ikisi tekrar bölümü. Bu yüzden bazı sitelerde bölüm sayısı olarak 21 yazılmış ve tekrar bölümleri 15,5 bölüm gibi buçuklu olarak verilmiştir. Bu tekrarlardan ikincisi de ilk sezonu özet geçiyor ve açıkça söylemeliyim ki, en iyi bölümde bu ikinci tekrar bölümü. Çünkü her ne kadar kaliteli bir senaryoya sahip olsa da işlenişi ve karakterleri pek olmamış. Animenin işlenişini beğenmeden çünkü iki taraf da barış için savaşıyor ve gayeleri mutlu dünya. Savaşıyorlar, prensesler ağlaşıyor, ateşkes yapılıyor, herkes mutlu oluyor ve tak, bir olay oluyor ve yine savaş. Daha iki dakika önce kol kola olan komutanlar birbirlerini yok etmeye çalışıyor. Ve kızlarımız da yeniden başlıyor savaş çok kötü diye ağlamaya. Tamam, çok stratejik ve ilginç savaşlar izliyoruz ama savaş nedenleri çok gülünç ve anlamsız. Animenin karakterleri de pek tatminkâr değil. Bir kere Fam’dan güzel bir ana karakter olmamış. Çok çocuksu ve ilk Last Exile’daki o olgun havayı bozmuş. Ayrıca animenin neredeyse bütün karakterleri genç sevimli kızlar. Alex Row gibi karizmatik veya Claus gibi kendinden emin ve sempatik karakterler ikinci seride yok. Claus ve Lavie seride bir tek tekrar bölümünün sonunda ve son bölümün sonunda karşımıza çıkıyor hem de insanı şok ederek. Yazmayayım diyorum ama dayanamayacağım; Claus nedendir bilinmez tekerlikli sandalyede. Gonzo, Fam’ı ana karakter yapmak için Claus’a yapmadığını bırakmamış. Kısaca anlatmak istediğim, Fam ve arkadaşları ilk serinin o başarılı havasını yansıtamıyor. Neyse ki başta Dio olmak üzere ilk serideki bazı karakterler yeniden karşımıza çıkıyor ve gerektiğinde ağırlıklarını ortaya koyuyorlar.

    Animenin çizimlerinde animeye yenilik katan bir şey yok. 2003 yılındaki Last Exile’nin kaliteli versiyonu diyebilirim. Savaş sahneleri, gök gemileri, manevralar falan güzel yansıtılmış. Müzikleri de oldukça başarılı. Lakin ikinci tekrar bölümünde açılış ve kapanış da dahil olmak üzere ilk serinin müzikleri çalıyor ve o bölümü gördükten sonra anladım ki, ikinci seri ilk serinin eline su dökemez.

    Last Exile: Fam the Silver Wing, tek başına ele alındığında iyi bir anime ama orijinal Last Exile ile karşılaştırıldığında maalesef yanında sönük kalıyor. İlk seriyi izleyen herkes eminim ikinci seriyi de izleyecektir ama pek fazla beklentiniz olmasın.



    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Ben öyle düşünmüyorum. Fam cidden harika bir karakter Ana karakter olmak için ancak her Karakterin Bayan olması cidden sıkıcı bir hal alıyor Anime'de. Onun dışında ise Tek yakın mesafe kavgalarının Beyaz giyinimli Irk tarafından olduğunu gördükçe sıkıntı basıyor beni. Sadece gemi savaşları vardı. Kara'da ve deniz'de pek savaş işlenmiyordu. Bu açıdan Anime'de pek heyecan alamadım ama geri kalanı ve sonu beni çok etkiledi açıkçası..

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan