• Mayıs 27, 2013

    Yönetmen: Koji Masunari
    Stüdyo: A-1 Pictures
    Tür: Fantastik, Macera
    Yapım Yılı: 2012
    Bölüm Sayısı: 25
    Anime Puanı: 10/5.5
















    Orijinal ve uzun adı ile Magi: The Labyrinth of Magic, izleyenini Binbir Gece Masalları’ndan fırlamış gibi fantastik bir dünyaya götürüyor. Orta doğu ve çöl ülkelerinde geçen animede büyüler, cinler, canavarlar, kısacası ne ararsanız vardır. Animenin kahramanlarından Ali Baba, bulunduğu şehirdeki Amon adındaki kuleyi ele geçirip zengin olmanın peşindedir. Lakin büyü ile yaratılan ve cinlerin koruması altındaki kuleleri ele geçirmek hiç kolay değildir. Kuleye bir giren bir daha çıkamamaktadır ve bu yüzden Ali Baba pek cesaret edememektedir. Günün birinde karşısına Aladdin adında genç bir çocuk çıkıverir. Üstelik bu sevimli çocuk büyü kullanabilmektedir ve Ugo adındaki bir cine de sahiptir. Aladdin, Ali Baba ile arkadaş olur ve kulenin varlığını, içindeki cini öğrenir. Aladdin başka bir cinle karşılaşmak, daha doğrusu Ugo için karşılaşmak isteyince Ali Baba’ya beraber kuleye girmeyi teklif eder. Fakat şehrin Şeyhi Jamil ve köle savaşçıları da peşlerinden kuleye girer. Zorluklarla geçen yolculukta bir tek Ali Baba, Aladdin ve Jamil’in kölelerinden birisi olan Morgiana hayatta kalır ve en önemlisi, Aladdin kendisinin bir Magi olduğu öğrenir. Bundan sonrasında da Aladdin’i, Ali Baba’ya ve Morgiana’yı çok daha büyük ve tehlikeli maceralar beklemektedir.



    Magi adlı animede güzel bir fantastik dünya yaratılmış. Ali Baba’sıyla, Aladdin’iyle, Sinbad’ı ile sanki eski Disney yapımlarından fırlamışlar gibi sevimli bir atmosfer var ortada. Fakat anime daha çok 10 – 15 yaş arasına hitap ettiği için olaylar çok basit ve tekdüze. İyi karakterler beyaz, aşk için, dostluk için mücadele ederken, kötüler kara, kendi çıkarları için veya basitçe savaşı sevdiklerinden dolayı mücadele ediyorlar. Bekleneceği gibi ortada iyi kalpli bir Magi olan Aladdin’e karşılık kötü kalpli bir Magi de var ve birçok bölüm genelde büyü ve kılıç savaşları ile geçiyor. Demek istediğim, Magi’den senaryo derinliği, hikâyede kırılmalar gibi şeyler beklemeyin. Ortada iyiler ve kötüler var, karşılıklı savaşıyorlar. Animenin tek artısı Ali Baba veya Sinbad gibi masal karakterlerinin yanında bolca yan karakter bulundurması. Bir de mizah unsuru güzel kullanılmış. Mimikler hoşuma gitti ve Aladdin’in sapıkça ama saf duygularla yaptığı hareketleri izlemek zevkliydi:)

    Magi’nin çizimleri tam bir anime olduğunu uzaktan bile belli ediyor. Rengârenk saçlar, kocaman gözler ve “başka yerler”, garip elbiseleri, araya serpiştirilmiş orantısız karakterleri ile ben klasik bir animeyim diyor. Az önce bahsettiğim mimikler ve çizimler de çok güzel kullanılmış. Sindria, Ballbad gibi şehirler, kaleleri veya fakir mahalleleri çok güzel yansıtılmış. Dövüş sahneleri için de başarılı diyebilirim. Animenin iki adet açılış ile kapanış parçası mevcut ve tam “shonen” havasındalar. Hareketli, seriye yakışan ama benim pek tutmadığım parçalar. Anime içinde çalan Arap tarzı müzikler ise ortama güzel uymuş. Bu hususta beğenmediğim tek şey Aladdin’in sesi. Elbette küçük çocukların sesi ince olur ama Aladdin’in sesi burada hakikatten çok ince kaçmış.

    Sonuç olarak Magi, senaryo olarak pek bir şey vaat etmiyor. Bilindik iyiler kötülere karşı çarpışıyor olayı var ama dövüş sahneleri falan başarılı. Zaten sonuna kadar izlememin sebebi dövüş sahneleri ve fena olmayan mizah unsurları. Şahsi görüşüm, Magi’yi izleyecekseniz fazla bir şey beklemeyin. Ali Baba’sı falan hoş da gerisi boş gibi. Ayrıca sonu da yarım bitiyor ve ikinci sezonu da çok büyük ihtimalle gelecek. Tabi ben ikinci sezonu pas geçeceğim.

    { 4 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Magi benim yeni dönem animelerinden beğendiğim bir seriydi. Bana kalırsa senaryo aslında çok da basit değil. İyi kötüden ziyade Ali Baba'nın ülkesindeki iç savaş konusu güzel işlenmişti. Monarşinin yıkılması, rejim değişikliği pek de çocuklara göre değil aslında. One Piece'in Alabasta bölümleri de buna benzerdi ve hiç de çocuk işi sayılmayacak bir konu. Sonra Solomon'un Bilgeliği falan hoş noktalardı, Aladdin genelde kaba kuvvetle yenmiyordu. Solomon bildiğiniz gibi Süleyman'a tekabül ediyor ve -artık mitlerde mi deyim İslam inancında mı deyim bilemedim- hayvanlarla, cinlerle iletişim kurabiliyordu. Bence bunlar dikkat edilesi mitoloji okumaları ve benim nezdimde animeyi güzel kılmaya yetiyor. Kısacası, ben ikinci sezonu merakla bekliyorum.İmparatorluğun oğulları gelecek, sonra Sinbad'ın daha fazla cinini görme imkanımız var :) gibi gibi...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Yorumum 3 yıl sonrası ama bi şey sorucam.Acaba solomonun bulunduğu animenin ismini yazarmısınız?Her yerde her türlü aradım ancak bulamadım.

        Sil
      2. anime adı yukarıda belirtilmiş. Magi the labyrinth of magic

        Sil
    2. 25 bölüm ve 3 bölüm olmak üzere 2 sezon daha çıktı bildiğim kadarıyla. Ayrıca kitap uyarlaması diye biliyorum.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan