• Ağustos 25, 2014

    Yönetmen: Satoshi Kon
    Stüdyo: Madhouse
    Tür: Gerilim
    Yapım Yılı: 1997
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/8














    Yoshikazu Takeuchi’nin aynı adlı romanından uyarlanan Perfect Blue, yönetmenliğini Satoshi Kon (Tokyo Godfathers, Paranoia Agent, Paprika) yapmaktadır ve anime filmi ilk olarak 1997 yılında Fantasia Festival’de gösterilmiştir. Hikâyenin odağındaki karakter Mima Kirigoe’dir. Kendisi CHAM! adlı üç kızdan oluşan grupta solistlerden birisidir ve aynı zamanda pop idolüdür. Fakat menajerlerinin de tavsiyesi üzerine Mima pop idolü kariyerini noktalayarak aktris olmaya karar verir. İlk projesi dram ve cinayet temalı Double Bind olan Mima’nın bazı hayranları bu ani değişiklikten pek memnun değildir. Mima’ya pop idolü olarak tapanlar adeta yüz seksen derecelik bu değişiklik karşısında mutsuzdurlar. Hatta “hain” diye bir faks bile alır. Akabinde Mima kendi adını taşıyan Mima’nın Odası adlı bir internet sitesinin varlığını öğrenir ve merak ederek menajeri Rumi’ye evine bilgisayar ve internet kurdurur. Nihayet siteye girmeye başaran Mima’nın kendisi hakkındaki bu site hoşuna gider ama siteyi inceledikçe sanki kendi ağzından yazılmış gibi günlükler ürkmesine neden olur. Öyle ki, günlüklerde nerede alışveriş ettiğinden ne aldığına kadar, trenden ilk olarak hangi ayağı ile adım atarak indiğine kadar korkunç derecede detaylı bilgiler yazmaktadır. Kısacası pop idolü Mima’nın aktris Mima’ya dönüşmesi bazılarını rahatsız etmiştir ve Mima’nın da hayatı artık eskisi gibi olamayacaktır. 


    Satoshi Kon’un yönetmenliğini yaptığı diğer çoğu animeler gibi Perfect Blue da psikolojik gerilim ve ruh hali üzerinde yoğunlaşıyor. Mima’nın yaşadığı duygusal değişmeler, peşinde birileri varmış hissi güzel yansıtılmış. Yaklaşık bir saat yirmi dakika süren anime filmi ilerledikçe Mima’nın yaşadığı gerilimin de artması izleyenini de ekrana bağlamayı başarıyor. Zaman zaman tempo yavaşlıyor ama Mima’nın başına ne gelecek merakı, sapığının ne yapacağını kestirememek gibi unsurlar sayesinde daima bir merak içinde oluyorsunuz. Tek beğenmediğim kısmı dediğim gibi temponun bazen gereğinden fazla ağırlaşması. Yani bazı sahneler gereğinden fazla uzun ve özellikle heyecanlı bir andan sonra uzun uzun Mima’nın yatağında yatışını izlemek bana ters düştü. Neyse ki bu sahnelerin sayısı az. Genel olarak anime sağlam bir tempoda ilerliyor. 


    Perfect Blue’nin çizimleri çıktığı tarih nedeniyle eski ama animeyi 720p kalitesinde ve geniş ekran olarak da izlemek mümkün. Animede gerçekçi bir hava hakim ve CHAM! üyelerini saymazsak tüm karakterlerin gerçek çekik gözlü Japonlara benzediğini görebiliriz. Çizimler çıktığı tarihe göre gayet güzel ama bazı karakterlerin (bunlar genelde arka plan karakterleri) gözlerinin hizalamaları bayağı kötü duruyor. Neden böyle yapılmış bilmiyorum ama bu karakterlerin neredeyse balık misali gözleri bir hayli ayrık. Neyse ki bunların da sayısı fazla değil ama bayağı bir dikkatimi çektiler. Animede fazla müzik yok ama olanlar da oldukça iyiler. Genelde gerilimli ve hareketli sahnelerde çalan müzikler atmosfere tam oturmuşlar. Seslendirmeler de ise “Me-Mania” lakaplı sapığın ince sesini tipine yakıştıramadım. Bunun dışında herkesin sesi karakterine gayet uyumlu.

    Perfect Blue, hikâye olarak standartların dışına çıkmasa da psikolojik unsurları ve sonlara doğru yaşanan sürpriz gelişmelerle izlenmeye değer bir anime filmi.


    { 6 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Önerdiğim animeyi (oraya birkaç anime daha yazmıştım hepsini %100 beğendim diyeceğim animelerden değildi öyle rastgele o anda aklıma gelen animelerdi (tıpkı perfect blue gibi)) bu kadar erken izleyip incelemesini yapacağınızı beklemiyordum ne yalan söyleyeyim onur duydum :P

      ben psikoloji öğrencisi olduğum için zamanında black swan'ı izlemiş ve hiç beğenmemiştim :s (eleştiri veya yorumlara açık değilim kesinlikle hiç beğenmedim) bir film/dizi/anime vs izlerken ekşi okumakta yarar olduğunu düşünürüm bu animeyi de ordan çarpıp izlemiştim denebilir. Black Swan'ın aksine bunu (e tabi yapım yılının etkisi de var) daha başarılı bulduğumu söylemem lazım. Benim de puanım 7/10 larda falan olurdu heralde.
      merak edenler için umarım link paylaşmamda sıkıntı yoktur
      https://eksisozluk.com/entry/28516031
      bu biraz rtüksel bir entry olmuş ama elçiye zeval olmaz
      https://eksisozluk.com/entry/30795115

      YanıtlaSil
    2. Kon'un başyapıtının ilk filmi olduğunu düşünüyorum. Perfect blue, david lynch ile hitchcock'u ağlatabilecek bir olay örgüsüne ve atmosfere sahip. Ben rahatlıkla tam not verirdım ama 10 üzerinden 8 de oldukça destekliyici bir puan. Darren Aranosky'nin bu animenin haklarını satın almış olması gerçekten hoş bir ayrıntı

      YanıtlaSil
    3. Yazımın biraz ağır olduğunu düşünüp, tekrar yazmak için silmiştim ki, yorumlamışsınız.

      Umarım ben de biraz kabaca da olsa anlatabilmişimdir. Saygılar.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Elbette sizi anladım, ağır olduğunu da düşünmedim. Gayet seviyeli, düşüncelerinizi belirttiğiniz bir yorumdu fakat silmişsiniz, bu yüzden verdiğim cevabı ben de silmek zorundayım)

        Yorumlarınızı bizlerden esirgemeyin, herkesin görüşleri önemlidir. İnsanlar düşüncelerini belirtmeli ki animeyi inceleyenler başka insanların fikirlerini de görsün.

        Saygılar.

        Sil
    4. izlediğim en sasırtıcı animelerden birisiydi. yani nasıl anlatabilirim ki cok farklıydı. kesinlikle izlnemeli. efsanelerden birtanesi. anlatılmaz izlenir :D

      YanıtlaSil
    5. yazıda şahane olmuş seni senseem ilan ediyorum yazılarını çok beğeniyorum sensee

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan