• Ekim 25, 2015

    Yönetmen: Shuko Murase
    Stüdyo: Manglobe
    Tür: Aksiyon, Dram
    Yapım Yılı: 2015
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/7.5


    Adından içeriğini az çok belli eden Gangsta’da olaylar Ergastulum adlı kurgu bir şehirde geçiyor. Animenin kahramanları Worrick ve Nicolas “Nic” bir nevi her işi yapan handymen’lerdir. Ne şehri yöneten dört büyük aileye ne de polise bağlıdırlar ama onlar için vazifelere çıkmaya hazırdırlar. Dediğim gibi şehir dört ailenin kurduğu dengeli yönetimin altındadır ve bu şehirde normal insanlar ve insanüstü güçleri bulunan “Twilights” adı verilen insanlar ince bir çizgi üzerinde yaşamaya çalışmaktadır. Animenin ilk bölümü normal bir insan olan Worrick ile bir twilight olan Nic’in polisin kendileri için bir meseleyi halletmesini istemesi ile başlıyor. Polis, kadın tüccarı olan Barry’nin işinin bitmesini ister ve handymen’ler görevi kabul eder. Görev esnasında da Alex adlı hayat kadını ile tanışıp onu yanlarına alırlar. Bundan sonra ise Ergastulum diken üstünde olacaktır çünkü birileri dengeler ile oynamaya başlamıştır. 


    Yukarıda bahsettiğim gibi animede olaylar Ergastulum adlı şehirde Worick ile Nic etrafında gelişiyor. Bölümler ilerledikçe şehri, ikiliyi ve geçmişlerini, twilight’ları ve şehrin yöneticilerini daha yakından tanıyoruz. Tabi bu esnada arka plandan olsa da asıl hikâye kendini göstermeye başlıyor. Birazcık daha Ergastulum’dan bahsedecek olursam; bölümler ilerledikçe şehir hakkında bilgiler ediniyoruz dedim ama bana göre şehir hakkında biraz daha arka plan hikâyesi verilseymiş iyi olurmuş diye düşünüyorum. Ergastulum hakkında net olarak bildiklerimiz mafya tarafından sözlü üç kural çerçevesinde yönetildiği ve twilights’ların hükümetler tarafından hedef alınmadan yaşayabildikleri tek şehir olduğunu biliyoruz. Hâlbuki bu şehri kim kurmuştur, kim kurmuştan ziyade nerededir onu bile bilmiyoruz. Benim tahminim İtalya veya İspanya civarı bir yerde, yani Avrupa’da çünkü tarz olarak oraları acayip anımsatıyor. İsimler de ona işaret ediyor ama öte yandan kullanılan yazının İngilizce olması küçük bir ihtimal olsa da Amerika veya İngiltere’ye de işaret ediyor.

    Anime hem tarz olarak hem de çizim olarak yetişkinlere hitap eden bir anime. Öncelikle aksiyon sahnelerini çıkarırsak içeriğin küçük yaştaki anime severler için ağır olduğunu söyleyebilirim. Zaten animenin içeriği belli: mafya, cinayet, kadın pazarlama, daha fazla cinayet. Çizimleri de doğal olarak buna uygun. Karakterlerin çizimleri ve tipleri klasik anime tarzından ziyade gerçekçiliğe daha yakın. Örneğin Nic’in bir Asyalı olduğunu diğer karakterlerin yanında görünce anlayabiliyoruz. Şehrin çizimleri ve aksiyon sahneleri de gayet başarılı. Şehrin ayrıntıları, çarpışmalarda kullanılan kan miktarı veya kupan uzuvlar, kısacası pek bir şeyden çekinilmemiş. Buna doğrusal olarak müzikler de çizimler kadar başarılı. Hem açılış parçası “Renegade” hem de kapanış parçası Yoru no Kuni’yi ben oldukça beğendim. 


    Gangsta, bahsettiğim gibi içeriği bakımından yetişkin kesime hitap eden bir anime. Yani en azından “shounen” değil. Fakat büyük bir eksiye sahip ki, seri pat diye ortasında bitiveriyor. Tam ana hikâye kendisini göstermeye, olaylar patlak vermeye başlarken anime (tıpkı Berserk gibi) bitiveriyor. Zaten on iki bölüm bu animeye açıkçası yetmemiş, en azından yirmi dört bölüm olmalıymış. Ayrıca ortada sıkıntılı bir durum daha var ki o da yapımcı stüdyo Manglobe. Bilen biliyordur, daha çok ileri yaş kesime hitap eden animeleri ile ön planda olan Manglobe adlı anime stüdyosu iflas nedeniyle (29 Eylül 2015 itibari ile) kepenkleri indirdi ve Gangsta son anime serileri oldu. Dolayısıyla Manglobe’dan bir ikinci sezon gelmesi hayal ve Gangsta’nın geleceği bundan sonra başka bir stüdyonun elinde olacağı için ne olacağı henüz belli değil. Uzun lafın kısası Gangsta’yı ben içerik olarak beğensem de konu olarak biraz zayıf buldum çünkü tam ana konu başlayacakken final yaptı. Bu yüzden Gangsta için elbette izlenebilir bir anime diyorum ama beklenti yükseklerde olmasın.

    Son olarak tekrar Manglobe’a dönecek olursam; Manglobe benim sevdiğim favori stüdyolarımdandı ve bizlere Samurai Champloo, Ergo Proxy, Michiko to Hatchin, House of Five Leaves, Deadman Wonderland gibi animeleri sunduğu için teşekkür ederim. Arada Samurai Flamenco gibi kazalar yaşansa da severdik diyelim ve yazımızı sonlandıralım.


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. İlk sezon için bu kadar yeterliydi bence gangstanın kurgusu. İlk sezon bir bakıma bize genel olarak olayları tanıttı. 24-25 bölüm yapsalardı güzel olurdu ama sezonluk yapıyorlarsa iyi bir yerde bitirdiler. :D

      Manglobe yerine başka bir stüdyo alacaktır ama ne kadar benzer benzetir bilmiyorum. Bu sezonki gibi konuyu işleyebilecekler mi acaba.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan