• Temmuz 19, 2016

    Yönetmen: Kunihiko Ikuhara
    Stüdyo: J.C. Staff
    Tür: Fantastik, Dram, Romantik
    Yıl: 1997
    Bölüm Sayısı: 39 Bölüm
    Anime Puanı: 10/9


    Bir zamanlar küçük bir prenses varmış. Anne ve babası öldüğü için çok üzgünmüş. Bir gün prensesin önünde gezgin bir prens belirmiş beyaz atının üzerinde. “Küçük kız” demiş prens, “bunca kederin altında eziliyorsun; gücünü ve asaletini asla yitirme, büyüdüğünde bile. Sana bu yüzüğü veriyorum, günü gelince seni bana getirecek.” Bunların hepsi iyi hoş, ancak kızımız prensten o kadar etkilenmiş ki bir prenses değil, prens olmaya karar vermiş. Ama bu sahiden iyi bir fikir miydi?

    Susan J.Napier’in “ANİME” isimli kitabında yukarıdaki paragrafı okumam ve merakla Utena animesine başlamam bir oldu. Anime bittiğinde Utena en sevdiğim animeler listesinde yerini almayı başarmıştı. Sadece kısa bir paragraf ile izler kitleyi üzerine çeken kaç tane anime var ki? Evet, Utena sıradışı konusu ve gizemi ile her bölümde izleyici dinamik tutmayı, anlatımı ile büyülemeyi başarmış bir anime.

    Öncelikle belirtmeliyim ki Chiho Saito'nun mangasından uyarlanmasına karşın Shoujo Kakumei Utena, bir süre sonra mangasından farklı bir yol izlemeye başladı. Söz konusu durum Fullmeta lAlchemist’te de mevcut. Manga bitmeden animeye başlandığında anime ya mangadan çok farklı bir konuya dönüyor ya da yarım kalıyor. Animenin henüz manga tamamlanmadan başlanması ya da manganın yayın hızını geçmesi olumsuz durumlara neden olabiliyor.


    Serinin ana karakteri "Erkek Fatma" olarak tabir edebileceğimiz Utena Tenjou. Çocukken gördüğü nazik bir prensten o kadar etkilenir ki kendisi de bir prens olmaya karar verir. Bunun için hem kişiliğini hem de giyim kuşamını değiştirir. Ohtori Akademisi'ne giden Utena burada Anthy Himemiya adlı bir kızla tanışır. Anthy bir başka öğrenci ile taciz boyutlarına varan bir ilişki içerisindeyken Utena onu korumak ister ve kendisini öğrenci konseyi ile bir dizi kılıç düellosu yaparken bulur. Anthy'ye "Rose Bride" yani Gül Gelini denmektedir. Yapılan düelloların kazananı Gül Gelini’ne sahip olmaktadır.Turnuvayı kazanan "dünyada devrim yapabilecek bir güce" sahip olacaktır.Bu yüzden herkes Gül Gelini’ni istediği için turnuva şampiyonu sürekli meydan okumalarla karşılaşır. Utena içinde yoğun bir biçimde metafizik, gerçeküstücülük ve alegori barındıran bir shojo, yani daha çok kızlara hitap eden bir anime serisi. Takarazuka Revue adı verilen ve tamamı kadınlardan oluşan müzikal tiyatro benzeri görseller ve gölge oyunları da animede yer alıyor.

    Animenin ana hikâyesi kendi içinde dörde ayrılmış. Dört hikayede de Utena farklı bir mücadeleye giriyor. Ortak noktaları ise hikayelerin Ohtori Akademisi'nde geçmesi ve Utena'nın Gül Gelini'nin sahibi unvanını korumaya çalışması. Düello için meydan okumalar geri çevrilemez ve hepsi akademinin dışında kalan yüksek platformda gerçekleştirilir ki burası sadece düelloculara açık bir yerdir. Gül Gelini düellocuların ceketlerine güller takar ve düellocular da kılıçlarını kullanarak rakibinin güllerini kopartmaya çalışır. Gülünü kaybeden düellocu mücadeleyi kaybetmiş olur. Anime içerisinde geçen dört hikaye sırası ile şöyle:

    Öğrenci Konseyi 
    İlk bölümden 13. bölüme kadar sürmektedir ve Utena, Anthy ve diğer karakterleri tanıtmaktadır. Hikayede Utena'nın Gül Gelini’ni nasıl kazandığı ve öğrenci konseyi ile mücadelesi anlatılmaktadır.

    Karagül Hikayesi 
    14. bölümden 24. bölüme kadar sürmektedir. Öğrenci konseyini bertaraf ettikten sonra Utena'nın önüne yeni bir tehdit çıkar: Souji Mikage. 18 yaşındaki dahi, bir danışman kılığında üstün zekasını kullanarak insanları manipüle etmektedir.Siyah gül armaları taktırdığı öğrencileri Utena'nın üzerine gönderir.

    Akio Ohtori Hikayesi 
    25. bölümden 33. bölüme kadar sürmektedir. Mikage olayından sonra Utena yeniden öğrenci konseyi üyeleri ile düello yapmak zorunda kalır. Üstelik öğrencilerin artık yeni yetenekleri de vardır. Ayrıca,Akio onu baştan çıkarmaya çalışır ve bu sebeple Anthy ile arası açılır.

    Kıyamet Hikayesi 
    34. bölümden son bölüm olan 39. bölüme kadar sürer. Düelloların arkasındaki karanlık sırlar açığa çıkar ve Akio ile Anthy’nin gerçek niyetleri belli olur. Utena ile Akio ilk ve son kez düello için karşı karşıya gelirler.Utena, Akio’yu yener ama Anthy ihanet edince Utena kaybeder.


    Mangada hikaye biraz daha farklı. Hikayenin başlangıcında Utena başka bir okula gitmektedir. Okul yönetimi ile sorun yaşadığı için yönetim, iç mimar olan teyzesi ile iletişime geçer. Utena’nın arkadaşı Kaido izleyiciye tanıtılır.İkilinin arasında sıkı bir dostluk vardır. Mangada Utena’nın anne ile babasının ölümünden sonra bu kadar dik başlı hale geldiği anlatılır. Utena’ya her sene güller açtığı zaman bir mektup gelmektedir. Utena’nın söylediğine göre bu mektuplar,henüz küçük bir kızken bir prens tarafından kurtarıldıktan sonra gelmeye başlamıştır. Kaido’nun da niyeti bu mektupları göndereni bulmaktır. Mangada bölümler ilerledikçe Utena teyzesinin iş arkadaşı olan Aoi Wakaouji ile tanışır. Kendisi Utena’yı kurtaran prense çok benzemektedir ve prensin taktığı yüzükten takmaktadır. Uteno, Aoi’yi prensi sanır ama hayalleri Aoi ile teyzesini uygunsuz olarak yakalayınca yıkılır. Kaido ise Utena’ya gönderilen mektupların Aoi’un okuduğu okuldan geldiğini öğrenir. Bunu öğrenen Utena da okulunu değiştirmeye karar verir. Prensini aramaya giden Utena arkasında kalbi kırık bir Kaido bırakır. Utena’nın yapımında yönetmen Kunihiko Ikuharadahil Sailor Moon animesinde görev yapan birçok kişi çalışmış. Yönetmen Ikuhara, bu animede Sailor Moon’daki başarıyı yakalayabileceğinden emin olmamasına rağmen Utena’nın son işi olduğunu düşünerek kariyerinin zirve eserini yapmak istemiş.

    Utena’nın, Shoujo Kakumei Utena (Revolutionary Girl Utena) isimli beş sayılık mangası, aynı isim ile yayınlanan 39 bölümden oluşan anime serisi ve 1999 yılında yapılan Adolescence of Utena isimli bir anime filmi bulunmaktadır. Televizyon serisi ile film paralel doğrultuda ilerlese de bazı değişiklikler yapılmış. Utena'nın film versiyonu oldukça ilginç bulunmuştur. Bu ilginçliğin en büyük sebebi kahramanların görünüşlerinin ve karakterlerinin değişmesidir. Özellikle filmdeki Anthy Himemiya karakteri seriden oldukça farklıdır. Filmde Anthy karakteri çiziminin seriye göre daha güzel olduğunu söyleyebiliriz. Anthy seride pasif bir karakter olarak ortaya çıkarken, filmde flörtöz ve dik başlı bir karakter olarak görünmekte. Ayrıca filmde Touga Kiryuu ve Utena arasında bağ, seridekinden oldukça farklıdır.

    Çizimleri bakımından animeye, Riyoko Ikeda'nın The Rose of Versailles'in (Versailles Gülü) ilham kaynağı olduğu sıkça konuşulmuştur. Kayan aynalar, desteksiz merdivenler gibi unsurlar Versailles Gülü'nde de yer almıştı. Utena'da da gerçeküstü manzaraların yanında buna benzer sahneler mevcut. Ayrıca devrim yapmak, güllerin sıkça kullanılması, asalet ve düellolar da Versailles Gülü’nü fazlası ile hatırlatıyor. Özellikle Utena Tenjou ile Oscar François karakter olarak birbirini anımsatmakta. (ikiside erkeksi dişi karakterler). En büyük benzerliklerden bir diğeri ise Utena’nın Anthy’yi, Oscar’ın ise Maria Antoinette’yi korumaya çalışmasıdır. Maria Antoinette’in son derece kadınsı olması ile Anthy karakterinin de aynı özelliği taşıması; Oscar ve Utena’nın da erkeksi dişi karakterler olma özellikleri aynıdır. Oscar, babası tarafından erkek gibi yetiştirilir, Utena babasız kaldığı ve güçsüz olmaktan korktuğu için erkek gibi yetişir. Utena’nın savaşı Gül Gelini’ni kurtarmak, Oscar’ın savaşı babasının arzusunu gerçekleştirmek ve iyi bir asker olmaktır. Her iki karakterde başkaları için kendi yaşamlarından ödün vermişlerdir. Lakin bu konuşulanlara rağmen yönetmen Kunihiko Ikuhara, Versailles Gülü'nün, Utena’ya kaynak olmadığını birçok kez dile getirmiştir. Ikuhara'nın söylediğine göre Utena'nın konsepti, Sailor Moon Super S: The Movie anime filminden gelmektedir. Çünkü Ikuhara'nın orijinal fikirleri Sailor Moon filminde kullanılmamış, yönetmen de akabinde projeden ayrılarak fikirlerini Utena'da uygulamıştır.Sailor Moon animesinde de eşcinsel karakterlerin bulunması Utena ile benzerliklerindendir.


    Utena'da masallarda kullanılan motiflere sıkça rastlıyoruz. Kaleler, yakışıklı prensler gibi. Bununla birlikte, hikayeler mangalarda gördüğümüz geleneksel shoujo temaları ile (güzel kızlar ve erkekler, romantik yakınlaşmalar) desteklenmiş. Utena'da metafizik göndermeler de bulunuyor. Utena bir illüzyon dünyasında yaşamaktadır ve bu dünyadan gerçekliğe adım atmaktadır. Serinin sonunda Anthy’nin eline bir çanta alması artık kendi bağımsızlığını kazandığını ve zincirlerinden kurtulduğunu temsil eder. Utena ve Anthy'nin ilişkisi ise metafor olarak iki yarımın birleşme ihtiyacı olarak tanımlanmıştır. Utena ne kadar erkek gibi davranırsa Anthy o kadar narindir. Lakin ikisi de birbirlerine olan sevgilerini doğrudan açıklamaz. Kullanılan kırmızı renk ise karakterlerin hırsını temsil etmektedir. Utena'nın merdivenleri çıkarken geçirdiği dönüşüm ve çalan “Zettai Unmei Mokushiroku” adlı parça, o dönemin diğer popüler shoujo içeriği gibidir. Yani müzik eşliğinde karakteri değişen ve dönüşüm geçiren kız teması Utena'da da mevcut. Utena

    için sürrealizm dolu bir anime denilebilir. Bunda yönetmen Ikuhara'nın sanat ve tiyatro sevgisinin yeri büyük. İlk bölümden son bölüme kadar Utena, anlamı olmayan olaylardan adeta anlam çıkarmaktadır. Sonu yokmuş gibi görünen spiral merdivenlerin çıktığı düello meydanının tepesinde süzülüyormuş gibi duran tersyüz bir kale, esrarengiz yorumlar yapan gölge kuklaları, sözleri kadar değişik ama bir o kadar da görkemli olan müzikleri animeye gerçeküstü bir hava katıyor. Karakterlerin düşünceleri ve duyguları mümkün olduğunca estetik bir şekilde sunulmuş. Anthy her ne kadar kırılgan ve narin Gül Gelini olarak lanse edilse de özellikle evcil hayvanları başta olmak üzere garip zevklere sahiptir. Seride bulunan tüm erkekler işe yaramaz ve zorba olarak tasvir edilmiştir. Utena adeta kendi dünyasında bir halüsinasyonun içinde yaşıyor gibidir. Serinin sonunda ise şaşırtıcı gerçekler ortaya çıkar. Akio ve Anthy hakkındaki gerçekleri öğrenen Utena ile birlikte seyirci de büyük bir şokgeçirir. Anthy aslında bir cadıdır.Yıllar önce Akio’yu kurtarmak için kendisini kasabalıların önüne atmış ve öldürülmüştür. Utena küçüklüğünde Anthy’in acılar içinde arafta sıkıştığını görmüş ve bu sebeple prens olmaya karar vermiştir. Anthy’ye sonusuz derecede güvenen ve onun için ölümü göze alan Utena en büyük darbeyi de Anthy’den alacaktır. Ama serinin sonunda Utena’nın dileği gerçek olacak ve Anthy bir birey olduğunu anlayacak, özgürlüğe adımını atacaktır. Belirtmem gereken bir diğer nokta ise animede ensest ve eşcinsel ilişkilerin bulunuyor olması ama bunların açık şekilde gösterilmemesi. Anthy ve Utena arasındaki duygusal ilişkiyi filmde daha net görürken seride hiç görmediğimiz cinsel yaklaşımlarıda filmde görmekteyiz. 1990'ların en önemli animesi olarak gösterilen Utena, Animation Kobe tarafından yılın televizyon animesi ödülünü 1997 yılında kazanmıştır.

    Animedeki çeşitli biçimlerde tasvirler karşımıza çıkmakta. Gerçekte yıllar önce bir yangında ölen Mikage’nin seride bulunmasının nedeni herkesin onu yaşıyor sanmasıdır. Dolayısıyla herkes onun öldüğünü düşünürse var olmayacaktır. Kısacası tüm mesele fikirlerin ne kadar güçlü olabileceğidir. Bu örneğe serinin sonunda Utena’nın hatırasının herkesin aklından silinmesi de verilebilir. Lakin Anthy ve Akio hala Utena’nın kim olduğunu hatırladığı için Utena bir yerlerde yaşamak zorundadır. Seride karşımıza bolca gül çıkıyor. Kırmızı güller bireyleri tek tek temsil ederken siyah güller hepsinin ortak davasının (Utena’yı alt etmek) sembolüdür. Kelebekler ise birçok tasvirde olduğu gibi başkalaşımı temsil eder. Karagül hikayesinin sonunda çıkan kediler ise aileyi, Akio’nun tarottan gelen arabası yetişkinliği, seks, tutku ile dönüşümü simgeler. Bunların dışında Miki’nin sürekli kronometresine bakması okulda zamanın farklı aktığının farklı olmasından kaynaklandığı içindir. Yani Miki zaman tutmaktadır. Son olarak animede bahsi geçen dünya devrimiyse Anthy’nin itaatkârlığının yok edilmesidir.


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan