• Haziran 02, 2017

    Yönetmen: Hiroshi Hamasaki
    Stüdyo: Telecom Animation Film 
    Tür: Dram, Romantik, Hayatın İçinden
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: 13
    Anime Puanı: 10/8


    Shoujo türüne giren, yani kelime anlamı ile daha çok genç kızlara hitap eden animeler aslında hep aynı formülle karşımıza çıkmaktadır. Aynı romantik çizgide ilerlerler ve çoğu dramatize edilerek melankolik bir hava oluşturulur, izleyici kitlesi kızlar ağlatılır. Durum böyle olunca, yani shoujo kategorisine giren animeler aynı kalıptan çıkma gibi durunca mecburen animedeki hikayenin kalitesine daha çok önem vermeye başlıyoruz. En azından aynı dram ilginç bir hikayeyle sunuldu diyoruz. Orange da tam olarak bu kategoriye girmek üzereymiş ki bir şeyler yolunda gitmemiş.

    Animenin ana karakteri Naho Takamiya, vurdumduymaz bir lise öğrencisidir. Günün birinde on yıl gelecekteki kendisinden bir mektup olur. Mektupta o gün olacaklar, Kakeru Naruse adlı yeni transfer öğrencisi ve yaşadığı pişmanlıklar yazmaktadır. Özellikle Kakeru ile ilgili bu sefer doğru kararları vermesi gerektiğini belirten gelecekteki Naho’nun yazdığına göre on yıl sonra Kakeru aralarında olmayacaktır. Kısacası Naho, adımlarına dikkat edecek ve Kakeru’yu gözlem altına alacaktır.


    Orange’ın hikayesi fena değil lakin ilk bakışta ilgi çekici gelse de kurcaladıkça küçük küçük aksaklıklar ayyuka çıkmaya başlıyor. Öncelikle animede “zaman yolculuğu” kavramı mevcut. Mevcut fakat olay havada kalmış. Gelecekten mektup geliyor ama nasıl geliyor? Mektup, ana karakteri uyarıyor dikkatli ol diye. O zaman bu ana karakterin uyarıya uymadığının kanıtı mıdır? Sonuçta uysaydı mektup gelirdi? Dolayısıyla gelecek sabit değil değişken midir? Mektubun yollanmadığı birçok alternatif gelecek mi bulunuyor? Fazla derine inmiş olabilirim. Steins;Gate gibi derin bir kurguyu animeden elbette beklemiyordum lakin bu kadar sığ bırakılması da hoş olmamış. Evet, farklı bir yaklaşım var animede ama yetersiz kalmış.

    Gelecekten gelen mektubu çıkarırsak anime tipik shoujo animesi. Öyle çok sulu göz olunabilecek buram buram dram kokan bir anime değil lakin yine de klişe. Birisi Naho’yu seviyordur, Naho başkasını seviyordur. Naho sevimli sakarlıklarda bulunur vs. Şimdi, bunlar türü itibariyle animede olması gereken şeyler. Önemli olan ise nasıl işlendiği ki aslında kötü sayılmaz. En azından olaylar kendisini izlettiriyor, yeri geldiğinde tebessüm ediyor, yeri geldiğinde kızıyorsunuz karakterlere. Bunun dışında Naho, mektup ile ilgili neden arkadaşlarından yardım almıyor, neden gelecekteki Naho “adam gibi” bir mektup yazarak olan biteni net açıklamamış gibi soruları kendime sormadan edemedim.


    Animenin karakterleri de konusu gibi herhangi bir sıra dışılık sunmuyor. Naho, sakar ve iyi kalpli (Usagi?), Kakeru Naruse tebessüm eden ama içten içe dertli çocuk, gözlüklü Hagita zeki çocuk, Takako klasik erkek fatma, Azusa kısa boylu kız, Suwa ise yeri geldiğinde sert, lider oğlan. Karakterler arasından bir tek Suwa’nın ön plana çıktığını, aykırı durduğunu söyleyebilirim. Seride kendisinin canlı olduğunu, bir kişiliği olduğunu hissettiriyor.

    Orange’ın çizimleri için söylenebilecek fazla bir söz yok. Animasyon genel olarak başarılı. Hızlı sahneler, kullanılan mimikler göze hoş geliyor, keza karakter tasarımları da öyle. Karakterler standart anime karakterleri, öyle bir farklı yanları yok. Çizim olarak ise abartıdan uzaklar. Uzak demekle kastettiğim saçları rengarenk veya orantısız vücut ölçülerine sahip değiller. Müzikler de animenin görsel yanı gibi çok ön planda değil ama görevini yerine getiriyor. Açılış parçası “Hikari no Hahen” hoş ve seriye çok yakışmış bir parça. Yine her shoujo animede olduğu gibi kapanış parçası “Mirai” ağır bir parça olarak karşımıza çıkıyor.


    Yönetmen koltuğundaki Hiroshi Hamasaki deneyimli bir isim. Shigurui, Steins;Gate, Terra Formars, Texhonlyze gibi Orange ile hiç alakası olmayan türdeki animelerde de yönetmenlik deneyimleri mevcut. Yapımcı stüdyo Telecom Animation Film’i ilk defa duyduğumu itiraf ediyorum. Lupin serileri ile öne çıkan stüdyodan Orange izlediğim ilk anime oldu. Bu arada, Orange mangasından animeye uyarlanmadan önce ilk olarak live – action bir filme uyarlandı. 2015 yılında yayınlanan film Japonya’da gösterime girdiği ilk haftayı birinci tamamladı. Başrollerinde ise Tao Tsuchiya (Naho) ve Kento Yamazaki (Naruse) var.

    Orange, anime dünyasına herhangi bir farklılık katmıyor. Gelecekten gelen mektubu ile farklı görünen lakin klişe olan konusu ve karakterleri ile ortalama bir anime. Ayrıca serinin 18 Kasım 2016 yılında çıkan Orange – Mirai adında bir anime filmi de bulunmakta. Bu filmde seride olanlar Suwa’nın gözünden anlatılıyor ve orijinal hikayesinin yanında kendi hikayesine de sahip.

    { 4 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. "zaman yolculuğu" kavramı havadamı kalmış ????? whhaaatt ??? sen animeyi düzgün izledinmi acaba çünkü bu konu kesinlike havada kalmadı hatta finalde en ufak ayrıntısına kadar açıklandı üzgünüm ağır bir eleştiri oldu ama bir tanıtım yazısında bu kadar büyük bir yanlışlık olursa bu kadar büyük bir eleştiride olur -_-

      YanıtlaSil
    2. Boş yapmışsin kardeşim resmen animeyi kötülemek için bukadar yazının yazıldığını düşündüm eleştiri yapacaksan çamur atmadan yerinde yap benim hiç bitmesini istemediğim animelerden ayrıca gelecekten mektup gelmesi falan tamamen yaratıcı ve akıcı bi hikaye sunmuş ortaya

      YanıtlaSil
    3. Yorum yapamıyacağım AMA animenin hoş olduğunu söylüyorlar. 🤓🤓🤓🤓🤓

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan