• Haziran 20, 2017

    Yönetmen: Michael Dudok de Wit
    Stüdyo: Studio Ghibli
    Tür: Fantastik
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/8

    Kırmızı Kaplumbağa, Hollanda-İngiliz animatör Michaël Dudok de Wit’in birlikte yazdığı ve yönettiği 2016’da animasyonlu fantastik bir filmdir ve Japonya’dan Toshio Suzuki tarafından üretildi. Film, Wild Bunch ve Studio Ghibli arasındaki ortak yapım ve ıssız bir adada batmış ve dev bir kırmızı kaplumbağa ile karşılaşan bir adamın hikayesini anlatıyor. Filmin diyalogu yok. 2016 Cannes Film Festivali’ndeki Un Certained Regard bölümünde ilk kez yayınlandı. Film, 89. Akademi Ödülleri için En İyi Animasyonlu Film’e aday gösterildi ancak Zootopya’ya kaybetti.

    Bir fırtınada adsız bir adsız kimse ıssız bir adada uyanıyor. Taze meyve ve su ile çeşitli hayvanlar ve geniş bir bambu ormanı bulan adam adadan ayrılmaya karar veriyor. Adam bambudan bir sal yapıyor ve yelken açmaya çalışıyor. Bununla birlikte, görünmeyen bir hayvan salı yok eder ve adamı adaya geri zorlar. Başka bir salla kaçmaya çalışırken, planı görünmeyen hayvandan bir daha başarısız oluyor. Üçüncü kez denemek, o hayvan kırmızı bir kaplumbağa olduğunu bulur. Salı yine yok oluyor, adam adaya geri çekiliyor. O akşam, adam kıyıdaki sürünen kırmızı kaplumbağayı içeriye girmeye çalışıyor görüyor. İntikam olarak, bambu çubukla başın üzerindeki kırmızı kaplumbağa vurur ve sırtını iter. Adam, bir başka salla yolculuğa çıktıktan sonra, kaplumbağayı ters yönde bırakmaktan suçlu hissetmeye başladıktan sonra, bir balık yakalar ve kaplumbağa’ya bulaştırmaya çalışır, ancak öleceğini bulur. Kaplumbağanın kabuğu gece boyunca ortadan ayrılıyor ve erkeğin şaşkına dönünce, kaplumbağa bir kadına dönüşüyor. Adam onu canlandırmaya ve onu güneşten korumak için bir sığınak yapmaya çalışıyor. Yağmur adaya geldiğinde kadın uyanır. Adam gittiğini fark eder ve sonunda kıyı şeridinde olduğunu gören adayı arar. Gömleğine verdiği nihayetinde kadının şimdi boş olan kaplumbağa kabuğunu denize sürüklediğini görüyor. Adam yarı yapmış salında da aynı şeyi yapar. Parite sonunda bir ilişki kuruyor. 


    Bundan birkaç yıl sonra, çiftin bir şişesi kıyıda duran bir oğlu var. Kazayla küçük bir mağaraya düştükten sonra, oğlan okyanustaki diğer kaplumbağalarla garip bir ilişki kurar. Büyürken, oğlu adaya alışmaya başlar. Şişesiyle temiz su için adaya girdiğinde, bir tsunami adaya çarptı. Kimse ağır yaralanmasa da, adanın ormanı neredeyse yok edildi. Bambu kalıntılarını yaktıktan sonra, oğlu şişesini adadaki bir vaha bulur. Adayı terk etmeye karar veren oğlu, vedalaşına veda eder ve üçlü bir kaplumbağa ile yüzer. Yaşlı büyüyen adam ve kadın hayatının geri kalanını adada geçirir. Adam aya bakarken, bir gece huzur içinde ölür. Adamın elini bir kez daha tutan kadın, kırmızı kaplumbağaya dönüşüyor ve okyanusa geri dönüyor.

    Film, 18 Mayıs’da Un Certain Regard bölümünde yarıştığı 2016 Cannes Film Festivalinde gösterildi. 13 Haziran’da, 2016 Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterildi. Normal Fransız yayım tarihi 29 Haziran 2016’dır. 17 Eylül 2016’da Japonya’da serbest bırakıldı. Mayıs 2016’da Sony Pictures Classics, film için Kuzey ve Latin Amerika dağıtım haklarını satın aldı ve 20 Ocak 2017’de Amerika Birleşik Devletleri’nde serbest bırakıldı. Kırmızı Kaplumbağa, 5 Ekim 2016’da Londra Film Festivali’nde oynandı. 


    Kırmızı Kaplumbağa eleştirmenlerin beğenisini aldı. Gözden geçirme toplayıcı web sitesinde Rotten Tomatoes, filmin 107 puanına göre %94 puan, ortalama 8.1/10. Sitenin eleştirel görüş birliği, “Kırmızı Kaplumbağa, sahte basit öyküsü güzel görsellerini zengin biçimde emici olarak öyküleyici katmanlara sahip olan güzel bir canlandırma çabasıyla Studio Ghibli’nin tahmin edilebilir mirasına ekledi. Metacritic, 100 dereceden 86’sı 30 yorumda, “evrensel beğeni” belirterek.

    Bu yazı ortak çalışma yaptığımız Olmayan Ülke ve Japon Sineması  adresinde de yayınlanmıştır.

    { 3 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Her anime izleyişimden sonra buraya geliyorum , bazen beynim yetmiyor anlamaya burada okuyunca şaşırıyorum , çok güzel bir iş yapıyorsunuz teşekkür ederim.

      YanıtlaSil
    2. Benim izlediğim çoğu anime incelenmiş

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan