• Mart 23, 2018

    Yönetmen: Tomohiko Ito
    Stüdyo: A-1 Pictures
    Tür: Bilimkurgu, Fantastik, Macera
    Yapım Yılı: 2017
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/7.5


    MMO oyun temalı animeleri popülerliğin zirvesine yerleştiren şüphesiz Sword Art Online. 2012 yılında ilk kez yayınlanan yirmi beş bölümlük seride ana karakter Kirito ve birçok oyuncu Sword Art Onlie (SAO) adlı fantastik temalı sanal gerçeklik oyununda mahsur kalıyordu. Üstelik kurallar değişmiş; eğer oyunda ölürseniz gerçek yaşamda da öleceksinizdir. Seri çok tutunca animelerde bolca MMO görür olduk. Log Horizon, Overlord, Hai to Gensou no Grimgar gibi animeler başlıca örnekleri. 2014 yılında çıkan ikinci sezondan sonra ise Ordinal Scale adlı film serinin bir nevi üçüncü sezonu. Dolayısıyla yazı biraz spoiler içerebilir, uyarmadı demeyin:)

    Hemen baştan söyleyeyim: Koyu bir SAO fanı değilim. Bazı platformlarda SAO için gelmiş geçmiş en iyi animesi yakıştırması yapanlar var ki onlardan hiç değilim. Bunu söylememin sebebi filmi bir fan olarak değil de bir anime sever olarak kaleme aldığım bilinsin diye. Film, ilk iki sezondan sonrasını, mangasında Aincrad arc adı altında yayınlanan bölümü konu alıyor. İlk iki serinin kısa bir özetini geçip hafızamızı tazeledikten sonra SAO evrenindeki karakterlerin gerçek dünyada olduğunu görüyoruz. Yıl 2026’dır ve ilk iki sezonda karşımıza çıkan NerveGear ile AmuSphere’den sonra yeni nesil sanal gerçeklik Augma geliştirilmiştir. Augma, seleflerinden çok farklıdır çünkü Augma ile bambaşka bir dünyaya sanal olarak dalmaktan ziyade gerçek dünyada, bilinciniz yerinizdeyken oynuyorsunuzdur. Basit bir örnek vereyim: Her zaman önünden geçtiğiniz bakkalı düşünün. Augma ile bu bakkalın yanında sanal bir hediye kutusu vardır mesela. Veya yemek yediğiniz restoranda pac-man oynadığınızı düşünün. Kısacası gerçek ve sanal iç içedir. Augma’nın en popüler oyunu ise Ordinal Scale adlı yapımdır. Tüm bu olaylar yaşanırken, kahramanımız Kirito tüm bu olan bitene şüphe ile yaklaşır. Geçmiş deneyimlerinden yola çıkarak Ordinal Scale’in bir oyundan daha fazlası olduğundan şüphelenmektedir. Maalesf Kirito şüphelerinde haklı çıkar çünkü Ordinal Scale’in yaratıcısı Gendo Ikarı, SAO oyununda ölen (dolayısıyla gerçek dünyada da) Yuna’nın babasıdır ve amacı eski SAO oyuncularını bir araya toplayıp hafızalarından kızını tekrar oluşturmaktır. 


    Ordinal Scale animesini kısaca derin olmayan ama izlemesi keyifli bir anime filmi diye özetleyebilirim. Eski SAO kurtulanlarının çılgın bilim adamı ile olan mücadelesi işlenirken ciddi ve olgun bir çizgi üzerinde gidilmiş. Hatıralar, geçmişte yaşananlar ve geleceğin getireceği fazla kafa karıştırılmadan, fazla sulandırılmadan gayet başarılı bir şekilde aktarılıyor. İzlerken biraz da felsefe sezinlemedim değil:) Ordinal Scale bize aslında kötü de olsa hatıralarımıza sahip çıkmamız çünkü günün birinde bunların iyiye dönüşeceğini ve bunun da bizleri oluşturacağını mesajını veriyor. Dolayısıyla Kirito ve Asuna’nın geçmişte yaşadıkları, hatıralarına sımsıkı sarılarak mücadele etmeleri duygu yoğunluğu yüksek bir şekilde sunuluyor.

    Gerçeklik ve sanalın bolca iç içe geçtiği filmin görsel tarafının dört dörtlük olduğunu söyleyebilirim. Rengarenk ve detaylı arka planlardan karakterlere kadar özenle ve ağırdan alarak çalışıldığı ortada. İlginçtir ki ilk iki sezonda bu kadar hoşlanmama rağmen Asuna anime filminde nedense çok hoşuma gitti. Daha doğrusu çok başarılı buldum. Takındığı tavırlar olsun, Kirito ile olan ilişkisi olsun adeta içime işledi. En beğendiğim yanı da duyguların ön planda olduğu sahnelerin raydan çıkmaması. Olur ya, bazı animelerde romantikliğin içine komedi katılır ve çoğu zaman içine edilir. Ordinal Scale’de kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Sadece Asuna değil Kirito’ya yüklenen sahneleri de bu sefer daha çok beğendim. Çünkü ilk iki seriye nazaran Kirito artık her şeyi kendisi yapmıyor. Takım çalışması çok daha ön planda. Takım çalışması demişken, dövüşlerin şahane gözüktüğünü belirteyim. 


    Ordinal Scale’in artıları olduğu gibi eksileri de mevcut lakin bunlar seyir kalitesini bozmayan küçük şeyler. İlk olarak ilk iki sezonu izlemeyen Ordinal Scale’den de uzak durdun derim çünkü ilk iki sezonla hem bağlantılı hem de birçok gönderme mevcut. İkinci olarak da takım çalışması ön planda desem de Kirito ve Asuna dışında herkes yan karakter olmuş. Yani Kirito’ya yardım ediyorlar ama bu yardımı eden Ahmet de olabilir Mehmet de. Bu yan karakterlere maalesef fazla derinlik katılmamış. Ve tüm bunlara rağmen Kirito yalnız dövüşmese de sanki yalnız da olsa başarabilirmiş gibi bir hava hakim. Nasıl desem, sanki Kirito yüzde yüzü ile dövüşmüyor da birisi ona arkadaşlarınla rakiplerini alt edeceksin demiş gibi. Son olarak filmin sonunu benim gibi tahmin etmeniz olası. Derin olmayan ama izlemesi keyifli bir anime derken bunu kastetmiştim. Olacakları kestirebiliyorsunuz ama yine de izlemek istiyorsunuz:)


    İzlediğim en iyi anime değildi ama sevdim. Koyu hayranlarının SAO’da ne bulduklarını da az çok anladım. Eğlenceli, basit, çok yüzeysel değil, gereksiz sahneler yok. Belki yirmi yol sonra Cowboy Bebop gibi akıllarda kalmayacak ama piyasada olmaya devam ettiği sürece kendinden bahsettirecek. 

    Bu yazı ilk olarak YATTAA* E-dergisinin 23.sayısında yayınlanmıştır.


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan