• Nisan 13, 2018

    Yönetmen: Tensai Okamura
    Stüdyo: A-1 Pictures
    Tür: Aksiyon, Macera, Fantastik
    Yapım Yılı: 2011
    Bölüm Sayısı:25
    Anime Puanı: 10/6


    Daha önceki yazıkarımda belirttiğim gibi yapımlarını çok beğendiğim A-1 Pictures'ın animesinden beklentim büyüktü. Konu olarak defalarca işlenmiş "şeytan vs din" kapışması bu yapıtta da karşımıza çıkıyor. İlginç ve bence potansiyeli yüksek bir şekilde bu konuyu ele almışlar ama animenin bu büyük potansiyeli altında ezildiklerini, işi ellerine yüzlerine bulaştırdığını söyleyebiliriz yapımcıların.Beklentilerimin o kadar altında kaldı ki söyleyecek kelime bile bulamıyorum.

    Hikaye Okumura Rin adlı bir gencin etrafında şekilleniyor. İnsanların yaşadığı Assiah adı verilen bir boyuttan başka bir de iblislerin yaşadığı Gehenna adı verilen bir boyut bulunmaktadır. Gehenna ile Assiah arasında geçiş yapmak imkansızdır, yine de iblisler Assiah'taki canlıların bedenlerine geçerek diğer boyuta geçebilirler. Okumura Rin ise bir gün güçlerinin açığa çıkmaya başlamasıyla beraber iblisleri göremeye başlar. Gücünü fark eden iblislerin peşine düşmesi üzerine onu büyüten Peder Shiro tarafından kurutarılan Rin, ondan şeytanın oğlu olduğunu öğrenir. Tüm bunları öğrendiği anda şeytan, oğlu için gelir ama Shiro Rin'i kurtarmak için canını verir. Şeytana büyük bir nefret besleyen Rin, ikiz kardeşi Yukio'nun gittiği True Cross akademisine gidip bir iblis kovucu olmaya ve şeytanı öldürmeye yemin eder. 


    Öncelikle şunu söylemek istiyorum; animenin neresinden tutarsak tutalım elimizde kalan parçalar oluyor. Hikaye tam oturtulamamış. Bununla birlikte ne yönde ilerleneceğine, konseptin ne olacağına da tam anlamıyla karar verilememiş. İzledikten sonra kafamda çok fazla soru oluştu. İblisler neden iblis kovucularla birlikte savaşıyor? Mephisto'nun olayı ne ve neden insanların tarafında? Mephisto o kadar şey yaptı nasıl hala bu adama güveniyorlar? Babam böyle pasta yapmayı nereden öğrendi? :D

    Çizimlerle incelemeye başlayalım isterseniz. Benim öyle çok seçiciliğim yoktur bu konuda. Demek istediğim kolay kolay kötü demem ama Ao no Exorcist'in çizimleri beni çok rahatsız etti. Mekan çizimleri olarak iyi bir iş çıkardığını düşündüğüm animeye karakter çizimleri için aynı tepkiyi veremedim. Birkaç karakter haricinde izlerken rahatsız oldum karakter çizimlerinden dolayı. Hele o kalın kaşlı kız ve sakallı öğretmen gerçekten huzursuz etti. Bunun dışında normalde animenin tatlı kızı rolünü üstlenmesi gereken Shiemi'nin çizimlerinde de kusurlar bulunmakta. 


    Asıl sıkıntının bulunduğu kısıma geldik: HİKAYE. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, geçen hafta son geceye bırakıp yarım yamalak yaptığım ödevle anime arasında pek bir fark göremiyorum. Neden derseniz, animenin olay örgüsü başlarda güzel ilerlerken daha sonrasında artık zaman mı yetmedi bilmiyorum, animeyi 4-5 bölümde neredeyse sıfırdan bitişe götürdüler. Bunun dışında konu havada kalıyor gibi biraz benim açımdan tam kendimi veremememe neden oldu bu. Daha önce belirttiğim gibi çok fazla soru işareti var animede. İblislerin hareketleri de bir tuhaf. İyilik perisi iblisler var animede. Yine de bu biraz daha anlaşılabilir diğerlerine göre. İyi yanları da yok değil tabi ki. Komedi anlamında beni baya güldürmeyi başardı anime. Aksiyon olarak da dozu sürekli olarak yüksekte tutmayı başarıp sizi sürekli bir heyecan içinde bırakıyor. Son kısımları saymazsak animenin olay örgüsü güzel. Animenin en büyük artısı ise beklenmedik olayları sürekli karşınıza sunması, animeyi tahmin edemiyorsunuz anlayacağız.

    Karakter konusunda da bocalamış bazı kısımlarda anime. En büyük sorunu Mephisto oluşturuyor. Hemen ardındansa bizim büyümüş de küçülmüş Yukio geliyor. Mephisto'nun amacını anime tam olarak size sunamamış, onun dışında neden insanların yanında, o konu da muallakta. Yukio'ya gelirsek; diğer öğretmenlerden bile daha çok şey bilip onlara komut vermesi benim tuhafıma gitti. Diğer karakterlerse iyi oluşturulmuş bir çoğunun geçmişindeki olaylar animenin ilerleyen bölümlerinde ana konuyla bağdaştırılarak güzel bir hava katmayı başarmış. Yine de keşke iblisleri daha çok animeye katsalarmış keşke. Gehenna hakkında daha fazla bilgi ve olay olsa izleme zevkini arttırırlardı diye düşünüyorum. Birçok sıkıntısı olsa da animenin en eğlenceli karakteri yine Mephisto'nun hareketleri ve davranışlarıyla sizi eğlendirmeyi başarıyor. Mekanlar konusunda Mephisto üstünden yapılan primlerde başarılı bulduğum ayrı bir nokta. 


    Özetle başarısız bir anime olmuş demek yanlış olmaz. Birçok şeyi havada bıraktılar. Çizim ve olay akışı kısımlarında eksiklikleri çok fazla olmakla birlikte karakter dizaynı da mükemmel değil. Dediğim gibi potansiyeli iyi kullanamamakla birlikte altında ezilmişler. Sonraki sezonları için yine de ümitliyim. Giderilecek çok sıkıntı var ama yine de imkansız değil. Tüm bunlara rağmen eğlenceli bir anime ama eğer izlemeyi düşündüğünüz başka bir şey varsa onu izleyin. Ha, yok ben merak ettim diyorsanız seçim sizin tabi ki. 

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Çok acımasız eleştirmişsin. Bence bilakis şeytanlara fazla katmamaları mantıklı bir hareket zira Hristiyan inanışları etrafında şekillendiğini hesaba katarsan göremediğimiz varlıkları çok fazla tasavvur etmeleri komik olurdu. Mephisto'nun amacını anlayamadığını söyledin. Mephisto'nun amacını anlamak için mangayı okuman gerekir, belli bir yerden sonra anime mangadan ayrılıyor. Yukio'nun bilmişliğini de hicvettin ama Yukio'nun asıl olayı o, bilgisiyle varolmaya çalışan bir karakter. Ayrıca birinin Rin'in arkasını toplaması lazım. Senin aksine hikayenin o kadar saçma olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca karakter çizimlerine kusurlu dedin. Çizimleri beğenmemiş olabilirsin ama bence kusurlu çok ağır, çizimde kusur anatomiyle, taslakla ya da bunun gibi bir şeyle ilgilidir, direkt olarak karakterin tarzını hedef almak kusur sayılmaz. Yeraltındaki bir sınıfta exorcism eğitimi alan öğrencilere uyacak tipteler bence. Yine de onca hicvine rağmen animenin başarısız olduğunu düşünmüyorum, izlenmeye değerdi bence. Rin'in tavırları sizi bağlıyor, yarı şeytan olmasına rağmen çok iyi bir kalbi ve renkli bir kişiliği var. Size kendini sevdiriyor, hikayesini umursattırıyor.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan