• Mart 21, 2020

    Yönetmen: Shuhei Yabuta
    Stüdyo: Wit Studio
    Tür: Aksiyon, Macera, Tarihi
    Yapım Yılı: 2019
    Bölüm Sayısı: 24
    Anime Puanı: 10/9.5


    Hikayesini gerçek olaylardan alan Vinland Saga, 1010’lu yıllarda geçiyor. Thors, Danimarka ordusu için önde gelen askerlerden birisidir. Lakin denizde gerçekleşen bir savaş sonrasında öldü numarası yaparak ortadan kaybolur ve karısı ile kızını alarak İzlanda’ya yerleşir. Thors’a göre “gerçek bir savaşçı kılıcını kullanmayandır” ve bu ilkeyi benimseyerek küçük bir köyde, köy hayatı yaşamaya başlar. Çok geçmeden de Thorfinn adında da bir oğlu olur. Gelgelelim, Thors’un geçmişi peşini bırakmaz ve Jomsvikingler izini bulur. Jimsvikingler’in lideri Floki’nin dediğine göre Kral Sweyn, İngiltere’yi fethetmek niyetindedir ve Thors bu savaşa katılırsa kaçtığı için affedilecektir. 


    Thors’un oğlu Thorfinn ise güler yüzlü, neşeli ve hayallerle dolu bir çocuktur. Günün birinde köyde sürekliği dinlediği Vinland adındaki diyarı kendi gözleriyle görmenin hayalini kurmaktadır. Hikayelere göre Vinland denilen bu yer yemyeşildir ve toprağı bereketlidir. Ayrıca babasına da büyük saygı duymaktadır ve büyüyünce hikayelerdeki gibi bir Viking savaşçısı olmak istemektedir. Jomsviking’ler kapılarına geldiğinde Thorfinn de gizlice Thors’un gemisine saklanarak yola çıkar. Gerçekte ise Floki’nin amacı Thors’u öldürmektir ve bunun için de Askeladd ve paralı asker grubunun tutar. Pek adil olmayan bir şekilde Thors, Thorfinn’in gözleri önünde öldürülür ve Thorfinn’in çocukluğu orada bitiverir. Yine saklanarak Askeladd’ın peşinden gelir ve artık tek amacı babasını öldüren Askeladd’ı öldürmektir. Bu yıllar sürse bile…

    Vinland Saga, dediğim gibi hikayesini ve birçok karakterini gerçek tarihten alıyor. “Çatısakal” lakaplı Kral Sweyn olsun, Jomsviking’ler, animede Canute olarak adlandırılan Sweyn’in oğlu Knut hep gerçek karakterler. Ha, karakterleri ne kadar gerçeğine yakın tabi orası tartışılır. Ayrıca anime, yukarıda anlattığım bir intikam hikayesinden çok daha derin bir kurguya sahip. Thorfinn’in Askeladd’ın yanında acımasız bir katile dönüşmesi ve her bölümde Askeladd’ı giderek daha fazla tanımamız; yeri geldiğinde sevmemiz, yeri geldiğinde nefret etmemiz veya bölümler ilerledikçe olayın sadece bu ikiliden çıkıp politik meseleleri de içine katması ortaya harika bir kurgu çıkarmış. 


    İşin içinde Vikingler ve savaşlar olunca aksiyon dolu sahneler de animede bolca yerini almış durumda. Bolca kan, kopan vücut parçaları ve estetik dövüşler ile Vinland Saga dört dörtlük bir iş sergiliyor. Özellikle Thorfinn’in çift bıçak kullandığı dövüşleri izlemek keyifli. Elbette biraz abartı yok değil. Thorfinn’in ölümüne atik oluşu ve bayağı bir yükseklere zıplayışı, Thors’un adeta tek başına bir ordu oluşu veya Thorkell adlı karakterin yenilmez bir dev olması gibi renk katan detaylar mevcut. Bu detayları güzel kılan ise şüphesiz çizimleri. Animenin gerçekçi ve kaliteli çizimleri, hızlı aksiyon sahneleri ile birleşince ortaya on numara seyir zevki çıkıyor. Kaliteli seslendirme ve ses efektleri de üstüne eklenince teknik yönden sağlam bir anime çıkıyor ortaya. Animede iki adet açılış ve iki adet kapanış parçası bulunmakta. Benim favorilerim ise “Survive Said the Prophet” adlı ilk açılış parçası ve ikinci kapanış parçası “Drown”. Gerçekten dört dörtlük parçalar. 


    Vinland Saga beklentilerimin üstünde çıkan bir anime oldu. Thorfinn’in çocukluğundan bu yana gelişimini izlemek bana bir yandan Berserk’in Gut’sını anımsattı. Sahi, ne oldu Berserk’e? Neyse konumuz Vinland Saga ve tez zamanda yeni sezonunun çıkmasını bekliyorum çünkü sonu hemen her anime serisi olduğu gibi maalesef yarım bitiyor. Yarım demeyelim de, bir bölümü kapandı ve yeni bölümüne geçmek üzereyiz diyelim. 

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Yarım biten animelere gıcık olmaya başladım bende ama vinland saga onlar gibi değil en azında kendi içinde bir hikayeyi bitirip yeni sezon için açık kapı bırakıyor

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan