• Mayıs 19, 2020

    Yönetmen: Koichi Chigira
    Stüdyo: Studio Kai
    Tür: Bilimkurgu, Dram
    Yapım Yılı: 2020
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/4.5


    Netflix’in bizlere sunduğu ve orijinal adıyla Mushikago no Cagaster olan anime, post-apocalyptic, yani kıyamet sonrası olarak tabir edilen bir dünyada geçiyor. Yirmi birinci yüzyılın sonlarına doğru, daha sonradan “Cagaster” olarak anılacak bir hastalık insanlığı yıkıp geçmiştir. Bu hastalığa kapılanlar devasa böceklere dönüşmeye ve dönüşmeyen insanları da yemeye başlamıştır. Kısa bir süre içinde insanlığın üçte ikisi ya böceğe dönüşmüş, ya da ölmüştür.

    Seride hikaye Cagasterlerin ortaya çıkmasından otuz yıl sonrasında, yani 2125 yılında geçiyor. Uzak doğulu lakaplı genç Kidou, bir imha edicidir. İmha ediciler bir nevi para karşılığında böcekleri imha eden ve halk arasında aslında fazla sevilmeyen tiplerdir. Günün birinde bir görevden dönerken böcek saldırısına uğramış bir araç fark eder. Araçtaki adam ağır yaralıdır ve ölmek üzeredir. Son sözleri yanında baygın yatan kızı Ilie’yi Kidou’a teslim etmek olur ve annesini bulmasını isteyerek hayata gözlerini yumar. Kidou, Ilıe’yi de yanına alarak yaşadıkları şehre götürür ve burada olaylar gelişmeye başlar.


    Cagaster of an Insect Cage, farklı bir hava ve sıra dışı tehditler olan Cagaster’leri sunarak aslında iyi ve gizemli bir başlangıç yapıyor lakin dördüncü – beşinci bölümlere doğru birçok animenin başına gelen maalesef Cagaster’in de başına geliyor: Yavaş ilerleyen, tahmin edilebilir ve hızlıca geçilmek istenen birçok sahne çıkıyor karşımıza. Üstelik Cagaster’de bu durum çoğu zaman doruk noktasını yaşıyor. Açık konuşacağım; özellikle sonlara doğru animenin birçok sahnesini hızlı hızlı ilerleterek izledim çünkü ne bir çekiciliği ne de bir gizemi kalmıştı. Tıpkı Walking Dead gibi olay zombie/cagaster tehdidinden çıkıp insanların mücadelesine dönüştü. Tamam, dönüşsün fakat sunum olarak bir hayli durağan olunca izlerken bayağı bir bıkkınlık geçirebiliyor insan. Yeni bir olay yok, ters köşe yok ve tanıtım videolarından izlediğimiz Cagaster’lerin insanları yediği acımasız sahneler bir elin parmağını geçmiyor. Evet, yeri geldiğinde kan bolca akıyor ama benim gibi daha fazlasını isteyen kitledenseniz hayal kırıklığına uğrarsınız.

    Seride tek ilgimi çeken nokta, animenin büyük çoğunluğunun geçtiği şehir oldu. Bu şehrin Türkiye’de bir şehir olduğunun kanaatindeyim çünkü gerek gözüme çarpan bazı görseller (Türkçe yazılar) ve gerek bazı isimler bunu destekler niteliğinde. Ayşe, Kasım, Hadi isimlerinde karakterler animede mevcut. Tip olarak ne yazık ki Araplara daha çok benziyorlar. En azından deveye binen kimse yok:)


    CGI tarzındaki çizimleri için duygularım biraz karışık. Arka plan manzaraları bir hayli başarılı ve göze hoş geliyor ama aynısını karakterler için söylemek mümkün değil. Sabit durduklarında sıkıntı yok fakat özellikle hızlı sahnelerde bazı hareketleri göze fazla batıyor. Kafalarının vücutları ile beraber fazla oynamasını buna örnek olarak verebilirim. Bunun dışında çok çok kötü olarak tabir edebileceğim bir yanı yok. Kötü değiller, artık CGI’a gözümüz de alıştı fakat orijinal çizim tekniğinin yanına bile yaklaşamaz. Müzikler içinse tek kelimeyle vasat diyebilirim. Ne etkileyici, ne de kulak tırmalayıcı.

    Mushikago no Cagaster bende bayağı hayal kırıklığı yaratan bir anime oldu. Oysa sıra dışı teması ile avantajlı bir start da gerçekleştiriyor. Buna rağmen hikaye bakımından felaket seviyesinde ve bu anime için son zamanlarda izlediğim en vasat anime diyebilirim. Dolayısıyla Cagaster’i izlemek istiyorsanız iyi düşünün taşının ve ona göre kararınızı verin.

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Öneri vermek isterim, siteye disqus eklemeniz daha iyi olabilir. Ayrıca biraz daha aktif yazarlar da almanız hoş olabilir :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba,
        Öncelikle yorum için teşekkürler. Disqus tarzı bir sohbet programı aslında olabilir. İlerleyen günlerde bu konuyu araştıracağım, öneri için teşekkürler. Yazarlarımız canları istediğinde yazı yazıyorlar ve haklılar da:) Çünkü herhangi bir karşılık beklemeden, istedikleri için yazıyorlar. Dolayısıyla kimseyi zorlayamam yazın diye. Hele ki ben bile aktif bir şekilde yazamazken :)

        Sil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan