• Ağustos 06, 2009

    Yönetmen: Daisuke Nishio
    Tür: Aksiyon, Macera, Dövüş, Komedi
    Yapım Yılı: 1986
    Bölüm Sayısı: 153
    Anime Puanı: 10/8.5



    Dragon Ball serisi, bambaşka bir dünyada, insanların ve fabl karakterlerin birlikte yaşadığı, teknolojinin ve ilkelliğin bir arada olduğu rengârenk ve gizemli bir dünyada geçiyor. Serinin başkahramanının adı Goku. Kendisi seri başladığında 12 yaşındadır ve onu ölen büyük babası Gohan yetiştirip savaş sanatlarını öğretmiştir. Kalıbına göre çok fazla güçlü olan Goku, ormanda büyük babasından tek hatırası olan dört yıldızlı Dragon Ball ile huzur içinde yaşamaktadır. Ta ki 16 yaşındaki Dragon Ball’ları arayan Bulma ile tanışana kadar. Bulma Goku’ya Dragon Ball’arın gizemini anlatır ve onunla tüm yedi topu bulması için ikna eder. Efsaneye göre bu yedi ejder topu bir araya geldiğinde kudretli ejderha Sehnlong ortaya çıkacaktır ve topları bir araya getirene ne olursa olsun istediği tek bir dileğini yerine getirecektir. Böylelikle Goku hayatında ilk defa yaşadığı ormandan dışarıya çıkacak, yeni arkadaşlarla beraber ejder toplarının peşinde olan düşmanlar edinecek, kısacası tam 153 bölüm süren büyük bir maceraya atılacaktır.

    Dediğim gibi Dragon Ball serisi toplam 153 bölümden oluşuyor ve kahramanlarımız doğal olarak tüm seri boyunca topları toplamaya çalışmıyor. Seri kendi arasında konulara ayrılmış durumda ve bu konuları kısaca şöyle özetleyebiliriz:

    Emperor Pilaf Bölümleri (1–13)
    Bu bölüm aralığında Goku Bulma ile tanışır ve Dragon Ball’ların gizemini öğrenir. İkisi yola koyularak tüm topları bir araya getirmeye çalışırlar. Tabi topların peşinde sadece onlar yoktur, bodur boyu ile dünyanın hakimi olmak isteyen İmparator Pilaf ve çetesi de topların peşindedir. Bu bölüm aralığında Goku gelecekte ustası olacak olan güçlü ve kadın düşkünü Master Roshi, yine kadın düşkünü olan ve şekilden şekle girebilen Domuz Oolong, gelecekte iyi arkadaş olacakları yetenekli savaşçı Yamcha ile tanışır.

    Tournament Bölümleri (14 – 28)
    Bu bölüm aralığında Dragon Ball’ları arama faslı bitmiştir ve Goku dünyanın her yerinden gelen insanların katıldığı dövüş turnuvasına Master Roshi’nin himayesi altında yeni tanışacağı ve en yakın arkadaşı olacak olan Krillin ile hazırlanmaktadır. İkili yoğun bir antrenman programından sonra turnuvaya katılır ve ellerinden geleni yaparlar. Bu bölüm aralığında Goku ve arkadaşları yeni karakter, daha doğrusu çift karakterli olan Launch ile tanışırlar. Launch hapşırdığında karakteri değişmektedir. Birisi iyi, zarif bir kızken diğeri silahları seven korkulacak bir tiptir.

    Red Ribbon Army Bölümleri (29 – 45)
    Bu bölüm aralığında turnuva sona ermiştir ve Goku büyük babasının tek hatırası olan dört yıldızlı ejder topunu aramak için yola koyulmuştur. Lakin karşında topları arayan başkaları da vardır. Öyle ki karşısındaki düşman bu sefer Red Ribbon ordusudur. Oldukça varlıklı biri olan General Red ve paralı askerleri toplardan kolay kolay vazgeçeceğe benzemiyor.

    General Blue Bölümleri (46 – 57)
    Bu bölüm aralığı Red Ribbon’un devamıdır. Goku’nun başı Red Ribbon ordusunun yetenekli generali General Blue ile bir hayli derttedir. Goku bu bölüm aralığında başta Arale olmak üzere birçok yeni arkadaş edinecektir.

    Commander Red Bölümleri (58 – 67)
    Bu bölüm aralığı da Red Ribbon’un devamıdır. Goku bu bölümler sırasında oldukça güçlü bir seri katil olan Mercenary Tao ile karşı karşıya gelir ve yenilir. Ardından efsanevi Korin kulesine tırmanan Goku burada Master Korin ile tanışır ve sıkı bir eğitime başlar. Nihayetinde Goku güçlenir ve yeniden Mercenary Tao ve Commander Red’in karşısına geçerek Red Ribbon ordusunun sonunu getirir.

    Fortuneteller Baba Bölümleri (68 – 83)
    Bu bölüm aralığında Goku ve arkadaşları yeri bir türlü saptanamayan son Dragon Ball’ı bulmak için Master Roshi’nin ablası olan geleceğe gösteren Baba’dan yardım almaya karar verirler. Lakin iş o kadar basit değildir. Baba’dan yardım almak istiyorsanız ya aşırı yüksek meblağda ücret ödeyeceksiniz ya da Baba’nın yetenekli beş savaşçısına karşı dövüşeceksinizdir. Doğal olarak dövüşmeyi seçen Goku ve ona yardm eden Krillin ile Yamcha’yı zorlu bir mücadele beklemektedir.

    Tien Shinhan Bölümleri (84 – 101)
    Bu bölüm aralığında Dragon Ball’ları toplama faslı sona ermiş ve yeniden turnuvaya hazırlık başlamıştır. Ne var ki turnuvada sürpriz bir rakipler vardır. Master Roshi’in bir zamanlar arkadaşı ama şimdi ezeli düşmanı olan Master Shin ve öğrencileri Tien Shinhan ve Chiaotzu da turnuvaya katılan isimler arasındadır.

    King Piccolo Bölümleri (102 – 122)
    Bu bölüm aralığı turnuvanın bitmesinden sonra Krillin’in yeşil bir canavar tarafından öldürülmesi ile başlıyor. Öfkeden kuduran Goku Krillin’i öldüren yaratığın peşine düşer ama yaratık çok güçlüdür ve Goku hayatta kaldığı için şanslıdır. Bu yeşil yaratık oldukça güçlü olan King Piccolo’ya hizmet etmektedir. King Piccolo, çok uzun yıllar önce Master Roshi’nin ustası olan Master Mutaito tarafından bir tencereye hapsedilerek denize atılmıştır. Piccolo’yu yakalamak uğruna tüm enerjisini harcayan Mutaito ise hayatından olmuştur. Yıllar sonra ise Pilaf ve çetesi tarafından serbest kalan Piccolo kaldığı yerden kötülüklerine devam etmektedir. Fakat oldukça yaşlanan Piccolo güçlerinin birçoğunu kaybetmiştir. Lakin Dragon Ball’ları bir araya getirmeyi başaran Piccolo, ejderhadan gençliğini geri istemeyi başarmıştır. Ve ardından ejderhayı parçalara ayırmıştır. Piccolo’nun bu amacını gerçekleştirmek istemesi esnasında da Master Roshi ve Chiatzou hayatından olmuş, Tien ise son anda kurtulmuştur. Kısacası tüm dünyanın umudu yine kimsenin nerede olduğu bilinmeyen Goku’ya kalmıştır. Bu bölüm aralığında Goku yeni arkadaşı Yajirobe ile tanışır.

    Piccolo Junior Bölümleri (123 – 153)
    Bu bölüm aralığında King Piccolo yenilmiş ve geriye bir yumurta bırakmıştır. King Piccolo’nun tamamı ile yok olmadığının ve ölmeden önce son anda bir veliahdını geride bıraktığının farkında olan Goku, Master Korin’in önerisi ile dünyanın koruyucusu olan Kami ile (Kami Japonca Tanrı demektir) çalışmalara başlar. Kami’yi ilk gördüğünde Goku’yu büyük bir sürpriz bekliyordur. Yıllar süren bir çalışma sonucu Goku ve diğer arakdaşları yeni yakın dövüş turnuvasında bir araya gelirler. Fakat hepsinde bir değişiklik vardır. Her karakter artık büyümüş, olgunlaşmış ve birer yetişkin olmuştur. Buna Goku’da dahildir. Artık küçük bir çocuk olmayan Goku çok daha güçlüdür. Turnuvaya Goku’nun beklediği üzere Piccolo Jr.’da katılmıştır ve son dövüş çok yakındır.

    Serinin içeriği kısaca anlattığım gibi. Yapım 1986 yapımı olmasına rağmen görsel bakımından bir hayli iyi durumda seri kendisini tıpkı Hababam Sınıfı gibi sıkılmadan tekrar tekrar izlettirebiliyor. Kısacası eğer uzun soluklu bir anime serisi arıyorsanız küçükten büyüye, tüm yaşlara hitap eden Dragon Ball’ı mutlaka izlemenizi öneririm.

    Bilinmesi Gerekenler;
    •Dragon Ball’ın dört adet kısa metraj ve ara bölüm niteliği taşıyan filmi bulunmaktadır.
    •Dragon Ball’ın Dragon Ball Z adında birkaç sene sonrasından başlayan alan 276 bölümlük devam serisi bulunmaktadır.
    •Yine Dragon Ball Z’nin devamı olan ve 10 sene sonrasından başlayan Dragon Ball GT adında 64 bölümlük bir devam serisi vardır. Bu seride artık tüm karakterler iyice yaşlanmıştır ama Goku ihtiyar Pilaf’ın yüzünden Dragon Ball serisindeki eski görünümüne geri dönmüştür.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan