• Ağustos 06, 2009

    Yönetmen: Shukou Murase
    Tür: Aksiyon, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2006
    Bölüm Sayısı: 23
    Anime Puanı: 10/8.5



    Ergo Proxy 2006 yılında çıkmış ve bilimkurgu, gerilim ile film noir (karanlık) türlerinin karışımı bir anime olarak karşımıza çıkıyor. Seri karanlık bir gelecekte geçiyor. Dünya kirlilik yüzünden artık yaşanmaz bir hale gelmiştir ve insanlığın yüzde seksen beşi hayatını kaybetmiştir. Hayatta kalmayı başaran insanlar için etrafı devasa kubbeler ile çevrelenmiş şehirlerde yaşamaktadır. Bu kubbe şehirlerden biri olan Romdeau’da insanlar ve auto-rave’ler (androidler) yüksek güvenlik önlemleri ile güvenli ve huzurlu şekilde yaşamaktadırlar. Bu huzur ortamı bilinmeyen bir şekilde bulaşan ve ismi “cogito” (auto-rave’lerin sistemini bozuyor ve inançları ve ruhları olduğunu düşündürüyor) virüsü bulaşmış auto-rave’lerin cinayetlere başlaması ile bozulur. Bir yandan da hükümet “Proxy” adını verdiği insan ve android karışımı yaşam formu ile gizli deneyler yapmaktadır.

    Serinin kahramanları Romdeau’ya göç etmiş olan ve bozun auto-rave’lerin onarılmasında görev alan Vincent Law ile cinayetlerin izini sürmeye çalışan gizli dedektif Re-l Mayer. Ayrıca cogito virüsü bulaşmış bir auto-rave olan Pino’da seride önemli rol oynamaktadır. Karakterlerin ayrıntısına inecek olursak; Vincent aslında bir Proxy’dir ve bunu öğrenene kadar kendisi de bilmemekte, daha doğrusu hatırlamamaktadır. Kendi geçmişi hakkında tek bildiği Moskova’dan geldiğidir. Bu yüzden Vincent bir Proxy olduğunu öğrendiğinde kendisinin aslında kim olduğunu öğrenebilmek için geçmişini araştırmaya başlar. Re-l Mayer ise Proxy Vincent’in evine gelip banyo aynasına “uyanış” yazmasından beri kendisini olaylar zincirinin içerisinde bulur. O da Vincent’in gizemli geçmişini, Proxy’lerin kimler ve ne işe yaradıklarını öğrenmek ister. Ayrıca Re-l bulunduğu şehir Romdeau’dan nefret eder ve her zaman dış dünyayı merak etmiştir. Diğer kahraman Pino ise dediğim gibi bir auto-rave. Kendisi küçük bir kız şekilde, insanlara eşlik etsin diye tasarlanmış. Alış veriş merkezinde sahibi Vincent’i kovalayan başka bir Proxy tarafından öldürülünce kendisine cogito virüsü bulaşır ve Vincent’e katılmaya karar verir.

    Teknik bakımdan Ergo Proxy oldukça başarılı bir yapım. Gerek görsel olsun gerekse işitsel olarak her şey üst düzey. Özellikle müzikler çok başarılı. Serinin tek kusuru için konusunun ağır ilerleyişi ve bazı yerlerde soru işaretleri bırakıyor olması diyebilirim. Uzun lafın kısası Ergo Proxy izlenmesi gereken hoş bir yapım.

    { 3 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. hmm tam benim tarzım bir animeye benziyor. ilgimi çekti, mutlaka izleyeceğim.

      YanıtlaSil
    2. Güzel ve birazda karmaşık bir anime. Karanlık atmosferli animeleri seviyorsan mutlaka Ergo Proxy'yi de seversin. Şu sıralar Maxi Tv'de Samurai Champloo, Gungrave ve Toppa Tengen ile beraber ingilizce dublaj/tr altyazı olarak geceleri 10:30-00:00 arası gibi yayınlanıyor.

      YanıtlaSil
    3. Bir serinin soru işaretleri bırakmasının onun kusuru olduğuna hükmetmek enteresan. Gerçi fazla soru işareti bırakmıyor ama ancak hakkında düşünmek isteyenlere...

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan