• Ağustos 06, 2009

    Yönetmen: Mahiro Maeda
    Tür: Dram, Fantastik
    Stüdyo: Gonzo
    Yapım Yılı: 2004
    Bölüm Sayısı: 24
    Anime Puanı: 10/9.5




    Madame, Monsieur, Bonsuvar!

    Gankutsuou adlı animenin ismi ilk bakışta her ne kadar garip görünse de seri aslında Alexander Dumas’un ünlü yapıtı Monte Cristo Kontu’nun değişik bir anime uyarlaması. Monte Cristo Kontu’nu okuyanlar veya düzinelerce olan filmlerinden birini izleyenler serinin içeriğini az çok tahmin edebiliyorlardır, nitekim Monte Cristo Kontu’nun bu versiyonunu asla görmediğinize de bahse girebilirim. Demek istediğim Gankutsuou’da klasik romandan çok daha fazlası var. Lafı uzatmadan serinin konusuna geçersek; Klasik romanın aksine seri 1800’lü yıllarda değil çok uzak bir gelecek olan 5053 yılında geçiyor. Paris’in önce gelen zengin ve aristokrat bir aileden gelen Albert ve yine aristokrat arkadaşı Franz küçük bir gezi için Ay’a gitmişlerdir. Albert ve Franz gittikleri opera gösterisinde Monte Cristo Kontu diye adlandırılan gizemli bir adamla tanışırlar. Kısa süre sonra Albert haydutlar tarafından fidye için kaçırılır ve Kont tarafından kurtarılır. Böylelikle Albert ve Kont arasındaki samimiyet daha da artar ve Albert Kontu misafirleri olması için Dünya’ya, Paris’e davet eder. Kont’un Paris’e gelmesi ise başta Albert’in ailesi Paris’teki tüm güçlü ailelerin içine giren Kont, her ne kadar sempatik, gösterişli, zengin bir aristokrat gibi gözükse de aslında amacı bambaşkadır.

    Dediğim gibi Gankutsuou’nun Monte Cristo versiyonu daha öncekilerle hiç benzemiyor. Orijinalinde olaylar ve hikâye tamamı ile Kont üzerine kuruluyken anime daha çok Albert odaklı ilerliyor. Ayrıca seri uzak gelecekte geçse de 1800’lü yıllar havası çok iyi yaratılmış, gelecek ile geçmiş çok iyi harmanlanmış. Demek istediğim eğer şapkası ve pelerini ile bir bay ve şık tuvaleti ile bir bayanı uzay gemisine binerken görürseniz şaşırmayın. Peki, Gankutsuou ne diye sorarsanız sizlere cevabım seriyi izlemeniz olacaktır Görsel olarak animeyi ele alırsak, eminim çoğu izleyen benim gibi ilk seferinde bir hayli şaşırmıştır. Çünkü Gankutsuou’da kullanılan efektleri ve animasyonları ben daha önce hiçbir anime de görmedim. Seride dijital animasyonlar ve photoshop dokumaları denilen bir yöntem kullanılmış ve karakterlerin çoğunun saçları veya üst başları 3D haline getirilmiş. Yani anlatması zor ama misal Albert’in giydiği elbisesinin üzerindeki desenler sabit kalıyor ve Albert hareket etse bile desen sabit kaldığından elbisedeki yeri değişiyor. Örneğin sağ kolda olan çiçek resmi Albert biraz daha sağa gitti mi göğüs hizasına geliyor veya daha çok sağa gitti mi kayboluyor gibi. İlk başta ve tarzı biraz yadırgayabilirsiniz ama biraz izleyince sizlerde benim gibi bu animede normal tarz renkler kullanılsaymış bu kadar iyi olmazmış diyeceksinizdir. Demek istediğim 3D grafikler Gankutsuou’yı Gankutsuou yapan önemli etkenlerden biri ve yakışmıştı. Müziklere zaten diyecek bir şey yok. Müziklerin yüzde doksanını klasik müzikler oluşturuyor ve enfesler. Özellikle Jean-Jaques Burnel’in seslendirdiği açılış parçası “We Were Lovers” çok dokunaklı ve mükemmel bir parça. Özetle teknik açıdan Gankutsuou kusursuza yakın diyebilirim.

    Gankutsuou, tam adıyla Gankutsuou: The Cont of Monte Cristo gibi sıra dışı ve güzel bir animeyi her anime severin izlemesini tavsiye ederim. Lakin animenin yetişkinlere hitap ettiğini de belirtmek isterim. Küçük yaştaki izleyiciler için kavga dövüşlerin fazla olmaması, şoparlıkların hiç olmaması onlara sıkıcı gelebilir. Ama eğer kült sayılabilecek bir anime arıyorsanız Gankutsuou tam sizlere göre.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan