• Ocak 23, 2010

    Yönetmen: Mitsuo Iso
    Stüdyo: Madhouse Studios
    Tür: Dram, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2007
    Bölüm Sayısı: 26
    Anime Puanı: 10/6



    Denno Coil, yakın gelecek olan 2026 yılında geçiyor. Bu yılda internet ve ağ teknolojisi deyim yerindeyse doruk noktasına ulaşmış, daha ziyade evrim geçirmiş diyebiliriz. 2026 yılında internet yerini “cyberspace” diye adlandırılan sanal bir dünyaya bırakmıştır ve Denno şirketinin üretimi olan cyber-glasses, yani sibernetik gözlüklerle herkes bu sanal dünyaya bağlanabilmektedir. Bu gözlükler öyle yaygındır ki, yediden yetmişe herkes bunlara sahiptir. Cyberspace ve gözlüklerden biraz daha bahsedecek olursam, gözlükleri taktığınızda dünya üzerinde aslında var olmayan, sanal şeyler görülebilmektedir. Bunlar basit e-mail şeklinde zarflardan, bilgisayarlara olsun, sanal evcil hayvanlara kadar resmen yeni bir dünya oluşmaktadır. Anlatması biraz güç ama gözlük takmadığınızda etrafınızdaki sanal olan hiçbir şeyi göremiyorsunuz. Gözlükleri taktığınızda ise dünya resmen değişiyor. Anlatmaya çalıştığım internet resmen ayrı bir dünya olmuş ve elle tutulur, gözlükler sayesinde görülür bir hale gelmiştir. Misal, yukarıdaki kapak resmindeki köpek aslında sanaldır ve sadece gözlüklerle görülebilmektedir. Eğer gözlüğünüz yoksa varlığından bile haberdar olmazsınız.

    Böyle bir dünyada, babasının tayin olmasından dolayı Yuko Okonogi, küçüklüğünü geçirdiği ve büyükannesinin yaşadığı şehir olan “Daikoku City”ye taşınmışlardır. Daikoku şehrinin en büyük özelliği cyberspace teknolojisinin merkezi olmasıdır ve Denno şirketi bu şehirde bulunmaktadır. Çok geçmeden Yuko gözlükler ve sanal dünya hakkında bir hayli bilgisi olan büyükannesinin kulübüne katılır. Bu kulüpte çılgın büyükanne çocuklar için yasal olmayan metataglar (bir nevi programlar) ve başka ıvır zıvırlar satmaktadır. Yuko kulübe katıldıktan Fumie ile iyi arkadaş olur ve cyberspace’de öbür taraf diye adlandırılan bir yerin varlığını öğrenir. Söylentilere göre öbür tarafa giden bir daha geri gelemiyormuş ve kulübün amacı öbür taraf hakkında bilgi toplamaktır. Bu arada, Yuko ile aynı adı taşıyan bir başka kız olan Yuko Amasawa’da Daikoku şehrine taşınır ve iki Yuko’nun tamamen sanal diyebileceğimiz macerası başlamış olur.

    Denno Coil’in ilk bölümleri açıkçası sıradan ve olaysız geçiyor. Bu bölümler karakterleri ve sanal teknolojiyi tanıtıyor. Asıl konu ise serinin ortalarına doğru seyir almaya başlıyor ve heyecan giderek artıyor. Fakat şunu da belirtmek lazım ki, seriyi izlerken bir yerde koparsanız hiçbir şey anlamayabilirsiniz. Çünkü sanal dünya bir hayli karışık ve iyi takip etmek gerekiyor. Resimlere baktığınızda serinin ilk başta çocuklara hitap ettiğini sanabilirsiniz ama aksine yetişkinlere hitap ediyor diyebilirim çünkü eminim bir çocuk bu seriden çok sıkılır. Çünkü çok fazla vurdu kırdı veya komedi unsurları bulunmamakta. Elbette sırf konuşma ve ağır içerikten oluşmuyor, arada birkaç komiklik ve aksiyon yaşanmıyor değil.

    Görsel olarak Denno Coil’in karakter çizimleri bana biraz ilginç geldi. Özellikle bana mı öyle geldi bilmem ama tüm bayan karakterler birbirlerine benziyor. Arka plan ve diğer çizimler ise harika. Özellikle sanal dünyadaki varlıkların arada cızırdaması gibi küçük ayrıntılar çok iyi düşünülmüş. Müzikler ise çok iyi değil ama kötü de değil.

    Sonuç olarak Denno Coil için ilginç bir yapım diyebilirim. Öyle herkese de hitap etmez. Eğer teknoloji ile aranız iyiyse ve dram ağırlıklı animelerden hoşlanıyorsanız bir göz atın derim ama kurgu ile aram olmaz ve fazla karmaşıklıktan hoşlanmıyorsanız yanından bile geçmeyin.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan