• Mart 19, 2010

    Yönetmen: Satoshi Nichimura
    Stüdyo: Madhouse Studios
    Tür: Spor, Dram, Komedi
    Yapım Yılı: 2000
    Bölüm Sayısı: 76
    Anime Puanı: 10/9



    Ippo Makunochi, çoğu spor temalı animelerdeki karakterler gibi asi, kavgacı, doğuştan yetenekli veya cool birisi olmanın aksine utangaç, arkadaşı olmayan ve her gün düzenli olarak dayak yiyen bir lise öğrencisidir. Yani sönük bir tiptir. Babası o küçükken vefat etmiş, annesiyle beraber babasından kalan botla insanları balığa çıkarmaktadır. Yani hayatı sabah dörtte kalkıp annesine botu hazırlamakta yardım etmekle ve okula gitmekle geçmektedir.

    Günün birinde Ippo evine dönerken önünü yine Umezawa ve arkadaşları keser. Ippo’yu köprü altına çekip hakaret etmeye ve dövmeye başlarlar. Bu esnada, Mamoru Takamura adındaki profesyonel boksör olay yerinden geçer ve Ippo’yu kurtarır. Bu arada Ippo ise aldığı darbelerden dolayı bayılır. Gözlerini açtığında kendisini Kamogawa Gym’de bulur. Takamura, Ippo’yu bir yandan teselli eder ve bir yandan bu kadar zayıf ve zavallı olmaması gerektiğini söyler. Ippo’ya hırsını bir yerlerden çıkarması gerektiğini söyler ve kum torbasına vurmasını ister. Ippo, Takamura’nın gösterdiği gibi kum torbasına olağanüstü bir şekilde vurur ve bu herkesi etkiler. İşte o an Ippo güçlü olmaya, bir boksör olmaya karar verir. Ertesi gün Ippo, Takamura’yı koşu yaparken görür ve boksör olmak istediğini söyler. Fakat Takamura onu tersler ve boksta zayıf, dayak yiyenlerin yeri olmadığını söyler. Ippo ısrar eder ve Takamura bir şart koyar. Eğer ötedeki ağacın düşen yapraklarından on tanesini ardı ardına tutmayı başarırsa Ippo’nun boksör olmasını kabul edecektir. Ippo ilk başta bunu kolay zanneder ve denemeye kalkar ama ardı ardına on yaprak tutmak hiç kolay değildir. Nitekim haftalar sonra Ippo bunu başarır ve azminden etkilenen Takamura onu yeniden boks salonuna götürür. Orada salonun sahibi Kamogawa ile konuşur ama onu pek ikna edemez çünkü Ippo’ya dışarıdan baktığınızda hiç boksör tipi veya boksör olmaya aday bir tip bile yoktur. Sonunda Kamogawa kabul eder ve Ippo’nun hırsını görebilmek için salonun en yetenekli isimlerinden biri ve Ippo’nun yaşıtı olan Miyata ile Ippo’ya bir antrenman maçı yaptırır. Ippo elbette Miyata’ya bir fiske bile vuramaz ama bir amatör için gösterdiği hırs, azim ve en önemlisi aldığı her darbeden sonra ayakta kalmayı başarması ve küçüklüğünden beri boksla büyüyen Miyata’yı bile şaşırtması ile Kamogawa’yı etkiler ve Ippo’nun boks macerası başlamış olur.

    Hajime no Ippo, kısacası bir boksörün sıfırdan gelip kemere uzanmaya çalışmasını anlatıyor. Konusu yüzeyden bakıldığında basit gelebilir ama anlatımı olsun, derinliği olsun ve hemen her karakterin üzerinde çok iyi bir şekilde durulması ile konu basitlikten çıkıyor ve atmosferi zamanı geldiğinde eğlenceli, zamanı geldiğinde ise dram dolu bir havaya bürünüyor. Özellikle Ippo’nun bir yandan annesine yardım etmeye çalışması, bir yandan boksa olan sevgisi, Takamura’nın dünyanın en güçlüsü olma hayali, Miyata’nın yaşadıkları, kısacası her karakterin geçmişi, hisleri, hırsları, hedefleri çok iyi aktarılmış bu yüzden serideki her boksörün ayrı bir hayat hikâyesi ve önemi bulunmakta.

    Boks maçları da oldukça heyecanlı geçiyor. Ayrıca ne Captain Tsubasa’daki gibi bir maç elli bölüm sürüyor, nede özel teknikler, süper yumruklar bulunuyor. Elbette gerçek boksun aksine her boks maçı kıran kırana geçiyor (tıpkı Rocky serisi gibi) ama kullanılan her teknik (mesela peek-a boo savunması, gazelle punch, dempsey roll) gerçek boksçuların kullanmış olduğu teknikler ve tamamen abartısızlar. Ve tıpkı normal boks maçları gibi genelde üçüncü veya dördüncü rauntta son buluyorlar.

    Görsellik bakımından ise Hajime no Ippo bana biraz Slam Dunk’u anımsattı. Çizimler biraz eskide kalıyor ama yinede çok iyiler. Özellikle karakter çizimleri çok hoşuma gitti. Müzikler bakımından da seride kalite seviyesi yüksek. 76 bölüm boyunca tam üç adet açılış ve kapanış parçası bulunuyor. Benim favorim son kapanış parçası.

    Toparlamak gerekirse, Hajime no Ippo sporla beraber içinde günlük hayattan her şeyi barındıran, fazla olağanüstüye kaçılmamış, her bölümü ayrı bir heyecanlı olan ve mutlaka izlenmesi gereken bir anime.

    Ayrıca birde 2009 yapımı 2. sezon olan Hajime no Ippo: New Challenger adında 26 bölümlük devam serisi de bulunmaktadır.

    { 13 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Merhabalar,
      Kaynak belirterek incelemenizi bloğumda yayınlamak istiyorum,mümkün müdür acaba?

      YanıtlaSil
    2. Tabi olur, blog linkinizi bana da yollamayı unutmayın:)

      YanıtlaSil
    3. Öncelikle teşekkürler,

      Animeways.com

      Ayrıca yazarlık yapmak isterseniz beklerim..

      Tekrardan teşekkür ederim..

      YanıtlaSil
    4. Burdaki tavsiyeyle bşladım şimdi 9. bölümdeyim acaip sardı, yazdığın gibi Tsubasa gibi gerçeküstü olmaması seriyi daha da izlenebilir kılıyor.
      One Piece ve Hajime No Ippo dönüşümle izliyeyim dedim de Ippo'yu bırakamayacağın sanırsam bitirmeden :)

      YanıtlaSil
    5. Hajime no Ippo gerçekten güzel anime. Şahsen Tsubasa'dan daha güzel:) Şu an ben de mangasından devam ediyorum.

      YanıtlaSil
    6. Bölüm içerisinde çalan müzikleri nerden bulabilirim OST olarak arattım ama bir türlü bulamadım

      YanıtlaSil
    7. http://gendou.com/

      Bu sitede birçok animenin ost'u bulunuyor. Hajime'nin de tüm ost'ları mevcut:

      http://gendou.com/amusic/?filter=hajime+no+ippo

      YanıtlaSil
    8. Sitede bulamadım, şu bölüm içerisinde çalan gitarlı parçaları arıyorum

      YanıtlaSil
    9. Doğrudur, Gendou'da sadece opening ve endingler var.
      Alttaki linkte tane tane olarak var. Tıkladığında hem dinleyebiliyor, hem indirebiliyorsun.

      http://www.mp3raid.com/music/hajime_no_ippo_ost.html

      YanıtlaSil
    10. http://www.keiichianimeforever.com/music/Hajime-no-Ippo/OST-_-Victorious-Boxers

      Galiba burada hepsi var.

      YanıtlaSil
    11. Bulamadım bir türlü aramayı kestim :) ümit yok :)

      YanıtlaSil
    12. ya ben daevam etmesini istiyorum nereden ulaşabilirim?lütfen yardım edin.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan