• Temmuz 29, 2010

    Yönetmen: Hayao Miyazaki
    Stüdyo: Studio Ghibli
    Tür: Macera, Fantastik
    Yapım Yılı: 1997
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/7.5



    Princess Mononoke, Türkçe olarak Prenses Mononoke, tamamen fantastik bir dünyada ve eşi benzeri olmayan bir ortamda geçiyor. Nago adında, içine şeytan ruhu girmiş dev bir yaban domuzu Emishi köyüne saldırır. Köyün son prensi Ashitaka, köyünü kurtarmak için çarpışır fakat domuz ölmeden Ashitaka’yı kolundan yaralar ve laneti ona da bulaştırır. Köyün bilge kadını da Ashitaka’ya lanetin kolundan tüm vücuduna yayılacağını ve sonunda ruhunu da sararak öleceğini söyler. Ashitaka’dan köyünden temelli ayrılmanın simgesi olarak uzun saçlarını keser ve domuzun geldiği tarafa, batıya doğru yolculuğa koyulur. Amacı elbette lanetine çare bulmaktır. Ashitaka yolculuğu sırasında garip bir keşiş ile tanışır ve keşiş Ashitaka’ya orman tanrısından bahseder. Ashitaka da doğal olarak orman tanrısını aramaya koyulur kendisini Irontown (Demir Şehir) de bulur. Kadınlar tarafından yönetilen ve demir ocakları olan bu şehir tanrılara karşı gelmektedir. Ayrıca Ashitaka gizemli kurt kız ile de karşılaşır. Kurt kız, kurt tanrısı tarafından büyütülmüştür ve ormanı koruyama, yani Demir Şehrine karşı gelmektedir. Durum böyle olunca Ashitaka kendisini iki karşıt tarafın tam ortasında bulur ve iki tarafın da barış yapması için çaba sarf eder.

    Prenses Mononoke, harikulade çizimleri ve fantastik öğeleri ile bir Miyazaki eseri olduğunu açıkça belli ediyor. Fakat izlediğim diğer iki Miyazaki yapımının yanında (Howl’s Moving Castle ve Spirited Away) Prenses Mononoke biraz sönük kalıyor. Atmosfer bazen çok düşüyor ve açıkçası hayvanlara dayalı senaryosu bence biraz zayıf kalmış. Fantastik ve başka animelerde göremeyeceğimiz onca şey Mononoke’de mevcut, hatta her Miyazaki animesinde olduğu gibi gözleriniz bayram ediyor ama bir bütün olarak baktığımızda konu aslında insanlar ve normalinden iki – üç kat daha büyük hayvanlar arasında geçiyor. Ayrıca ortada bir de ormanlar tanrısı var ama olmasa da olurmuş. İsmi ve birkaç hareketi dışında açıkçası animeye hiçbir katkısı yok. Az sayıda olan müzikleri ise çok güzel. Türkçe dublajı da hiç fena olmamış.

    Sonuç olarak Prenses Mononoke güzel ve ilginç bir anime ve Miyazaki’nin parmağı kendini çok belli ediyor. Fakat eğer Miyazaki filmlerine yeniyseniz önce Spirited Away (Ruhların Kaçışı) ve Howl’s Moving Castle’a (Howl’un Yürüyen Şatosu) bir göz atın derim.


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan