• Şubat 13, 2012

    Yönetmen: Masayuki Kojima
    Stüdyo: Madhouse
    Tür: Komedi, Doğaüstü, Dram
    Yapım Yılı: 2002
    Bölüm Sayısı: 25
    Anime Puanı: 10/9.5



    Dokuz yaşındaki küçük Ichiro Hanada, kendi halinde kırsal bir kasabada yaşayan haylaz bir çocuktur. Öyle ki, haylazlığı ve yaramazlıkları ile tüm kasabada nam salmıştır. Tek başarılı dersi beden eğitimi olan Ichiro, evlerine renkli televizyon alınmasını çok istemektedir. Günün birinde, yine renkli televizyon alınsın diye annesine eşek şakası yapar ve yakalanır. Doğal olarak temiz bir dayak atmak için annesi Ichiro’yu kovalar, Ichiro da kaçar. Kaçarken komşunun bisikletine atlayarak annesini atlatmaya çalışan Ichiro ana yola fırlayınca oradan geçmekte olan bir kamyonla burun buruna gelir. Kamyonun şoförü direksiyonu kırar ama nafile, hem kamyon hem Ichiro şarampolden aşağıya yuvarlanır. Neyse ki korkulan olmaz ve kimse ölmez. Ichiro’nun kafasının arkasına dokuz tane dikiş atılır ve ertesi gün taburcu bile olur. Olan zavallı kamyon şoförüne olmuştur çünkü kırık ayağı yüzünden birkaç ay direksiyon başına geçemeyecektir. Yaramaz Ichiro günlük hayatına geri döner fakat artık daha önce olmayan bir şey vardır. Ichiro kazadan sonra artık hayaletleri görebilmektedir ve bunu sezen hayaletler de ondan yardım istemektedir.

    Hanada Shounen-shi’nin konusu aslında olağan bir konu. Kimsenin göremediği birisi hayaletleri görebilmektedir ve onların dünya üzerinde kalmasına neden olan olayları çözmeye çalışmaktadır. Bu animeyi sıra dışı yapan ise ana karakteri, yani Ichiro. Diğer anime veya normal dizilerdeki hayalet karakterleri görenlerden farklı olarak Ichiro hayaletlere bırak yardım etmeyi yanlarından bile geçmek istememektedir. Fakat her olayın sonunda biraz hayaletlerin baskısıyla biraz da vicdan unsuruyla Ichiro kendisini onlara yardım ederken bulur. Yani demek istediğim her bölüm genelde farklı ve klasik olaylar yaşansa da Ichiro hal ve tavırları ile insanı gülmekten yerlere yatırıyor ve hayaletler de hikayeleri ile gözlerinizi doldurabiliyor.

    Bölümlerdeki ipucularından anladığım kadarı ile (Ichiro’ların evde hala renksiz televizyon olması, cep telefonu veya bilgisayar gibi elektronik aletlerin olmaması, 70’li yılların müzik gruplarından bahsedilmesi vs.) anime 70’li yılların sonu veya 80’li yılların başında geçiyor. Animenin büyük çoğunluğu komedi olsa da yukarıda bahsettiğim gibi dram yönü de ağır basıyor. Ichiro’nun hal ve tavırları, hayaletlerle yaptığı sohbetler gerçekten çok komik. Örneğin daha ilk bölümlerde Ichiro henüz hayaletleri göremezken ablasının onu kandırması ile tuvalette (Hanada’ların tuvaleti bahçelerinde, kulübe şeklinde) geceleri ortaya çıkan ve popo silen hayalet muhabbetine gerçekten çok güldüm. Bunun üzerine babasının Ichiro ile dalga geçerek “ne güzel işte, tuvalet kağıdına para vermeyiz, sen o hayaleti getir bana satarız” gibilerinden cevap vermesine daha da güldüm:) Diğer yandan da hayaletlerin son istekleri yüzünden dünyada kalmalarının sebebi gerçekten göz yaşartıcı. Yani bir bakmışsınız gülmekten kırılıyorsunuz, bir bakmışsınız ki bayağı bir hüzünlenmişsiniz.

    Animenin çizimleri eski tarz. 2002 yapımı olarak çok fazla eski olmamasına rağmen ben izlerken sanki Slam Dunk izlermiş gibi nostalji yaşadım. Animenin çizimleri eski olmasına karşın gayet başarılı. Ichiro ve diğer karakterlerin mimikleri, efektler, elle çizilmiş rengarenk arka planlar, hepsi çok başarılı ve güzel. Hatta bazı bölümlerde bel altı çizimler bile kullanılmaktan kaçınılmamış. (Bir bölümde birkaç bayanın göğüslerinin tamamen görünmesi ve bir bölümde yaşlı bir adamın testisinin yarsının gözükmesi gibi) Bel altı çizimler dedim ama masumane bir şekilde kullanılmılar. Anime esnasında çalan müzikler de çok başarılı. Animenin geçtiği o dönemi, o atmosferi izleyicisine yansıtmayı başarıyor. Açılış ve kapanış parçaları da kötü parçalar değiller ama ben Hanada Shounen-shi’ye pek yakıştıramadım. Backstreet Boys adlı müzik grubunun The One ve Drowning adlı parçaları kullanılmış ve dediğim gibi bu animeye bu müzikler benim biraz tuhafıma geldi.

    Hanada Shounen-shi öyle büyük bir final yapmasa da tadında ve tatmin edici bir şekilde sona eriyor. Ben animeye başlarken hem güldürebilen hem hüzünlendirebilen bu kadar kaliteli bir yapım beklemiyordum. Hanada Shounen-shi’yi ben çok beğendim ve herkese severek önerebilirim.


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. cok hos bir animeydi içhiro gibi bir cocugum olsun bir köyde gecinecek kadar yasayayım daha ne olsun...

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan