• Kasım 11, 2013

    Yönetmen: Makoto Shinkai
    Stüdyo: CoMix Wave Films
    Tür: Dram, Romantik
    Yapım Yılı: 2013
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/7.5














      


    Byousoku 5 Centimeter veya Hoshi o Ou Kodomo gibi filmlerin de yönetmen koltuğunda oturan Makoto Shinkai’in elinden çıkma bir anime olan Kotonoha no Niwa (İngilizce adı ile The Garden of Words) 45 dakika uzunluğunda kısa bir film olarak çıkıyor karşımıza. Takao Akizuki adındaki liseye yeni başlamış genç ayakkabılara ve ayakkabı yapımına düşkün bir gençtir. Ve bu ilgisini ileride mesleğe dönüştürmenin hayalindedir. Takao yağmurlu günleri çok sevmektedir ve yağmur yağan her günde okulun ilk derslerini asarak parayla girilen bir bahçeye (animede ismi geçmiyor ama söz konusu yer Shinjuku Gyoen Ulusal Bahçesi’nden esinlenmiştir) gider. Burada da üstü kapalı bir çardağa oturarak ayakkabı eskizleri üzerine çalışır. Yine yağmurlu bir günde bahçeye ve çardağına gittiğinde Takao, çardakta oturan Yukari Yukino adındaki bayanla karşılaşır. Ve günler geçtikçe, daha doğrusu her yağmurlu günde karşılaşmaya devam ederler ve birbirleri ile sohbet etmeye başlarlar. Birbirlerinin isimlerini bilmezler ve her ikisinin de derdi, tasası ayrıdır ama ortak bir özellikleri vardır. Her ikisi de yağmurlu günleri ve çardakta geçirdikleri zamanı iple çekmektedirler. 


    Kotonoha no Niwa, belirli bir senaryo üzerinde yoğunlaşmaktan ziyade Takao ve Yukino’nun yaşamları ve beraberce çardakta geçirdikleri zamanı ele alıyor. Animenin ilk yarısı daha çok Takao üzerine ve dul bir anne ile kendi düzenini kurmaya hazırlanan bir abi ile yaşaması, ayakkabı malzemeleri almak için yarı zamanlı işlerde çalışması, hayallerine sımsıkı sarılmasını bizlere yansıtıyor. Ortalama bir yirmi – yirmi beş dakika geçtikten sonra da Yukino daha çok ön plana çıkıyor ve onun arka planına göz atıyoruz. Sonlara doğru da zaten ilgi ikisine eşit paylaştırılıyor ve anime doruk noktasına ulaşıyor. İki bölüm uzunluğunda bir film olan bu animeden hızlı sahneler, aksiyon veya komedi beklemek hata olur. Bahsettiğim gibi anime insan ilişkileri üzerine kurulu ve dram yönü başta olmak üzere romantik yönü ağır bir anime. Romantik dediysem de öyle lise aşkları falan beklemeyin. Demek istediğim anime iki farklı karakterin hayatını anlatıyor ve bu yüzden başta küçük yaştaki anime severler olmak üzere bazı kesimlere sıkıcı gelebilir. Fakat bu tarz hayatın içinden, duygusal animelerden hoşlananlar için de ideal bir anime. Şahsen ben bu iki kesimin ortalarında bir yerdeyim. Animeden katiyen sıkılmadım ama öyle şahane, sürükleyici bulduğumu da söyleyemem. 


    Büyük bir bölümü bir bahçede geçtiği için yeşil tonun hâkim olduğu animenin çizimleri inanılmaz derecede güzel. CGI (Computer Generated Imagery) tekniği kullanılmış animede görüntü hem gerçek hem de anime:) Yani hem çok gerçekçi ama aynı zamanda anime özelliğini yitirmemiş. Yeşil bahçenin keskin ve net tonlamaları, bir nesnenin ön planda olduğunu gösterirkenki buğulama efektleri falan her şey dört dörtlük. Karakterler de bir o kadar başarılı ve arka plan üzerinde asla sırıtmıyorlar. Anlayacağınız, Kotonoha no Niwa’nın senaryosu bir yana, bu animede 45 dakikalık görsel bir şölen var. Animenin bir açılış parçası yok ama giriş güzel bir melodi ile yapılıyor. Kapanış ise artık animenin son görüntülerine eşlik eden duygusal bir parça ile gerçekleşiyor. Genel olarak müzikler de gayet başarılı ve filme aykırı gelmiş, uymamış diyebileceğim bir durum bulunmuyor.

    45 dakikalık uzunluğu ile kısa bir film diyebileceğimiz Kotonoha no Niwa’dan ben fazla etkilenmedim ama yine de izlenmeye değer bir anime olarak düşünüyorum. Takao’nun ve Yukino hikâyesi beni pek heyecanlandırmadı ama sıkmadı da. Yapımın süresi kısa, bu yüzden bir göz atmak isteyebilirsiniz.


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Yağmur yağarken apartmanın dış merdivenlerinden inerken Yukari Takao'ya koşarak sarılıyorken o anı gif haline getirmişler. Ben de o gifi görmüştüm öyle dedim bu animeyi bir bulup izleyeyim. Öyle başyapıttı falan diyemem evet ama harbi hiç sıkmadı beni. Görüntü mükemmeldi bayıldım. Farklı özel bir yeri var bu yüzden bende. Byousoku 5 Centimeter ve Hoshi o Ou Kodomo izlemiştim. 3'ü de kafa yormayacak sakin animeler kategorisinde iyi gidiyorlar.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan