• Mart 16, 2015

    Yönetmen: Kobun Shizuno
    Stüdyo: Polygon Pictures
    Tür: Bilimkurgu, Dram, Mecha
    Yapım Yılı: 2014
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/7


    Orijinal adı ile Shidonia no Kishi veya Türkçeye Sidonia Şövalyeleri olarak çevirebileceğimiz animede olaylar uzak bir gelecek olan 3394 yılında geçiyor. Bu tarihten yaklaşık bin yıl önce dünya devasa büyüklükte bir uzaylı olan Gauna tarafından yok edilmiştir. Hayatta kalan insan ırkı da yine oldukça büyük uzay gemileriyle parçalanan dünyayı terk etmiştir. Bu uzay gemilerinden birisi de Sidonia’dır. Ortalama yarım milyon nüfusa sahip olan Sidonia’nın diğer uzay gemileri ile bağlantısı kesildiği için Gauna’lar tarafından saldırıya uğramamış tek uzay gemisi olduğu düşünülmektedir. Sidonia’da insan klonlama, cinsiyetsiz insan üretme, insanların yemek ihtiyaçları azalsın diye fotosentez yapabilme gibi büyük teknolojik geliştirmeler yapılmıştır. Ayrıca Sidonia’nın yöneticilerine ölümsüzlük bahşedildiği de bilinmektedir.

    İrili ufaklı Gauna’lar hakkında ise ilerleyen yıllara ve gelişen teknolojiye rağmen pek fazla bir şey bilinmemektedir. İnsanlara sebebi bilinmeyen nedenlerden dolayı saldıran Gauna’lar hasar aldıklarında kendilerini hızla yenileyebilmektedir ve çekirdekleri yok edilmediği sürece yok olmamaktadırlar. Ayrıca taklit etme yeteneğine de sahiptirler. Sidonia’nın yakınına gelen Gauna’lar ile “Morito” adındaki pilotların yönettiği bildiğimiz mecha robotlar ile savaşılmaktadır ve Gauna’ların çekirdeği açığa çıktıktan sonra özel “Kabizashi” adı verilen mızraklarla son vuruş yapılmaya çalışılmaktadır. Ve son yüz yıldır Sidonia seyrine devam ederken herhangi bir Gauna’ya rastlamamıştır. 


    Animenin kahramanı ise Tanikaze Nagate. Doğduğundan beri dedesiyle bilmediği bir sebepten ötürü Sidonia’nın yer altı tünellerinde yaşamıştır ve orada bulunan eski bir simülatör sayesinde dedesi ona pilotluk eğitimi de vermiştir. Lakin gün gelip dedesi vefat edince yiyecek bulmak için yeraltından çıkan Nagate, pirinç çalarken yakalanınca kaçarken küçük bir kaza geçirir. Gözlerini açtığında kendisini hastanede bulan Nagate, çok geçmeden stajer pilotların arasına katılır. Yeni bir düzene, yeni insanlara alışmaya çalışan Nagate ve tüm Sidonia halkını büyük bir şok beklemektedir. Yaklaşık yüz yıl sonra bir Gauna, Sidonia’nın radarına girmiştir.

    Aslında klasik kalan son insanlar bilinmeyen bir tehlikeye karşı teması taşıyan animede, animenin sunduğu soru işaretleri en büyük artıları. Gauna’lar nedir, Nagate neden yer altında yaşıyordu, ölümsüzler kimler, Sidonia’nın nihai hedefi derken bölümler peş peşe geliyor diyebilirim. Ve pek fazla mecha seven biri olmadığımı belirterek moritoların Gauna’larla olan savaş sahnelerinin de oldukça başarılı olduğunu belirtebilirim. Her yeni Gauna’da değişen düşman, uygulanan yeni savaş taktikleri, yaşanan psikolojik baskıların karakterlerin üzerindeki etkisi başarılı işlenmiş. Yani kısacası Knights of Sidonia’nın içerik olarak son bölüme kadar belirli bir çizgide kendini bozmadan ilerliyor ve atmosfer içinse genel olarak başarılı denilebilir.



    Animenin benim gözümdeki en büyük zayıf noktası ise karakter çizimleri. Önce arka plan çizimlerine değinmek istiyorum; karakterler ne kadar kötü ise arka plan o kadar iyi. Arka planda çizilen detaylar gerçekten dikkate değer. Çevredeki ayrıntılar, zırhlardaki çizikler, tepeden Sidonia’ya bakınca görülen manzara izlemeye değer. Elbette bir önceki paragrafta bahsettiğim gibi savaş sahneleri de ekrana iyi yansıtılmış. Karakterler ise maalesef ucuz CGI efektleri gibi duruyor. Karakterlerin hepsi kıyafet mankenlerine peruk takılmış burunsuz karakterler gibi ve dolayısıyla hepsi birbirine benziyor. Giydikleri detaylı zırhlara nazaran el kol hareketleri ve mimikleri ağlatacak seviyede. Bu yüzden ilk iki bölüm karakterlere uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz. Animenin müzikleri ise karakterler gibi olmasa da daha iyi olabilirmiş. Açılış ve kapanış parçaları şahsen yeterli bulmadım ve bölümler esnasında çalan parçalar daha etkileyici olabilirmiş.

     Knights of Sidonia fazla dikkat çekici bir anime değil ve karakter çizimleri önyargılar oluşturmanıza neden olabilir. Lakin dediğim gibi merak ettirici olduğu için kendine has bir çekiciliği mevcut. Anime için mutlaka izleyin diyemem ama bir şansı da hak ediyor diye düşünüyorum. Son olarak, Sidonia Şövalyeleri 23 Kasımda ikinci sezonuyla yeniden karşımızda olacak.


    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Hangi Kasım'da acaba :)))

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Evet, neredeyse iki kasım geçmiş olacak :)
        İkinci sezon hala izlenecekler arasında.

        Sil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan