• Eylül 09, 2017

    Yönetmen: Hayato Date
    Stüdyo: Pierrot
    Tür: Aksiyon, Dram, Komedi, Macera,
    Yapım Yılı:2002 - 2007
    Bölüm Sayısı: 220- 500
    Anime Puanı: 10/9


    Naruto 

    Konoha köyünde her zamankinden daha karanlık ve uğursuz bir gecedir. Hayat köy için normal bir şekilde devam ederken ansızın efsanevi dokuz kuyruklu tilki köyün içinde yoktan belirir ve etrafı yakıp yıkmaya başlar. Köyün o zamanki lideri 4. Hokage ve bir nesil önceki lideri 3. Hokage ile yoldaşları Kyuubi’ye karşı gelip tilkiyi Naruto Uzumaki adlı çocuğun içine mühürlerler. Bu sırada 4. Hokage hayatından olur ve 3. Hokage tekrar köyün lideri haline gelir. Serinin konusu ise içinde efsanelere konu alan bir yaratıkla günlük hayata hiçbir şey yokmuş gibi yerleştirilen Naruto’nun kimsesiz hikayesidir.

    Bu olaydan sonra Konoha köyü uzun süre başını belaya sokmadan mutlu bir ortam olarak kendini korur. Belki de en büyük derdi şehrin küçük belası Naruto’dur. Büyüdükçe etrafı boyayıp yıkmaya, yetişkinlere dert olup “Ben büyüyünce Hokage olucam!” diye gezmeye başlamıştır. Bizim hikayesine dahil olacağımız yer ise Ninja Akademisinde ninjalığa kabul görüp “Genin” olacağı vakittir. 


    Akademi kuralları gereğince genin olacak olan herkesin ekip arkadaşları ve bir de üstatları, hocaları olur. Diğer ana karakterlerimizle de bu vasıtayla, takım 7’nin kurulmasıyla tanışırız; Sasuke, Sakura ve hocaları Kakashi. 
    Sasuke, Uchiha köyünün katliamından sağ kalan tek kişidir ve bu katliamın sorumlusu ağabeyini öldürmek tek arzusudur. Sakura ise başlangıçta Sasuke’ye tutulmuş fakat Naruto’nun hoşlandığı saf bir kızdır işte. Kopya Ninja namıyla anılan Kakashi’nin liderliğinde Naruto da dahil olmak üzere takım 7 geçmişleri hakkında bilmedikleri birçok şey öğrenecek, yeni düşmanlarla karşılaşıp yanında yeni dostlar da edineceklerdir.

    Naruto Shippuden 

    Sasuke ve Naruto’nun ninja vadisindeki dövüşlerinin üstünden 3 yıl geçmiştir. Sakura yeni beşinci Hokage Tsunade tarafınden eğitim görmüş, Sasuke Orochimaru’nun deneyleri ile güçlenirken Naruto Jiraiya ile eğitiminden yeni dönmüştür. Bu sırada Akatsuki organizasyonu kuyrukluları ele geçirme planlarında daha da ilerlemişlerdir. Sasuke’nin yerini dolduran yeni üyeleri Sai ve yeni kaptanları Yamato ile birlikte Takım 7’nin amacı hala arkadaşları olarak gördükleri Sasuke’yi geri kazanmak ve Akatsuki’yi durdurmaktır. Seri Shippuuden ile birlikte daha karanlık ve ciddi bir tona bürünür.

    Serinin dünyası ilk başta göze batmasa da bayağı ilginç. Ninjalar ve samuraylarla dolu eski tarihleri anımsatıyor fakat hastahanelerde ve devlet binalarında bilgisayar ve ileri teknolojiye rastlayabiliyorsunuz. Ülke kavramı fazla gelişmemiş, her beş “element” için bir ülke (Ateş, Su, Toprak, Rüzgar ve yıldırım) ve bu ülkelerin köyleri/kasabaları bulunmakta. Bu köylere de köy liderleri olan Kage’ler önderlik etmekte.

    Güç sistemi olarak Dragon Ball’daki “Ki” ler gibi iç enerji diyebileceğimiz “chakra (çakra)” lar bulunmakta. Fakat chakra ve kişi antrenman yapıp kas gücü olarak gelişmek yerine yeni teknikler öğrenerek ve eski tekniklerini kombine ederek güçleniyorlar. Özellikle Naruto bu konu da o kadar gelişmiş ki, neredeyse tüm seriyi iki tekniğin farklı kombinasyonları ile götürüyor diyebiliriz. Fakat gelen power-up’lar da güzel ve heyecan verici. Seri gayet sürükleyici ve savaşlar sıkıcı hale gelmiyor, kısa kısa bosslar yerine ana hikayede farklı ve uzun süreli savaşlar görüyoruz.. Yardımcı karakterlerin savaşı bile çoğu zaman sizi sıkmadan ekran başına kitliyor. Kısaca hikaye için ara sıra “yeni” yönler çıkaran ama hiç ana konudan sapmayan bir kurgu diyebilirim ki diğer uzun soluklu serilere göre bu bence büyük bir artı.


    Çizimler çoğunlukla çok güzel fakat uzun bir seri olmanın dezavantajı olarak kötü dönemlerden de geçmiş, bazen az da olsa Bugs Bunny gibi dövüş sahneleri görmek mümkün. Yine uzun bir seri olduğundan birçok opening ve ending’e ev sahipliği yapmış bir seri Naruto. İyi olanlar gerçekten iyi, kötü olanlar ise sokakta melodisini bile mırıldanmak istemediğiniz şarkılar. Serinin son kötü yanı ise filler bölümler. İlk serinin neredeyse yarısına yakını filler –ki bunları kimse neredeyse izlemiyor- fakat bu durum Shippuuden de daha bile kötü olabilir çünkü fillerlar sürekli aralara serpiştirilmiş. Ne zaman atlamak gerektiğine çok dikkat etmeli.

    Böyle uzun bir seri için yeterince kısa yazdığımı düşünüyorum. Özetle, uzun serilere karşı gözü korkanlara bile ben Naruto serisini “acaba beğenecek miyim?” kaygısı olmadan izlemelerini öneririm. Özellikle işlerin daha ciddiye bindiği Shippuuden serisi benim favorim.

    { 3 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Valla senden uzun seri incelemesi beklemiyordum en azindan sen öyle demiştin vakit kaybı gibi bisiler dediğini hatırlıyorum sanki...(Ama yanılıyorsam da özür diliyorum). Sonunda başlayabildin uzun serilere. Yalnız benim seni takip etmem deki faktörlerden birisi animenin genel konusundan,her yerde rahatlıkla bulabileceğim yazılardan ziyade senin kattığın yorumları okumak ve bu inceleme de sanki kendi yorumun çok az olmuş. Eline sağlık...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Yazar kısmına bakabilirsen şayet :)

        Sil
      2. Aslında yazar kısmına bakmıştım. Ama soyisim den dolayı karıştırmışım :)

        Sil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan