• Eylül 24, 2016

    Yönetmen: Hayao Miyazaki
    Stüdyo: Studio Ghibli
    Tür: Macera, Fantastik
    Yapım Yılı: 2004
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/9



    Howl’s Moving Castle, Türkçe adı ile Yürüyen Şato büyü ile buhar teknolojisinin bir arada bulunduğu, tamamen fantastik bir dünyada geçiyor. Genç bir kız olan Sophie, çalıştığı şapka dükkânında sıradan bir yaşam sürmektedir ve hayattan pek fazla beklentisi yoktur. Günün birinde yolda yürürken tüm kızların hayran olduğu güçlü büyücü Howl ile karşılaşır ve beraberce Howl’un peşindeki garip yaratıklardan kaçarlar. Garip yaratıkları yollayan ise Howl’un kalbini isteyen bir cadıdır. Bu cadı aynı günün akşamüzeri Sophi’nin de karşısına çıkar ve Sophie’den Howl’a bir mesaj iletmesini ister. Fakat aynı zamanda cadı, Sophie’ye büyü yapar ve yaşlandırarak bir nine haline getirir. Sophie ilk önce ne yapması gerektiğini bilemez ve endişeye kapılır fakat daha sonra kendisini toparlar ve Howl’un yürüyen şatosunu aramaya koyulur. Nitekim Sophie şatoyu bulur ve içeriye adım attığında artık aklının ucundan bile geçiremeyeceği fantastik bir maceranın içinde olduğunu fark eder.

    Yürüyen Şato’nun konusu masallardaki hikayeleri çok benziyor olabilir ama kurgusu ve işlenişi animeyi en üst sıralara taşımayı başarıyor. Özellikle öyle sıcak ve sevecen bir atmosfere sahip ki, insan izlerken asla sıkılmıyor ve peş peşe yaşanan ilginç olaylar izleyenini ekrana bağlamaya yetiyor da artıyor bile. Sophie’nin yaşadıkları, ruh hali ve olan biten ancak bu kadar iyi aktarılabilirdi diye düşünüyorum. Tek zayıf bulduğum nokta ise arka plan senaryo, yani Sophie’nin dışında fantastik dünyada yaşanan savaş ve kim kimin ülkesinde pek fazla anlaşılmıyor ve ancak sonlara doğru kimin krallığı kime karşı kavrayabiliyorsunuz. Veya belki de ben anlayamamış olabilirm:) Uzun lafın kısası fantastik dünyada da yaşananları anlayabilmek için seriyi biraz dikkatli izlemelisiniz. Bunun dışında kurgu ve işleniş bakımından kusursuz diyebilirim.

    Görsellik bakımından anime tam bir sanat eseri. Arka plan çizimler sanki birer tablodan fırlamış gibi ve her bir kare masaüstünüze duvar kâğıdı olabilir. Karakterler de bir o kadar sevimli. Özellikle ateş cini Calsifer ve küçük Markl şahane karakterler. Müziklere girecek olursam; filmde sözlü parça pek yok ama çalan diğer parçalar seriyi taşımasını biliyor. Seslendirme olarak da orijinalini bilemem ama Türkçe seslendirmesi çok tatlı ve başarılı olmuş. Gördüğüm tek kusur, “Witch of the Waste” lakaplı cadının kötülükler cadısı olarak çevrilmesi pek uymamış ve insana madem kötü nasıl geziniyor, nasıl kraliyet binasına girebiliyor diye merak ettirebiliyor. Bunun yerine tam karşılığı olmasa da sürgünde olduğu için sürgündeki cadı denilse daha mantıklı olurdu diye düşünüyorum.

    Sonuç olarak, Miyazaki filmlerini nerede görsem övgü ile bahsediliyordu ve Howl’s Moving Castle’ı izledikten sonra anladım ki anime gerçekten bu övgüleri hak ediyor ve mutlaka başta yaşattığı o şahane görsellik için herkesin izlemesi gereken bir anime filmi diye düşünüyorum.

    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. en sevdiklerimdendir, bunda howl'u çok sevmemin de etkisi var^^ yorumlarınıza katılıyorum savaş meselelerini ben de çözememiştim, yalnız olmadığıma sevindim :P belki de miyazaki'nin amacı "kimse anlamasın çünkü savaş gereksiz" tarzında bişeydir diyerek de kendimi rahatlatırım.
      müzikal anlamda ise ana temasına bayılırım, uzun zaman mırıldanıp durmuştum. joe hisaishi arabesk şarkı bestelese onu bile dinlerim^^

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan