• Haziran 14, 2018

    Yönetmen: Yamamoto Yasutaka
    Stüdyo: DandeLion Animation Studio LLC, Gonzo
    Tür: Hayatın İçinden
    Yapım Yılı: 2017
    Bölüm Sayısı: 6
    Anime Puanı: 10/7


    Hepimiz hayatımızın bir bölümünde televizyonda, ufak bir arenada çarpışan robotları görmüşüzdür. Birbirlerini havaya atıyor, kesiyor, biçiyor vs. ve bozulunca eleniyorlardı. Bu tarz turnuvalar rakibini yok etmek üzerine kurulu fakat animeye de uyarlanan Robomasters daha sofistike bir olay. Öncelikle Robomasters’ın dünyanın en kompleks ve ilgi çekici robot turnuvası olduğunu belirteyim. Çin’in elektronikleri ile meşhur Shenzhen bölgesinde yapılan ve beş gün süren yarışmaya Çin’deki iki yüzden fazla üniversite katılmaktadır. Binlerce kişi turnuvayı yerinde, milyonlarcası da online olarak izlemektedir. Ve bu turnuvaların yapılmasını sağlayan, etkinliği düzenleyen, Da-Jiang Innovations, batıdaki adı ile kısaca DJI adlı teknoloji şirketidir. Belki DJI ismini meşhur Phantom dronlarından bahsedilirken duymuşsunuzdur. 


    Robomasters: The Animated Series, adından da anlaşılacağı gibi bahsettiğim meşhur etkinliğin animeye uyarlanmış hali. Daha doğrusu Robomasters’ın küçük bir tanıtımını yapan mini bir seri. Altı bölümlük mini seride Tantan (veya Dandan) adlı karakterin üniversiteye başlaması ve tek başına geliştirdiği Kaka adındaki, aynı zamanda sesli komutlar da alabilen çift pervaneli dronu ile kendisini üniversitenin dronlarla ilgilenen kulüp üyeleri ile etkileşime geçmesini konu alıyor. Robomasters bir ekip işidir. Uçan gözlemci bir dron, mühendis robot, kahraman robot, saldırı robotları gibi adlandırılan robotlarla dört – beş kişilik grupların katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Amaç, pinpon topu benzeri minik toplarla robotlara yerleştirilen sensorları vurarak etkisiz hale getirmektir. Tabi bazı yarışmalarda özel amaçlar da vardır. Arenanın ortasındaki özel alana ulaşıp özel mühimmatı almak gibi. Kısacası Tantan yeni okula başlar, kulübe katılır ve Robomasters’in kapıları bizlere açılır:) 


    Anime serisi Japon yapımı olsa da (doğal olarak?) yapımcısı ilk paragrafımda bahsettiğim DJI. Yani adamlar gelmiş demişler bizim şu Robomasters hakkında bir anime yapalım. Önce Japonya’ya oradan da nasıl olsa dünyaya yayılarak reklamını yaparız. Neden altı bölüm olduğuna dair ise açıkçası bir fikrim yok. Derin araştırmamama karşın şöyle bir bakındım da altı bölümde karar kılınması hususunda bir bulgu elde edemedim. Anime altı bölüm olduğundan isterseniz bir günde bile rahatça bitirebilirsiniz. İçerik olarak ne eksisi var ne de artısı. Kısa olduğundan zaten hızlı ilerliyor ve robot – dron gibi günümüzün yıldızı makineleri seviyorsanız kendisini izlettiriyor. Turnuva aşaması, geliştirme aşaması, az da olsa karakterlerin birbiri ile olan etkileşimleri derken zaten bitiyor. Küçük de olsa aralık bir kapı bırakılmış. Hani olur da tutarsa devamını getiririz gibisinden. Lakin edindiğim izlenimlere çok da istenilen etkiyi yaratamamış gibi. Baksanıza; animenin İngilizce vikipedi sayfası dahi yok ki ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum! 


    Çizimler ve müzikler ortalamanın üzerinde. “Uff şu görüntüye bak bee” demediğimiz gibi dikkatimi çeken herhangi bir “abukluk” da yoktu. Aynı şekilde müzikler de öyle. Tek gariplik isim telaffuzlarındaydı:) Bu bir eksi değil ama Japonların Çin isimlerini telaffuz (Robomasters olduğu için olay tabii ki Çin’deyiz:) ederken altyazıda sanki çok farklı bir şey yazıyormuş gibi. Animenin ana karakteri mesela; kimi yerde Dandan diye kimi yerde Tantan diye geçiyor. Ya da adı Xia Ai olan karakte seslenirken sanki yazandan bambaşka bir şey diyorlarmış gibi geldi bana. Bu da böyle bir anım işte:)

    Robomasters: The Animated Series, çerezlik bir seri. Varsa merakınız izleyin. İzlemeseniz de emin olun hiçbir şey kaybetmezsiniz. Ben merak ettiğim için izledim ve gayet de memnun kaldım. Evet, ne uzadım ne de kısaldım ama çok az da olsa keyifli vakit geçirdim sayılır. 

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan