• Nisan 25, 2021

    Teknolojinin gelişmesi, her gün bir yenisi yükselen binalar nedeniyle şehirde adım atacak yeşil alan kalmamasından hepimiz muzdaripiz. Ağaca, doğaya, temiz havaya hasret olduğumuz modern zaman yaşantısında sizleri koltuğunuzdan kalkmadan yeşilin içine sürükleyecek animeleri izlemeye davet ediyorum.

    Doğa ile iç içe olduğu kadar çevreye verdiğimiz zararları da odaklanan bu animeler, hava kirliliği, buzulların erimesi, doğal kaynakların tükenmesi gibi sorunları benzersiz bir şekilde ele alıyor.Günümüzün önemli bir sorunu olan çevresel sorunları işleyen animelere gelin birlikte bir göz atalım.

     
    Chikyuu Shoujo Arjuna
    Yayınlanma Tarihi: 2001
    Yapım Şirketi: Satelight
    Arjuna sıkıntılı bir yaşamı olan sıradan bir lise öğrencisidir. Tüm yaşadıklarının üzerine bir motosiklet kazası sonucunda ölünce işler daha da karmaşık hale gelir. O dünyanın kaderini etkileyecek ve mahvedebilecek potansiyele sahip Raaja denilen bakterilerinin dünyaya nasıl zarar vereceğini göstermek zorundadır. 
     

     
    Miyori no Mori ( Miyori’s Forest)
    Yayınlanma Tarihi: 2007
    Yapım Şirketi: Nippon Animasyon
    Miyori’nin ormanı, Stüdyo Ghibli’nin filmlerini anımsatan ve doğanın tüm renklerini kendinde barındıran bir animedir. Büyük bir kısmı ormanın yakınında yer alan bir kasabada geçmektedir. Bu ormanda çok fazla gizemli ruh yaşadığı söylenmektedir. Ormanda yaşayan bu ruhların yavaş yavaş kendilerini Miyori’ye göstermeleriyle hikaye şekillenmeye başlar. Ormanın korunmasında büyük rol oynayan Miyori vahşi doğanın bir baraj projesi için insafsızca katledilmesini önleyebilecek midir? Miyori’nin Ormanı, insanların hayvanlara ve doğal yaşama karşı olan vurdumduymazlığı derin bir şekilde işliyor. 

     
    Shangri-La
    Yayınlanma Tarihi: 2009
    Yapım Şirketi: Gonzo
    Animede geçen ütopya şehri Atlus, Japon toplumundan ayrılmış, küresel ısınma ve depremlerin etkileriyle tahrip olmuştur. Atlus hükümeti şehrin kapılarını sıkıya sıkıya kapalı tutmakta ve dışarıdan gelecek kimseyi ütopik yaşam alanlarına kabul etmemektedir. Tüm bunlara rağmen cesur karakter Kuniko kapıları açmayı planlamaktadır ve halkı vaat edilmiş topraklara gitmek için yönlendirecektir. 


    Wonderful Days (Sky Blue)
    Yayınlanma Tarihi: 2003
    Yapım Şirketi: Gainax
    Wonderful Days çevre kirliliği nedeniyle ekosistem bozulduğunda nelerin olacağına dair önemli mesajlar vermektedir. Dünyadaki kirliliği bir enerji kaynağı olarak kullanan Ecoban adlı şehirde güçlü kesim olan elitlerin ve hayatta kalmaya çalışan insanların arasındaki fark açılırken, doğal kaynakları kendi zevkleri için kullanan insanların, dünyayı misafirperver olmayan bir yere dönüştürdüğü de vurgulanmaktadır. 
     

    Giniro no Kami no Agito ( Origin: Spirits of the Past)
    Yayınlanma Tarihi: 2006
    Yapım Şirketi: Gonzo
    Dünya artık insanlığın çoğunu yok eden, doğal yaşamı tümüyle değiştiren başarısız bir DNA deneyinden sonra eskisi gibi değildir. Az sayıdaki kalanlar, bu ölümcül çevrede hayatta kalma mücadelesi vermeye ve tehditkar bir ormanla ateşkes yapmaya çalışmaktadırlar. Genç bir köylü Agito’nun ormanda gizemli bir kızla tanışmasıyla içinde bulundukları durum bambaşka bir hal alacaktır. İncelemesi için buraya tıklayabilirsiniz.
     

    Jyu Oh Sei (Planet of the Beast King )
    Yayınlanma Tarihi: 2006
    Yapım Şirketi: Bones
    Kardeş olan Thor ve Rai Klein, ailelerinin öldürülmesinden sonra Chimaera gezegenine gönderilmişlerdir. Kardeşlerin bir anda kendilerini bulduklarını bu garip gezegende et yiyen bitkilerle az sayıda insan yaşamaktadır. Kardeşler gezegenden ayrılmaya hak kazanmak için chimaera’nın vahşi doğasında hayatta kalmalı aynı zamanda buradaki ‘’yüzük’’ denilen ittifakı yenmek zorundadırlar.

     
    Kaze No Tani No Nausica 
    Yayınlanma Tarihi: 1984
    Yapım Şirketi: Studio Ghibli
    Nausicaä bir köyde yaşamını sürdüren bir prensestir. Köy halkı yenilebilir teknoloji kullandıkları için ekolojik olarak bilge bir yapıya sahiptirler. Ne yazık ki bu huzurlu ortam ve doğanın hassas dengesi Tolmekian ordusunun işgaliyle tehlikeye girecektir. Miyazakinin hikaye anlatımının parlaklığıyla doğa ananın kutsallığına, insanların yaptığı kötü muamelenin herkese taihsizlik getireceği kurgulanmıştır. Buradaki Tolmekian ordusu bugünkü askeri sanayi kompleksine, üçüncü dünya ülkelerine ve doğal kaynaklara inanılmaz derecede zarar veren şirketlere benzetilmektedir. İncelemesi için buraya tıklayabilirsiniz.

     
    Mirai Shounen Conan
    Yayınlanma Tarihi: 1978
    Yapım Şirketi: Nippon Animation
    Oldukça tehlikeli silahlar kullanılarak neredeyse insanlığın yarısı yok edildi ve bu silahlar kıtaların birbirinden ayrılıp dünyanın ekseninin değişmesine neden oldu. Yapımın baş kahramanı Conan, tüm hayatını ıssız bir adada geçirerek balık tutma, dalış, dövüş gibi yetenekler geliştirmiştir. Anime Conan’ın genç bir kız olan Lana ile tanışmasından sonra şeytani güçlerle savaşmak için adanın dışına çıkmasını konu almaktadır.

     
    Heisei Tanuki Gassen Ponpoko (Pom Poko)
    Yayınlanma Tarihi: 1994
    Yapım Şirketi: Studio Ghibli
    Pom Poko, bir grup Japon rakun köpekleri arasında geçen tuhaf ama eğlenceli bir animedir. Bu canlı türünün yaşam alanı bir inşaat firması yüzünden tehdit altında olduğu için anime, hayvanların doğal yaşam alanlarının korunmasının önüne insanların kar güden amaçlarının geçemeyeceğini vurgulamaktadır.


    Doraemon Movie 28: Nobita to Midori no Kyojin Den
    Yayınlanma Tarihi: 2008
    Yapım Şirketi: Shin Ei Animation
    İnsanlığın Dünyadaki yeşil yaşama zarar vermesine öfkelenen, yeşil gezegenden Dünya’ya inen bir grup uzaylı dünyayı işgal edip insanlara Dünya’ya verdikleri zarar için sıkı bir ders vermeye kararlıdır. Doreamon, Nobita , Kibo ve yeni üç arkadaşının görevi Dünya’yı kurtarmaktır.

     
     
     
    Bu yazının maddeleri MYANIMELIST SITESİNDEN ALINTI YAPILMIŞTIR. (Birebir çeviri değildir)  
     
    Derleme için BENSU CANGÜLER'e teşekkür ederiz.



    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan