• Ağustos 01, 2011

    Yönetmen: Goro Taniguchi
    Stüdyo: Sunrise
    Tür: Bilimkurgu, Dram
    Yapım Yılı: 1999
    Bölüm Sayısı: 26
    Anime Puanı: 10/8.5



    Infinite Ryvius 2225 yılında geçiyor. İnsanlık artık çoktan sınırları aşmış, tüm güneş sisteminde ve uydularda koloniler yaparak dünya dışında da yaşamaya başlamıştır. Dolayısıyla uzayda yolculuk bir hayli yaygındır ve astronotluk birçok genç için cazip bir meslek haline gelmiştir. Liebe Delta adındaki uzay istasyonu da uzayda görev almak üzere adam yetiştirmektedir. Bu arada, 2137 yılında güneşte meydana gelen bir patlama yüzünden güneş sisteminin çoğunda “Geduld” adı verilen ve bulutlara benzeyen plazmalar kaplamıştır. Geduld’un içinde yaşanan yüksek sıcaklık ve aşırı yer çekimleri hala açıklanamamıştır.

    Kouji Aiba 16 yaşındadır ve 2.sınıf bir uzay pilotu olmak için Liebe Delta’ya gitmek üzere evden ayrılmıştır. Trendeyken çocukluk arkadaşı Aoi Housen ile karşılaşır ve onun da Liebe Delta’ya gitmek üzere olduğunu öğrenince çok şaşırır. Fakat asıl şaşkınlığı sevmediği kardeşi Yuki’nin de uzaya çıkmak için hazırlandığını öğrendiğinde yaşar. Kouji, Aoi, Yuki ve binin üzerinde başka öğrenciler Liebe Delta’da geleceğin astronotları olmak için öğrenim göreceklerdir. Liebe Delta, Geduld’a yaklaştığında gemide tatil ilan edilir ve bin öğrencinin çoğu tatil için evlerine döner. Liebe Delta’da birkaç mürettebat dışında 500 civarında öğrenci kalır. Her şeyi otomatiğe bağlanan Liebe Delta’nın kontrolü Zwei adlı yüksek rütbeli öğrencilere bırakılır ve bu öğrenciler gemide bir terslik olduğunu fark eder. Ana kumandadaki mürettebat cevap vermemektedir ve Liebe Delta yavaş yavaş Geduld’un içine çekilmektedir. Çok geçmeden Liebe Delta’ya sabotaj yapıldığı anlaşılır ve geminin Geduld’a düşüşünü yavaşlatmak adına tüm öğretmenler hayatını feda eder. Fakat bu fedakarlık boşa gider ve gemi Geduld’a düşmeye devam eder. Tam her şey bitti derken Liebe Delta’nın içindeki Ryvius adlı bir başka gemi kendi kendine aktive eder ve Liebe Delta ile birlikte Geduld’tan uzaklaşmayı başarır. Ağır hasar alan Liebe Delta’da bulunan 515 öğrenci ve 20’ye yakın mürettebattan sadece 485 kişi (hepsi 16 yaşındaki öğrenciler) hayatta kalmıştır ve akabinde Ryvius adlı gemiye tahliye edilmişlerdir. Toparlamak gerekirse, 485 başıboş öğrenci, hiçbir yetişkin gözetiminde olmadan ileri teknoloji ve ne olduğu bilinmeyen Ryvius adlı gemide uzayda başıboş gezmektedir. Üstelik Ryvius terörist damgası yemiştir. Yani güneş sisteminin çoğu bu çocuklara artık düşmandır fakat başta Kouji olmak üzere bu çocuklar hayatta kalmak istemektedirler.

    Infinite Ryvius’un konusu oldukça sıra dışı. Uzayda sıkışıp kalmış 500’e yakın öğrenci, öğrenciden ziyade çocuk hayatta kalmaya çalışmaktadır. Doğal olarak başta kimse olmayınca, düzen olmayınca gruplaşmalar, şiddet, yağmalama hatta açlık bile boy göstermeye başlar. İşte Infinite Ryvius’ta bu çocukların ruh halleri ve yaşadıkları çok iyi aktarılmış. Atmosfer genellikle yüksek ve insan izlerken sıkılmıyor. Senaryo bakımından kafama takılan sadece bir şey var ve o da Ryvius’un başta Liebe Delta’nın içinde ne aradığını ve sabotaj etmek isteyenlerin kim olduğunu ben anlayamadım. Neyse ki bu küçük bir ayrıntı çünkü dediğim gibi Ryvius’ta birçok çocuk ve dolayısıyla birçok karakter mevcut. Yani anime karakter zengini bir anime, her türden insan var. Hepsinin yaşadıkları, ruh halleri çok güzel anlatılıyor. Animenin sonunda herhangi bir soru işareti kalmıyor ama ben sonunu pek beğenmedim. Spoiler olacağı için bir şey yazamayacağım ama ben 8 ay ölümle baş başa kalsam böyle bir karar vermezdim diyelim sadece. Bu arada, Liebe Delta’da öğrenci olmak için ÖSS’de barajı geçmek yeterli herhalde çünkü en zekisinden, it kopuğa kadar birçok öğrenci gemide mevcut:)

    Animenin çizimleri 1999 yapımı olduğu için eski ama benim gözüme herhangi bir tuhaflık çarpmadı. Eski olsalar da gayet iyiler. Fakat asıl iyi olan ise müzikleri. Infinite Ryvius gerçekten harika müziklere sahip. Özellikle açılış parçası çok başarılı. Artık günümüzde böyle güzel OST’lar maalesef yapmıyorlar.

    Infinite Ryvius, senaryosunda bir iki aksaklığı dışında başarılı bir anime ve her bilimkurgu, özellikle uzay severe önerebileceğim bir anime. Eski olması bir handicap ama emin olun izledikçe alışıyorsunuz.


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan