• Ağustos 27, 2016

    Yönetmen: Tsutomu Mizushima
    Stüdyo: Diomedea
    Tür: Gerilim, Gizem
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/5


    The Lost Village (Kayıp Köy) olarak da bilinen animede otuz kişiden oluşan kızlı erkekli bir grup insan eski hayatlarını geride bırakarak Nanaki Köyü’ne doğru yola çıkmıştır. Bu insanlar internette yer alan gizli bir site sayesinde bir araya gelmiştir. Gruptaki her birey geçmişinde trajik veya hatırlamak istemediği bir olay yaşamıştır ve bu yüzden gerçek dünya ile bağlarını kopararak Nanaki Köyü’nde yeni bir hayata adım atmanın peşindedir. Bu arada, gittikleri Nanaki Köyü hiçbir haritada yer almamaktadır ve varlığı bile tartışma konusudur. Adeta bir ütopya olarak görülen bu köy, otobüsü tutup turu düzenleyenlerin elde ettikleri ipuçları doğrultusunda bulunmaya çalışılmaktadır. Nitekim çok geçmeden efsanevi Nanaki Köyü’ne adım atılır ama köyde her şey derli toplu olmasına karşın bomboştur. Ve yine çok geçmeden anlaşılacaktır ki Nanaki Köyü sanıldığı gibi yeni bir başlangıç için ideal değildir. Bir ütopya hiç değildir. 


    Mayoiga adlı animede gerilim romanlarındaki gibi bir hava yaratılmak istendiği ortada. Gizemli bir köy, eski sakinlerinin ortada olmayışı, ormandan gelen gürültüler ve çıtırdılar, geri dönüş yolunun bulunamaması gibi olaylar Agatha Christie’nin romanlarından fırlamış gibi. Lakin bu hususta başarılı olduğunu pek söyleyemem. Öncelikle animedeki nüfusu ben çok fazla buldum. Otuz kişinin en az yirmisi açıkçası etkisiz eleman. Yer kaplamak ve izleyiciyi bu kimdi diye düşündürmekten başka bir işe yaramıyorlar. Animenin ana karakteri Mitsumune bildiğiniz klasik sessiz, saf ama gerektiğinde ikinci kez düşünmeden kendisini önce atan bir tip. Diğer karakterler arasında da ne ararsanız var. Otoriter davranmaya çalışanından akıllı geçinene, güzel ve saftan kilolu ama akıllıya kadar. Kalabalık kadrosuna karşın anime aslında gizemini ve yarattığı merakı hissettiriyor ama bölümler ilerledikçe beklenen tansiyon bir türlü artmıyor. Ortada bir şey dönüyor ama karakterler ve diyaloglar o kadar çok yer kaplıyor ki bir süre sonra ilginizi kaybediyorsunuz. Yani anime on iki bölüm ama bu bile uzun gelmiş. Daha hızlı, daha tempolu ve daha gerilimli olmalıymış. 


    Animenin çizimleri için fazlaca söyleyecek bir sözüm yok. Klasik anime çizimleri tarzındalar ve abartıdan uzaklar. Kızlar güzel, erkekler yakışıklı. Lakin kızlarımızın bazısı birbirine çok benziyor ki ara sıra benim karıştırdığım oldu. Çünkü bazısı zaten çok az çıktığı için tekrar onu ekranda gördüğümde diğeri ile karıştırmamak elde değil. Detay seviyesi tatmin edici ve işlenişi bakımından zayıf olsa da Nanaki Köyü’nün atmosferi başarılı. Bir sahnede kullanılan CGI efekti ise çok ilginçti. Alttaki resimde de göreceğiniz üzere ne olduğunu söyleyemeyeceğim nesne sanki 3D bir animasyon filminden fırlamış gibi. Güzel veya kötü diye yorum yapmayacağım; tek diyeceğim farklı oluşu. Animenin seslendirmelerinde de herhangi bir sıkıntılı durum söz konusu değil. Açılış ve kapanış parçaları da iyi sayılır. Özellikle kapanış parçasının her bölüm farklı karakterler ile süslenmesi hoş bir ayrıntı. 


    Mayoiga, nam-ı diğer Lost Village merak ettirerek başlayan ama bölümler ilerledikçe atmosferi artması gerekirken düşen bir anime. Şahsım olarak Mayoiga’yı her bölüm biraz daha sıkılarak izlediğimi maalesef belirtmek zorundayım. Kadro kalabalığı ve gizemli atmosferine karşın hikayenin beni etkileyememesi bunun en büyük nedeni. 



    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan