• Aralık 10, 2013

    Yönetmen: Kazuchika Kise
    Stüdyo: Production I.G.
    Tür: Bilimkurgu, Aksiyon
    Yapım Yılı: 2013
    Bölüm Sayısı: Ova
    Anime Puanı: 10/7




















    Dört bölümlük OVA (Original Video Animation) serisinin ilk bölümü olan Ghost Pain, yepyeni görünümlü bir Ghost in the Shell’i bizlere sunuyor. Filmlerle veya filmlerden bağımsız Stand Alone Complex serisi ile bir bağlantısı olduğu söylenemez ve hikâye Şef Aramaki’nin ünlü Bölüm 9’un karakterlerinin ufaktan bir araya gelmesi ile başlıyor. Yıl 2027’dir (Stand Alone Complex serisini baz alırsak üç yıl önce ve ilk filmi baz alırsak iki yıl önce) ve dördüncü dünya savaşı sonrası Japonya hükümeti askeri kanadı da dahil yeni bir yapılanma içerisindedir. Kamu Güvenliği Bürosu Bölüm 9 başı olan Şef Aramaki, şaibeli bir ölüme kurban giden Yarbay Mamuro’nun cinayetini araştırmaktadır. Askeriyeye bağlı 501. Bölüm için çalışan ve ölen yarbayın emrinde çalışan yetenekli Motoko Kusanagi de bu bölümü araştırmanın peşindedir. 501. Bölüm’den Şef Aramaki’nin araştırmasına dahil olmak (daha doğrusu kendi araştırmasını yapmak) için izin aldıktan sonra araştırmasına başlayan Motoko, çok geçmeden arı yuvasına çomak soktuğunu fark eder. Yarbayın ölümü sıradan bir ölüm değildir ve üstelik şüphelilerden birisi de Motoko’dur. Dolayısıyla sır ölümü aydınlığa kavuşturmak Motoko ve Şef Aramaki’ye düşer.


    Öncelikle dediğim gibi Arise serisinin diğer serilerle herhangi bir bağı yok. Yani bağımsız olarak da izlenebilir durumda. İçerik olarak ise her ne kadar ortada tam teşekküllü bir Bölüm 9 yoksa da özellikle hareketli sahneleri ile yapım dikkat çekiyor. İlk bölümü izlediğiniz zaman ara ara kafanız karışabilir ama bölüm sonu yaklaştıkça sis perdesi de kalkmaya başlıyor. Tüm bunlara rağmen senaryo olarak aslında pek tatmin edici bir giriş yapamamış. Tamam, aksiyon sahneleri başarılı ama hikâye biraz ağır ilerliyor ve birazdan bahsedeceğim yeni Motoko da şahsen hiç olmamış. Demek istediğim, Stand Alone Complex tadında bir Ghost in the Shell beklemeyin (en azından ilk bölümden) Arise serisinden. 


    Arise serisi ile karşımıza çıkan en büyük değişiklik birçok karakterin yeni bir görünüme sahip olması. Öncelikle Şef Aramaki kahverengi saçlı veya daha saçları beyazlamamış diyelim:) Aramaki’nin saç rengi pek bir fark yaratmıyor ama ortada bir Motoko Kusanagi var ki evlere şenlik. Nerede alıştığımız sert, karizmatik ve aynı zamanda cazibesi olan Binbaşı Motoko, nerede bu eteği giydirsen liseli olacak Motoko. Abartıyor diyebilirsiniz bana ama Arise serisindeki Motoko tam bir fiyasko. Tamam, diğer serilerdekinden daha tecrübesiz olabilir, ona lafım yok ama neden çizimlerinde böyle bir değişikliğe gidilir anlamış değilim. Bakın Batou olsun, Togusa olsun oldukça başarılı yansıtılmış ama bu kadına (veya küçük kıza) Motoko Kusanagi demek istemiyorum. Müzikler ise genel olarak başarılı. Ova’nın açılışında çalan kısa parça hoş, kapanış da fena sayılmaz. Seslendirmelerde ise yepyeni bir kadro kullanılmasına rağmen gayet başarılı bir iş çıkartılmış. 


    Arise – Border 1: Ghost Pain, eski havayı pek yakalayamamış ama bir şeyler de vaat eden bir yapım. 58 dakika süren ilk bölüm Çakma Motoko’ya rağmen Ghost in the Shell sevenlerinin izlemesi gereken bir yapım diye düşünüyorum. Eğer Ghost in the Shell yapımlarına yabancıysanız Stand Alone Complex serisi ile başlamanızı öneririm. 


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Motoko'dan ziyade Hinata olmuş bu. :)
      Madem serinin kurgusundan bağımsız, bir izleyelim... Elinize sağlık.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan