• Ocak 18, 2015

    Yönetmen: Naoyoshi Shiotani
    Stüdyo: Tatsunoko Production
    Tür: Bilimkurgu, Gerilim, Aksiyon
    Yapım Yılı: 2014
    Bölüm Sayısı: 11
    Anime Puanı: 10/9


    Yirmi iki bölümlük ilk sezonun devamı niteliğinde olan Psycho-Pass 2, ilk seriden bir buçuk sene sonrasını konu alıyor. Müfettiş Tsunemori Akane artık Kriminal Soruşturma Bölüm 1’ün başmüfettişidir. Yine tıpkı ilk sezonda olduğu gibi toplumu, daha doğrusu Sybil Sistemini tehdit eden bir unsur söz konusudur. Sybil Sistemi ve ilk sezon hakkında bilgi edinmek için buradan ilk sezonun incelemesine geçebilirsiniz.

    Yukarıda da bahsettiğim gibi aradan bir buçuk sene geçmiştir ve Tsunemori Akane Bölüm 1’ün başıdır. İlk sezonun başkarakteri olan Kogami’nin ise nerede olduğu bilinmemekle beraber öldü kabul edilmektedir. Zamanında Akane nasıl Müfettiş Ginoza’nın yardımcısı konumundaydıysa şimdi de Akane’nin yardımcılığını Bölüm 1’e yeni atınmış genç Müfettiş Shimotsuki Mika yapmaktadır. Bu arada ilk sezonun son bölümde gördüğümüz gibi Ginoza yaşadığı travmatik olaydan ötürü artık Müfettiş değil, infazcıdır. Yani suç katsayısı arttığı için rütbesi düşürülmüş ve Akane’nin emrine verilmiştir. İlk Bölüm 1’in ölen karakterlerinin yerine de Tougane Sakuya ve Hinakawa Shou adında iki yeni infazcı katılmıştır. İkinci sezon bölüm sayısının azlığının da verdiği etkiye dayanarak hızlı bir giriş yapıyor ve bizlere “Kamui” adında varlığı ve yokluğu tartışılan, sisteme karşı gelen yeni bir düşman tanıtılıyor. İster gerçek olsun veya suç işleyenlerin sadece dillerinde dolaşan bir sözcük olsun. Tıpkı ilk sezondaki Makashima gibi Kamui de Sybil Sistemi’nin açıklarını ifşa etmenin peşindedir. Koca Sybil Sistemi’nin kameralarına veya dronlarına (robot işte) takılmadığı için ve dolayısıyla hiç görülmediği için Kamui’ye hayalet denilmekte ve birçok kişi için gerçekliği bile şüphe edilmektedir. Kısacası en azından birinci sezonun düşmanı Makashima sistemin gözüne takılabiliyordu ama Kamui imkânsız olan şeyi yapabilmekte, bir hayalet gibi ortada gezebilmektedir. Yani Bölüm 1’in işi bu sefer çok zordur.

    Öncelikle ikinci sezonun 11 bölüm olması bence yerinde bir karar olmuş diyebilirim. Bölüm sayısı yarı yarıya indiği için olaylar daha hızlı (ama yerinde) ilerliyor ve atmosfer neredeyse hiç düşmüyor. Şahsen ben ilk sezonun bazı sahnelerinde açıkçası sıkılırken ikinci sezonu pür dikkat izledim diyebilirim. Ayrıca Akane’nin geçen süre zarfında olgunlaşması çok başarılı aktarılmış. Akane’nin çaylaklığından eser kalmamış ve Bölüm 1’i yönetme kabiliyeti üst düzey. Öte yandan ilk sezonda Bölüm 1’in başmüfettişi olan Ginoza bana göre çok arka planda kalmış. Tamam, artık lider değil, emir verilen ama Ginoza benim hatırladığım gayet zeki bir karakterdi ve ikinci sezona katkısı hiç yok. Emirleri yerine getiren, eski günlerin hatırına Akane ile biraz daha samimi, o kadar. Yani ha Ginoza ha başkası. Ben biraz daha Ginoza üzerinden bir şeyler beklerdim. Ekibe yeni katılan Tougane ve çekingen Hinakawa ise başarılı karakterler. Özellikle Tougane hakkında bir şeyler seziyorsunuz ki animenin açılışındaki görüntüler gariptir ki küçük bir ipucu sunuyor:) Açılıştaki Tougane hakkındaki o görüntü için ister ipucu deyin ister spoiler ama ilerleyen bölümlerde neler olacağını tahmin etmeniz çok zor. Animenin çizimleri ilk sezondaki kalitesini korumuş durumda ve Sybil Sistemi’nin yarattığı toplumu, karanlık yüzlerini başarılı bir şekilde ekrana yansıtıyor. Yeri geldiğinde şiddet ve bolca kan kullanılmaktan da kaçınılmamış. Tek beğenmediğim nokta için Tougane’nin kahküllerini gösterebilirim:) Animenin müzikleri de yine bomba gibi. Açılış parçası “Enigmatik Feeling” ilk sezonun ilk açılış parçasını aratmıyor ve kapanış parçası “Fallen” da gayet başarılı. Yine favori seslendirmecilerim Hanazawa Kana ile Sawashiro Miyuki tüm hünerlerini sergilemiş. Tougane’yi seslendiren Fujiwara Keiji’yi de gayet başarılı bulduğumu belirtebilirim. 

    Psycho-Pass 2, ilk sezonun üzerine katabilmiş bir anime ve bahsettiğim bölüm sayısının azlığı nedeniyle de olayların daha hızlı gelişimi izleyenini bağlıyor. Animenin finali ise açıkçası daha iyi olabilirdi ama benim açımdan karşımızda ilk sezonundan daha başarılı bir ikinci sezon var. Yukarıda verdiğim not fazla mı değil mi diye çok düşündüm ama ilk sezondan sonra olumlu yönlerinin olumsuzlardan daha çok olduğunu varsayarak ve her bölümü pür dikkatli izlediğimi (yani beni ekrana kilitlediğini) de hesaba katarak bu notu vermeyi uygun gördüm.

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Tougane'nin kahkülleri beni de deli etmişti aynı şekilde düşünen birini bulduğuma sevindim. Kamui bence de Makishima'ya göre iyi bir düşmandı hele Kamui'yle Sybil Sistemi'nin ortak noktası olan olay yüzünden yaşanılan karışıklık çok güzeldi tam bir paradoks oluşturdu o sorun.

      YanıtlaSil
    2. Eline sağlık. Çok iyi bir inceleme olmuş. Psycho-pass teknolojisinden animenin başından beri hoşlanmadım. Bana Minotry Report filmini hatırlatıyor bu anime orada da sevmemiştim.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan