• Nisan 03, 2015

    Yönetmen: Susumu Mitsunaka
    Stüdyo: Production I.G.
    Tür: Spor, Komedi
    Yapım Yılı: 2014
    Bölüm Sayısı: 25
    Anime Puanı: 10/9


    Spor temalı neredeyse bütün animeler gibi klasik bir içeriğe sahip Haikyuu!!’da da bitik veya eski şanından çok uzak bir spor kulübüne katılan yeni üyeler ile kanatlanarak ulusal turnuvayı hedeflemesi temel alınıyor. Ana kahramanımız olan Hinata boyu kısa olmasına rağmen koyu bir voleybol hayranıdır lakin gittiği ortaokulun erkek voleybol takımı yoktur. Ancak son senesinde yedek oyuncuları olmayan bir takım oluşturmayı başarır ve resmi bir müsabakaya çıkar. Karşısında ise talihsiz bir şekilde bölgenin favori takımını ve “Sahaların Kralı” lakaplı çocuğu çıkar. Doğal olarak Hinata’nın takımı yenik düşer ama Hinata cesaretini toplayarak kral lakaplı Kageyama’nın karşısına çıkar ve ona günün birinde kendisini yeneceğini söyler. Aradan bir sene geçer ve Hinata liseye başlar. Eşofmanlarını kuşanan Hinata heyecanla spor salonuna koşturur ve karşısına bir sürpriz çıkar. Bir sene önce meydan okuduğu Kageyama da aynı okul olan Karasuna Lisesi’ne yazılmıştır, yani artık takım arkadaşıdırlar. İlk başta sürekli didişseler de gün geçtikçe bir uyum yakalamaya başlarlar ve çok geçmeden bu ikili Karasuna Voleybol takımı için eski başarılı günlere dönmenin umudu olmaya başlar. Eh, antrenmanlar sert, rakipler güçlüdür. İlk hedef bölgeden çıkmak ve sonraki hedef doğal olarak ulusal elemelere katılmaktır. 


    Dediğim gibi Haikyuu’da karşımıza yabancı bir konsept çıkmıyor. Zaten spor temalı bir animeden daha değişik bir şey beklemek yanlış olur. Ha, Giant Killing veya One Outs gibi bu kalıba uymayan animeler var ama işin içinde okul oldu mu mecbur kulüp falan olacak. Neyse, konumuza dönecek olursak; belki tema tanıdık olabilir ama elbette burada önemli olan içerik oluyor ki Haykyuu bu konuda bence oldukça başarılı. Öncelikle karakterler fazla kasıntı olmamış ve doğaüstü şutlar falan bu animede yok. Ha, olaylar müsabakalarda zıplarken falan olaylar elbette biraz ağır ilerliyor ki sporcuların düşüncülerini falan dinleyelim, artistik hareketleri ve püf noktaları görebilelim. Yeniden karakterlere dönecek olursam, Karasuna Lisesi karakterlerinin hepsini beğendim. Neşesi ve azmi ile Hinata, eski günlerinden ders alan sert (ama anlayışlı) Kageyama, takımın sorumluluk sahibi kaptanı, ağır başlı diğer abisi, kavgacı tipi, enerjik tipi, fazla konuşmayanı, çok konuşanı derken güzel bir ortam oluşturulmuş. Özellikle Hinata seslendirmesi de dahil olmak üzere çok başarılı bir karakter olmuş. Üzerine kaymak olarak animenin komedi yönünün de başarılı oluşu koyulunca bir bakmışsınız benim gibi huyunuz olmasa bile dört veya beş bölüm üst üste izlemişsiniz:) Kısacası anlatmak istediğim, konu her ne kadar standartların dışına çıkmasa da içerik olarak eğlenceli ve samimi. 


    Hazır ulusal turnuva konusu açılmışken bir iki şey yazmak istedim. Hemen hemen bütün spor kulübü temalı animelerden gördüğümüz kadarı ile ister futbol olsun, basket, yüzme, voleybol ve daha birçok branşın turnuvaları yapılıyor ve iş ulusal turnuvalara kadar gidiyor. Şimdi, Kaptan Tsubasa veya Kuroko no Basuke’deki gibi maçlarda tribünlerin dolup taştığını ve televizyonlarda yayınlanacak kadar ilgi topladığını sanmıyorum (sonuçta bunlar talebe, gelip izleyen ancak birkaç akraba olur) ama eğer gerçekten Japonya’da bu denli düzenli organizasyonlar her sene liseler arası yapılabiliyorsa adamları tebrik ederim. Bir diğer taktığım husus ise bayan takım menajeri olayı:) O olayı açıkçası anlamış değilim. Yahu sen kızsın ne işin var erkeklerin arasında. Yanlış anlaşılmasın, misal futbola ilgisi vardır kız takımı yoktur erkek takımının menajeri olur, tamam derim ama örneğin Haikyuu’daki Shimizu’yu ele alırsak, senin ne işin var orada diyemeden edemedim. Okulun kız takımı da var, git orada oyuncu ol, menajer ol, diğer kızlarla takıl, arkadaş edin. Diğer neredeyse bütün spor temalı animelerde bu olay mevcut. Kızcağız, not tutar, temizlik yapar, oyuncuların üniformalarını derler vb. ama neden? Neden hiç erkek menajer görmüyorum ben? Bu da kendi aklımca beyin fırtınası yaptığın bir konuydu işte:) 

    Haikyuu’nun çizimleri ise klasik anime çizimleri olmakla beraber abartıya da kaçılmamış. Mesela Kuroko no Basuke’deki gibi renk paletinden seçilmiş gibi her renkten saç yok. Arada birkaç sarı saç, beyaz saç çıktı ama yeşil veya mor gibi absürt durmuyor. Bunun dışında çizimler başarılı, rengarenk ve kullanılan komiklik efektleri de sevimli. Seslendirmeler de aynı şekilde sağlam. Özellikle bahsettiğim gibi Hinata’nın ince sesi o kadar çok yakışmış ki karakter resmen ruh kazanmış. Seslendirmecisi Murase Ayumu bu satırları okursa şayet onu tebrik ettiğimi bilsin:)

    Daha fazla uzatmaya gerek yok. Karşıma ne çıkacağı belliydi, önemli olan nasıl çıkacağıydı ve söyleyebilirim ki Haikyuu başarılı bir spor animesi lakin yine birçok anime gibi yarım sona sahip. Yarım derken pat diye kesilmiyor, sezon finali kıvamında. Animenin ikinci sezonu kısmetse Ekim 2015’te bizlerle olacak ve şahsen ben iple çekiyor olacağım.


    { 3 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Çok çok güzel bir seri her yönüyle muhteşemdi ben olsam kesin 10 puan vermiştim izlemenizi kesinlikle tavsiye edeceğim başarılı bir seri

      YanıtlaSil
    2. Voleyboldan anlıyorum ve bu anime tamamen voleyboldaki hisleri yansıtan ve ayrıca yaşatan bir anime.Mesela aynı Hinata'da olduğu gibi smaç vurunca insan kızaran eline bakıp o hissi yeniden yaşamak için can atıyor.Kısacası voleybolu gerçekten anlatan iddialı animelerden biri.Tavsiye ederim.

      YanıtlaSil
    3. Gerçekten çok güzel bir anime. Bize sporun ne kadar güzel olduğunu anlatıyor. Bende HİNATA gibi okçulukta asla vazgeçmeyen biri olma yolunda ilerlemeye çalışıyorum

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan