• Aralık 09, 2016

    Yönetmen: Hayao Miyazaki
    Stüdyo: Studio Ghibli
    Tür: Fantastik, Macera
    Yapım Yılı: 1988
    Bölüm Sayısı:Film
    Anime Puanı: 10/8


    En sevdiğim yönetmen ve senarist Hayao Miyazaki’den bir klasik daha. Orjinal adı ile Tonari no Totoro veya ülkemizde yayınlanmış adı ile Komşum Totoro, 1988 yapımı ve ülkemizde ilk yayın tarihi 6 Temmuz 2007’dir. Süresi 86 dakikadır.

    İki kardeş ve bir babadan oluşan ailemiz oluşturuyor hikayeyi. Elbette civar evlerden birinde yaşayan Kanta’yı da unutmamak lazım. Civar evler diyorum çünkü burada bulunan evler kırsalda, yani bir nevi köyde yer aldığı için birbirine mesafeleri oldukça fazla. Bizdeki gibi yan yana değiller. Ailemiz annenin rahatsızlığından ötürü, annenin kaldığı hastaneye yakın bahsettiğimiz bu köyde bulunan bir eve taşınır. 


    Ailemizin evine yakın oturan Kanta, aileden ve taşındıkları evden başta korkmakta ve uzak durmaktadır. Kanta, evin perili olduğunu iddia etmektedir. Evet, evde bazı farklı yaratıkların olduğunu abla olan Satsuki ve minik Mei de fark edecektir. Aslında bunlar görüldüğü kadar da korkutucu değillerdir. Havada toz gibi uçuşuyorlar ve garip bir ses çıkarıyorlardır. Başta biraz ürkütücü gelse de bence çok şekerler. Kömür renginde şekerlemeler gibi.

    Burayı perili bir ev haline getiren aslında komşumuz Totoro’dur. Totoro ile ilk olarak minik Mei tanışacaktır. Ardından abla Satsuki. Bakmayın abla dediğime aslında o da küçük. Ama abla olmanın verdiği bir sorumluluk ve içgüdüyle, her ne kadar bazı durumlarda korksa da cesaretli olmaya çalışıp, kardeşini korumaya ve onu da cesaretlendirmeye gayret etmektedir. 


    Totoro’ya komşu denmesinin nedeni Totoro’nun ailenin taşındığı evin hemen yanındaki ormanda yaşıyor olmasıdır. Totoro aslında bu ormanın ruhudur ve doğaüstü güçlere sahiptir. Toprağa bırakılan bir tohumu kocaman bir ağaç haline getirebilir veya rüzgar çıkarabilir. Totoro’yu ben kocaman bir tavşana benzetiyorum. Ayıya benzetenlerde var. Bakalım siz neye benzeteceksiniz:) Totoro’muzun bir de özel bir ulaşım aracı vardır: Catbus… Aslında bir kedi olan minibüs; istediği zaman normal bir kedi, istediği zaman bir minibüs şeklini alabiliyor. Öyle bir minibüs ki gitmek istediği yere bir çırpıda gidebiliyor, hatta elektrik tellerinin üzerinden bile ilerleyebiliyor. Bunu görüp de içerisinde bir yolculuk hayal etmeyen eminim ki yoktur.

    Yapım yılına göre çizimler ve renklendirmeler harika. Anime ilerlerken diyalogsuz olan bölümlerde ağaçlarla, çimenlerle kısacası bol yeşille birlikte verilen bir fon müziği de size huzur veriyor. Hayao Miyazaki’nin tüm animelerinde genelde kullandığı bir şeydir doğa güzellikleri. Huzur verici. Her animesi gibi Miyazaki’nin bu animeyi de şiddetle tavsiye ederim. Bence zaman kaybetmeyin, iyi seyirler dilerim.

    Küçük bir bilgi: Hayao Miyazaki’nin birçok anime isminde ‘’no’’ bulunur. Bunun nedeni ismin görselliği açısından daha çekici bulunduğudur. 


    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan