• Aralık 25, 2016

    Yönetmen: Hiro Kaburagi
    Stüdyo: Shuka
    Tür: Dram
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/7.5


    İzleyicisini Amerika’nın Illinois eyaletinin Lawless, yani Kanunsuz adlı şehrine götüren 91 Days, 1919–1933 yılları arasında süregelen “Prohibition” yani Yasaklanma Dönemi’nde geçiyor. Bu dönemde alkol alımı ve satımı hükümet tarafından yasaklanmıştır ve durum böyle olunca alkol dağıtımı yer altından, dolayısıyla mafyanın kontrolünden gerçekleşiyordu. Hükümetin uyguladığı önlemler de yetersiz kalınca bir takım örgütler giderek güç sahibi olmuştur.

    Olayların odak noktası Angelo Lagusa adlı gençtir. Babası Testa Lagusa güçlü bir mafya ailesinin önemli bir üyesidir. Soğuk bir kış günü, babası eve geldikten sonra Vincent Vanetti ve eşlikçileri evine uğrar. Vincent’in dediğine göre Don ölmüştür ve işler değişmektedir. Akabinde korkulan olur ve Lagusa ailesi katledilir. Tek sağ kalan Angelo olur ve kaçmayı başarır. Angelo, Avilio Bruno adını alarak Chicago’da yedi yıl ortadan kaybolur. Yedi yıl sonra ise eline gizemli bir mektup geçer. Mektupta intikam vaktinin geldiği ve o gün orada olanların isimleri yazılıdır. Durum böyle olunca Angelo, yeni adıyla Avilio, Lawless şehrine geri döner. Çocukluk arkadaşı Corteo ile iletişime geçen Avilio, yedi yıldan bu yana oldukça güç kazanmış olan Vanetti ailesinin içine sızmaya çalışacaktır. Bunun için de önemli bir isimle yakınlaşmaya başlar: Don Vincent Vanetti’nin oğlu Nero Vanetti. 


    91 Days adlı anime klasik bir mafya hikayesine sahip olsa da (isim değiştir, içeri sız, düşmanla kanka ol, intikam al gibi) aslınad heyecanlı bir başlangıç yapıyor. Küçük Angelo’nun başına gelenler, Avilio olarak geri dönmesi derken ilk bölümler adeta çerez gibi gidiyor. Derken anime duraklama ve sonra da gerileme dönemine giriyor. Son bölüme kadar bir nevi amacından sapıyor diyebilirim. Avilio’nun Vanetti ailesi için çalışmasını izliyoruz ki bu bölümlerde tempo ilk bölümlere nazaran bayağı bir düşüyor. Vanetti ailesinin pasifliği, Vincent’in aslında çok da matah bir adam olmadığı (gördüğüm kadarı ile bir işe yaramıyor), Nero ile yol maceraları derken açıkçası ben sıkıldım. Animenin son bölümüne kadar tempo düşük ilerlerken son bölüm tıpkı ilk bölümler gibi yeniden ivmeyi yukarı çıkıyor. Avilio’nun zekice planı ve tatmin edici sonu benim hoşuma gitti. Lakin, o aşamaya gelene kadar bir olay yaşandı ki aslında animeyi orada kafamda bitirdim. Bir sonraki paragraf tamamen spoiler olacak bu yüzden seriyi izlemediyseniz şiddetle okumamanızı öneririm.

    Animenin onuncu bölümünde şüpheli duruma düşen Avilio’dan şüpheleri ortadan kaldırmak için tek dostu Corteo’yu vurması isteniyor. Ve Avilio da bunu yapıyor!? Yani anlamadığım; intikam için tek dostunu öldürmen gerekli miydi? Sana yardım eli uzatan? Kaçtığında evine alan? Ve üstelik sen intikam al diye kendini feda etmeye hazır olan birisini şüpheleri üzerinden kaldırmak için öldürmek? Peki Corteo’nun intikamını kim alacak? Sen yoluna devam et diye kendini feda eden adamın? Değdi mi şimdi intikamını aldığında? Bilmiyorum anlatabildim mi? 


    Animenin çizimleri gerçekçi bir çizgide ilerliyor. Abartılı saçlar (Fango hariç. Kendisi animenin en iyi yönüydü) değişik kıyafetler falan yok. Normal karakterler, silahlar, kan vs. ile derken 91 Days’in çizimleri genel olarak güzel. Fakat karakterler çizimleri bazı anlarda gözle fark edecek derecede garipleşiyor. Paylaştığım resimlerden birinde sarışın ve gözlüklü adama bakarsanız az çok ne demek istediğimi anlarsınız. Müziklerine ise söyleyecek bir lafım yok. Özellikle açılış parçası “Signal” çok gerçekten çok iyi bir parça.

    91 Days birçok kesim tarafından 2016’nın en iyi animelerinden birisi olarak görülüyor. Evet, anime çok iyi bir başlangıç ve bitiş yapıyor ama ortası en azından bana göre bir hayli sancılı. Sürekli övüldüğü için beklentim de yüksek olunca izlediğim karşısında biraz hayal kırıklığı hissedemeden edemedim. Kısacası demek istediğim, 91 Days güzel bir anime ama yılın animesi olacak kadar da değil. 


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan