• Mayıs 12, 2017

    Yönetmen: Kenichi Suzuki
    Stüdyo: Hoods Entertainment
    Tür: Aksiyon, Fantastik, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2016
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/9


    Tarihte yaşamış, iyi veya kötü bir şekilde tarihe adını yazdırabilmiş figürleri barındıran sıra dışı içeriği ile Drifters adlı anime, farklı bir dünyada geçiyor ve Drifters ile Ends denilen, bahsettiğim bu tarihi karakterlerden oluşan iki oluşumun savaşını konu alıyor. Animenin ana karakteri Toyohisa Shimazu’dur. Shimazu Klanı’na mensup bir samuray olan Toyo, Sekigahara Savaşı’nda (1600) ağır bir yara alır. Toyo, ağır yaraları ile tek başına ormanda ilerlerken ansızın sağı solu kapılarla donatılmış bir koridorda bulur kendisi. Önünde de sanki vergi dairesinde çalışıyormuşçasına memur kılıklı bir adam masa başında oturmaktadır. Daha sonradan adının Murasaki olduğunu öğreneceğimiz bu adam kafası karışan Toyo’yu bambaşka bir dünyaya yollar. Yüzüklerin Efendisi misali elflere, cücelere, hobitlere, ejderhalara, goblinlere, orklara vb. yaşam biçimlerine ev sahipliği yapan dünyaya “ışınlanan” Toyo, yaralarından bitkin düşer ve en sonunda yere yıkılır. Toyo’yu iki elf çocuk bulur ve onun bir “drifter” olduğuna kanaat getirerek diğer iki drifterin yaşadığı yıkık bir kaleye götürür. Diğer iki drifterlardan birisi Genpei Savaşı’nda (1180-1185) savaşmış Nasu no Yoichi’dir ve diğeri de ünlü Oda Nobunaga’dan başkası değildir. 


    Toyo, Yoichi ve Nobunaga’nın bulunduğu dünyada en büyük imparatorluk vakti zamanında yine bir drifter olarak gelen Hitler’in(!) kurduğu Orte İmparatorluğu’dur. Bu imparatorluk insan olmayan diğer ırkları boyunduruğu altına alarak köle yapmıştır. Fakat bu dünyada çok daha büyük bir tehdit vardır. Kendilerine Ends diyen ve drifterlar gibi tarihi kişiliklerden oluşan bir grup, “Black King” önderliğinde insan ırkının sonunu getirmenin peşindedir. Drifterlar, Endsler, Orte İmparatorluğu derken Toyo ve arkadaşlarını bol kanlı ve zorlu bir süreç bekliyordur. 

    Drifters hikaye bakımından klişe bir seri. Bir avuç karakter birbirleriyle dövüştürülüyor teması ilk olarak aklınıza gelebilir ama hem içerik hem de tarz olarak anime türdeşlerinden hemen sıyrılıyor. Birbirleriyle ne alaka diyebileceğimiz ünlü karakterlerin çarpışmasını izlemek aslında beklediğimden daha zevkli çıktı. Bunun sebebi de karakterlerin verimli kullanılması. Toyo’nun savaş alanındaki cesareti, Yoichi’nin okçuluktaki ustalığı, Nobunaga’nın stratejik zekası derken karakterlerin adeta etinden sütünden faydalanılıyor. Ve Drifters’ta bulunan karakterler elbette bu kadarla sınırlı değil. Hannibal Barca, Scipio Africanus, Butch Cassidy, Sundance Kid, Jeanne D’arc, Hijikata Toshizo, Rasputin gibi birçok kişilik animede mevcut. Peki, gerçek kişiliklerini mi yansıtıyorlar? Eh işte orasının öyle olduğunu sanmıyorum. 


    İçerik olarak Drifter beklediğimden daha akıcı çıktı. Dövüşler, teknikler ve karakterler dediğim gibi ilgi çekici. Ya eksiler? Yüksek bir puan vermiş olmama karşın animede beğenmediğim küçük detaylar da yok değil. Öncelikle bazı anlarda kullanılan mizah hoş olsa da çoğu zaman yersiz kullanılmış diye düşünüyorum. Bir de Nobunaga gereceğinden fazla cıvıtıyor. Evet, zeki ve kurnaz bir adam, gizli lider, şeytani zekaya sahip ve sırıtışı ile kahkahaları hoş ama bunun sonunda birçok zaman fazla abartılmış. Elbette karakterler gerçek hayatlarını yansıtmıyor ama bu kadar da bir karaktere “komiklik” eklemeye gerek yok diye düşünüyorum. Animede fan servisliği de mevcut. İyi veya kötü mü olmuş diye yorum yapmayacağım ama Olminu karakteri üzerinden “Boobinu” diye iyi makara geçiliyor.

    Görsel olarak animede cinsellik hariç ne ararsan var. Şiddet ve kan, kesilip havada uçuşan kafalar hiç eksik olmuyor. Ara sıra tempo düşse de karakterlerin diyalogları ve birbirleriyle olan etkileşimleri aksiyon açığını çok iyi kapıyor. Bu arada, animenin arkasındaki ismin Hellsing’in yaratıcısı olduğunu belirtmek isterim. Dolayısıyla tarz olarak Hellsing’i de anımsatıyor. Özellikle Toyo’nun ilk bakışta Alucard’ı anımsattığı ortada. Bunun dışında şiddet ve kara mizah da Hellsing kokuyor. Seslendirmeler çok başarılı, hareketli müzikler de atmosferi başarılı bir şekilde tamamlıyor. Yerel halk arasında konuşulan kendilerine ait dil ayrıntısı da çok iyi düşünülmüş. Açılış parçası Gospel of the Throttle ve kapanış parçası Vermillion kaliteli parçalar. 


    Drifters benim gözümde başarılı bir anime serisi. Gerek karakterleri gerekse işlenişi ile büyük bir zevkle izlediğimi söyleyebilirim. Fazla derin olmayan bir hikaye, şiddet ve kan içerikli bir aksiyon serisi arıyorsanız Drifters’a muhakkak bir göz atın. Son olarak anime yarım bitiyor. Yani ikinci bir sezon gelecek. 


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan