• Kasım 21, 2017

    Yönetmen: Koichi Ohata
    Stüdyo: Artmic
    Tür: Aksiyon, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 1994
    Bölüm Sayısı: 5 OVA
    Anime Puanı: 10/4


    1994 yapımı animede Dr. Nguyen Morgan adındaki bir bilim adamı “akıl gölgesi” ya da kendi koyduğu isimle “vajra” adlı limitsiz enerji kaynağını keşfeder. Bu gücü kullanarak da Vajranoid dediği bir varlık yaratmaya çalışıyor. Yani vajranın sınırsız gücünü kullanabilen bir insan düşünün. Bu güç sayesinde ölümsüz, yara almayan, uçabilen, psişik ve telepati güçlerine sahip olan mutlak varlığı oluşturmak Dr. Morgan’ın hayatının amacıdır. Fakat bilinmeyen (en azından ilk başta) sebeplerden ötürü trajik bir patlamada hayatını kaybeder ve eserini yardımcısı Dr. Kenneth Reed sürdürür. Dr. Reed uzun yıllar gerektiren çalışmalarından sonra nihayet sona ulaşır ve kızlarım dediği Elaine ve Diana üzerinde vajra deneylerine son sürat devam eder. Animein ilk bölümü Elaine’in laboratuarlardan kaçması ile başlıyor ve bu bölümde Genocyber adı verilen nihai silahın yaratılışına tanıklık ediyoruz. 


    Yirmi üç yıl önce, üstelik OVA olarak yayınlanan bu animeyi izlemek nereden icap etti diye soranlarınız belki vardır:) Aslında izleme listemde hiç yoktu da tesadüfen karşıma çıktı. Watchmojo adlı youtube kanalında “Top 10 animelerde en rahatsız edici sahneler” videosunu izlerken denk geldim ve merakıma yenik düşerek Genocyber’ı izlemek istedim. Listede bahsedildiği gibi barındırdığı şiddet içerikli sahnelere başka animelerde rastlamak gerçekten çok zor. O yönden animenin hakkını veriyorum; patlayan, ezilen kafalar, koparılıp atılan beden parçaları gibi sahneler yönünden anime hiç cimri davranmamış. Öyle ki, Elfen Lied bile yanında masum kalabiliyor:)

    Genocyber’ın rahatsız edici şiddetini bir kenara koyarsak ise elde maalesef pek bir şey kalmıyor. Oysa aslında öyle bir potansiyel var ki… Bilimkurgu var, cyberpunk var, mecha var ama bir türlü harmanlanamamış. Senaryo namına ortada bir şey yok. İlk bölümden sonra açıkçası izlemenin dahi bir anlamı kalmıyor. Dördüncü bölüm bizleri yüz yıl sonrasına götürüyor. Tam acaba bir şeyler olur mu diye ümit ederken gene fiyasko ile karşılaştım. Anlayacağınız, senaryo ve içerik yönünden bu küçük OVA serisi kendi kendini heba etmiş. 

    Uzun bir aradan sonra 4:3 formatında eski tarz bir anime izlemek hoş bir deneyim oldu. Gerek format bakımından gerekse çizim bakımından eski animelerin tadı gerçekten bir başka. Yani günümüz teknolojisi ile animeler ne kadar detaylı ve canlı olursa olsun, benim gözümde 90’lı yıllar ve 2000’li yılların başında çıkan animeler bambaşka olacak. Şiddet sahnelerinin sergilenişi dediğim gibi çok iyi. Kan kullanımı başarılı. Öte yandan çok az olan garip 3D sahneler olmasa da olurmuş. Müzik namına ise pek bir şey yok. Daha çok ses efekti barındıran animede açılış veya kapanış adına ortada bir şey yok.

    Genocyber sadece şiddet sahneleri ile ön planda bir anime. Dediğim gibi büyük bir potansiyele sahipmiş ama olmamış. OVA serisine ilk başladığımda bir Ghost in the Shell havası bile sezdim ama nafile. Uzun lafın kısası; benim gibi şiddet sahnelerine merakınız varsa bir göz atın ama hikaye yönünden hiç ümitlenmeyin.

    { 7 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Merhaba bu anime için türkçe izleyebilcegim bir yer varmi

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba,

        Bildiğim kadarı ile Türkçe altyazılı kaynak maalesef yok. Youtube'da bulmuştum ingilizce altyazılı bölümleri ben de.

        Sil
      2. Buna benzer şiddet içerikli eski anime (gercekten farkli, kaliteli oluyoe eski animeler) önerebilirmisin. Anime kültürüm geniştir, çoğu animeyi izlemisimdir.

        Sil
      3. Bu kadar hızlı yazmanı beklemiyordum. Teşekkürler bunun için

        Sil
      4. Şiddet içerikli... Aklıma gelenler:

        Elfen Lied
        Blood C
        Another
        Gantz
        Higurashi No Naku Koro Ni
        Deadman Wonderland
        Corpse Party
        Shigurui
        Ninja Scroll

        (yorum olunca telefona bildirim geliyor:) oradan görüyorum)

        Sil
      5. 90 lı yılların başlarında gaziantepte yerel bir kanal olan olay tvde bi 10 bölüm felan izleyip devamını izlemeyediğim bir animeyi arıyoum. Belki denk gelmişssindir şiddet içerikliydi. İnsan ve insansı yaratık köyleri arasında sürekli bir savaş ve soykırım vardı . Kılıçlar mızraklar oklar sürekli bir kan kafa kesme vahşet. adı hakkında hiç bir fikrim yok ama 94*95-96 yıllarında olmalı.

        Sil
    2. Shigurui ve corpse party dışında hepsini izledim. Ama sanirim shigurui ye başlıcam resimlerine bakarakdan ilk izlenimim olumlu yönde . Teşekkürler öneriler için.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan