• Nisan 10, 2018

    Yönetmen: Kazuto Nakazawa
    Stüdyo: Production I.G.
    Tür: Aksiyon, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2018
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/4.5


    Dizi ve film dünyasına Netflix’in yaptığı katkı tartışılmaz. Oluşturduğu küçük Marvel evreni, Altered Carbon ve Stranger Things dizileri olsun Netflix’in elinde birçok yapım parlayıp yıldızlaşıyor. İlla orijinal Netflix yapımı olmasına da gerek yok. İspanya dışında kimsenin bilmediği La Casa del Papel’i alıp tüm dünyaya satabiliyor. Tabi başında kıyısında Netflix yazınca hep harika olacak diye bir kural yok. Özellikle doğuya doğru kaydığımızda çatlamaların olduğu görüyoruz. Death Note film uyarlamalarının hali ortada. İzlemedim ama çığlık çığlılığa Kira’yı görmek yetti de arttı :) Keza kendilerine ait anime serileri de pek parlak sayılmaz. Castlevania iyiydi fakat o da Japon yapımı olmadığı için anime kategorisine girmiyor. Netflix animeleri Devilman: Crybaby veya Sword Gai gibi anime serilerini nette araştırdığımda pek iç açıcı yorumlarla karşılaşmıyorum. B: The Beginning içinse aslında ben ümitliydim. Ama maalesef Kira’nın çığlığı gibi bir ruh haline bürünüp son bölümden sonra sadece bir “oh” çekebildim. 


    Netflix’in orijinal anime serisi B: The Beginning bizleri kurgusal bir ülke olan Cremona’ya götürüyor. Biraz gotik, azıcık yazlık, biraz da Prag’vari havası ile küçük bir Avrupa ülkesi havası estiren bu şehirde bir seri katil acımasızca avlanmaktadır. Kurbanlarını adeta parçalayan katil her olay yerinde “B” harfini bırakmaktadır. Dolayısıyla adı Killer B’ye çıkmıştır. Polisler ve RIS (Royal Investigation Service / Kraliyet Araştırma Servisi) pek bir ilerleme kaydedememektedir. Durum böyle olunca RIS, efsanevi dedektif Keith Flick’i yeniden göreve çağırır. Az iş yapan ama çok düşünen bu adam, geçmişinde yaşadığı bir olay neticesinde görevine bir süre arar vermişti. Keith, Killer B’nin peşindeyse de Killer B’nin de kendi planları vardır. Bir başka organizasyonun ise bambaşka planları vardır.

    Benim gözümde B: The Beginning’in en büyük hatası kısacık 12 bölüm boyunca fazla dallanıp budaklanmaya çalışması. Keith var – geçmişi var. RIS’teki Lily adlı karakter üzerine bir şeyler kurulmaya çalışılıyor. İki bölüm sonra kimliğini öğrendiğimiz Killer B’nin planları – geçmişi var. Garip bir organizasyon ve evet, buradaki karakterlerin geçmişleri derken bir bakıyorsunuz senaryodan “pat” diye kopuvermişsiniz. Halbuki ben Keith ve Killer B arasında daha böyle bir kedi – fare oyunu, Monster adındaki anime gibi bir şey bekliyordum ama bir müddet sonra güya ana karakter olan Keith de önemini yitiriyor. Hikaye sürekli toz bulutu gibi havada süzülüyor ve bir türlü sağlam zemine oturamıyor. Bir orada bir burada sürüklenip giderken bir bakıyoruz, mutlu son ile anime bitivermiş:) Ha, mutlu sonla bitiyor bitmesine de gizemli organizasyonun arkasındaki karanlık ismi ve tam amacını öğrenemiyoruz bile.


    Teknik bakımdan animenin hakkını teslim etmek lazım. Özellikle hızlı aksiyon sahnelerini çok başarılı buldum ve çizimleri de gayet hoş. Anime, yeri geldiğinde bolca kan kullanmaktan da çekinmiyor. Türü bakımından fazla komedivari bir şey beklemeyin sakın. Az biraz Lily üzerinden mizah yapılmaya çalışıyor ve genelde hedef Keith. Bunun dışında Cremona şehrinin mimarisini de çok beğendim. Tarif edemediğim, değişik nostaljik bir havası var. Animenin bana göre en harika yanı ise kapanış parçası. “The Perfect World” adındaki parça inanılmaz güzel. Son olarak Netflix olduğu için seriyi ister İngilizce veya Japonca seçenekleri ile izleyebileceğinizi belirtirim. İngilizce izleyen var mı ki? :)

    Netflix olmasına aldandım. İsmine, kaşına gözüne kapıldım. Sonucunda hayal kırıklığına uğradım. Bir filmin – dizinin – oyunun – animenin bel kemiği hikaye oturmayınca isterse diğer özellikleri tavan yapsın, olmuyor işte. Belki biraz ağır eleştirdiğimi düşünenler olabilir ama inanın B: The Beginning’ten kat ve kat daha iyi düzinelerce anime serisi var. Tek tesellimiz şahane bir şarkıyı öğrenmek oldu:) Bakalım, bu Beginning’ti. Belki devamı toparlar.

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Ben de endingi ilk duyduğum andan itibaren çok beğendim. İyi bir inceleme olmuş

      YanıtlaSil
    2. ''gizemli organizasyonun arkasındaki karanlık ismi ve tam amacını öğrenemiyoruz bile.''

      çünkü anime bitmedi ve 2. sezon gelecek. hayır kritik yapıyosun da nasıl ? o çok sevdiğin şarkıyı 12. bölümün sonunda dinleyeydin şarkının kesilip 2. sezonun haberini veren videoyuda göreydin ne olurdu sanki

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan