• Ekim 07, 2020

    Yönetmen: Kenji Kamiyama, Shinji Aramaki
    Stüdyo: Production I.G.
    Tür: Bilimkurgu, aksiyon
    Yapım Yılı: 2020
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/9


    En sevdiğim Ghost in the Shell serisi olan Stand Alone Complex serisinin devamı var karşımızda. Yazıya geçmeden Stand Alone Complex serisinin iki sezonunun incelemesi için buraya tıklayabilirsiniz. Stand Alone Complex, yani SAC serisinin öncesini konu alan Arise serisinin ilkinin incelemesine buradan Arise ile SAC arasında köprü niteliği taşıyan The New Movie incelemesine de buradan ulaşabilirsiniz.

    Seri, adından da anlaşılacağı gibi 2045 yılında geçiyor. Yanı ilk SAC sezonundan tam on beş sene sonrasında olaylar start alıyor. Dünya büyük bir ekonomik krizdedir ve “sürdürülebilir savaş” adı verilen yapay zeka gelişmeleri yüzünden herkes tetiktedir. Kahramanlarımız Binbaşı Motoko ve ebedi takipçisi Batou, artık paralı askerdir. Zaten Birim 9’un dağılmasının üzerinden çok zaman geçmiştir. Derken Ajan Smith kılıklı bir adamdan yeni bir görev alırlar ve “insan ötesi” adı verilen şahıslardan bihaber olurlar. Yine derken işin içine Birim 9’un eski müdürü Aramaki’de girer ve yoğun uğraşlar sonucunda Bölüm 9 ve üyeleri tekrar bir araya gelir. Amaç; “insan ötesi” adı verilen ve bir hayli üstün sibernetik yeteneklere sahip olan bu insanları araştırmak – bulmaktır. 
     

    Yeni SAC serisi hikaye bakımından henüz kuruluş aşamasında. On iki bölüm boyunca hikaye arka planda hazırlanıyor ve tam servis edilmişken ilk sezon sona eriyor:) Makoto ve diğerlerinin paralı askerlikten şubeye geçişleri, insan ötesi karakterler ve yaşanan gelişmeler derken bitiveriyor. Buna rağmen, seri kendisini izlettiriyor ve hikaye sıkmadan, felsefe ile boğmadan akıcı bir şekilde ilerliyor. Bir tek Batou’un ön planda olduğu bir banka bölümü vardı ve bir tek bu bölüm gereksizdi diyebilirim. Gerçi ülkedeki ekonomik durum hakkında ipuçları verse de, senaryoya katkısı yok. Dediğim gibi; aradan on beş sene geçmiştir ve yeni bir hikaye ile yeni düşmanlar gereklidir. Bu hususta SAC 2045 işini iyi yapıyor diyebilirim. Dolayısıyla ikinci sezon daha hızlı geçecek kanaatindeyim.
     
     
    Gelelim çizimlere. Eminim benim gibi seriyi ilk gördüğünüzde çizimler dikkatinizi çekmiştir ve “bu ne böyle” veya “Makoto’ya ne yapmışlar” demişsinizdir. Öncelikle beterin beteri vardır demek istiyorum. Yukarıda linkini verdiğim Arise incelemesinde görsellere bakarsanız Makoto ne haldeydi görebilirsiniz. Burada ise aslında orijinal Stand Alone Complex’tekine bir hayli benziyor. Sadece tamamen CGI olmuş hali. Peki, CGI nasıl? Şimdi ben geleneksel bir adamım ve animelerin seksenli – doksanlı yıllardaki gibi tamamen elle çizilme taraftarı birisiyim. Bunu bir belirteyim. Gelgelelim yeni serinin CGI’yı için gördüğüm en iyi, en akışkan ve sırıtmayan 3D animasyonlara sahip olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. İlk dakikalarda yaşanan tereddüt yerini hemen görsel bir şölene bırakıyor ve gerek animasyonları gerekse mekan tasarımları ile dört dörtlük bir CGI animasyonu izlediğinizi fark ediyorsunuz. Müzikler içinde ortalamanın üzerinde diyebilirim. Eski serilerdeki gibi kaliteli açılış veya kapanış parçaları bu seride yok. Seslendirme kadrosu ise tüm orijinal isimleri korumuş. Motoko, Batou, Aramaki, Togusa gibi isimleri orijinal seyyuları seslendiriyor.

    Arise serisinden sonra Ghost in the Shell: SAC_2045 için pek fazla ümitli değildim ve izlemeyi geciktirdikçe geciktiriyordum. Lakin geciktirmekle hata yaptığımı çok geçmeden anladım. Başarılı hikayesi ve animasyonları ile Ghost in the Shell’in Stand Alone Complex evrenine başarılı bir geri dönüş gerçekleştirilmiş düşüncesindeyim. Üstelik ikinci sezonun çok daha başarılı olacağını da ümit ediyorum. Bu arada, serisi Netflix’ten izleyebilmeniz mümkün diyerek yazıyı sonlandırıyorum. 
     

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Bunu izledikten sonra bur de Altered Carbon Resleeved incelemesini atar mısın başkan?

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan