• Mart 03, 2021

    Yönetmen: Shinya Iino
    Stüdyo: TMS Entertainment, 8 Pan
    Tür: Macera, Bilim Kurgu
    Yapım Yılı: 2019
    Bölüm Sayısı: 24
    Anime Puanı: 10/9


    Sıradan bir günde, ansızın yeşilimsi bir ışık huzmesi görüyor ve akabinde taşa dönüştüğünüzü düşünün. Heykel gibi olduğunuz yerde kalakalıyor, kıpırdayamıyorsunuz ama bilinciniz yerinde ve yapacak hiçbir şeyiniz yok. İşte böyle bir tema ile yola çıkan Dr. Stone adlı animede sıradan bir okul gününde ışık beliriverir ve herkes taşa dönüşür. Aradan tamı tamına 3.700 yıl geçer ve sene 5738 olur. Derken ilk heykel çatlamaya başlar ve dahi çocuk Senku Ishigami taşlaşmış dış cephesinden kurtulur ve adeta hayata yeniden döner. Tabi eski dünyanın d’si bile kalmamıştır ve doğa ana her yeri ele geçirmiştir bile. Yaklaşık altı aylık bir aradan sonra ikinci insan Oki Taiju da tesadüfen nitrik asit sayesinde yeniden hayata döner ve Senku ile takım olarak medeniyeti yeniden kurmanın planlarını yaparlar. 
     

    Günün birinde mecbur kaldıklarından Tsukasa adlı yapılı arkadaşı da tekrar canlandırırlar. Bir müddet herkes uyum içinde yaşar, ta ki Senku planını Tsukasa’ya belirtene kadar. Senku, bilim sayesinde tüm insanları yeniden canlandırmanın peşindedir. Tsukasa ile eski dünyayı terk etmeleri, yetişkinleri canlandırmamaları ve gençleri canlandırarak yola devam etmelerini ister ve ip burada kopar. Yollar ayrılır ve yeni dünyada iki insan arası ilk mücadele de başlamış olur. Bu arada, Senku’yu bir sürpriz daha beklemektedir çünkü bu yeni dünyada heykel olmadan yaşayan insanlar da karşısına çıkacaktır.

    Dr. Stone, bölümleri peş peşe ilgi ile izleyeceğiniz sürükleyici bir anime. Üstelik bunu aksiyon yahut garip maceralarla yapmıyor. Bunu bilim ile hallediyor! Gerçekten animede nereden ne elde edilir, neyle neyi birleştirirsek ne oluşur gibi etmenler bizlere sunuluyor ve ilginçtir ki animenin en güçlü yanı da burası. Senku şunu nasıl yapacak diye merakla ekrana yapışıyorsunuz:) Ayrıca komedi unsurları ve mimiklerle olaylar desteklenince ortaya seyir zevki yüksek bir anime çıkıvermiş. 


    Animede şöyle bir olay da var; her ne kadar sürükleyici olsa da aslında detaya indiğimizde tutarsızlıklar da açığa çıkmıyor değil. Fazla spoiler vermeden anlatmaya çalışacağım. Mesela Senku bu kadar çok şeyi nereden biliyor? Tamam, dahi olabilir ama kimya, fizik, edebiyat, matematik, adamın her şeyde adeta sınırsız bir bilgisi var:) Tuhafıma kaçan bir olay da flashbacklerde çıkan Senku’nun babasının Senku’nun dediğine göre öz babası olmaması. E, benziyorsunuz? :) Bir de Tsukasa kardeşi iki diyeceğim var. Öncelikle Tsukasa başlı başına “über” doğaya aykırı bir tip. Adam çıplak elle aslanlarla dövüşebiliyor… Eskiden okulda da ona ne diyorlarmış biliyor musunuz? “En Güçlü Lise Primatı”. Yani daha ne diyeyim. Çıplak elle aslan dövdüğünü söylemiş miydim? Neyse, ikinci unsur da hani sen gençleri geri getirecektin? İlerleyen bölümlerde Tsukasa’nın canlandırdığı elemanlar çıkıyor. Bildiğin iri kıyım yaşını başını almış adamlar:) Önemli karakterler tamam genç ama ayak takımı bildiğin Hokuto no Ken’den fırlamış gibi. Anlayacağınız işin detayına indikçe tutarsızlıklar boy gösteriyor ama izlemeye engel veya eksi bir durum oluşturuyor mu? Kesinlikle hayır. 
     

    Animenin çizimleri ve müzikleri de işlenişi kadar harika. Özellikle ilk açılış parçası benim hoşuma gitti. Çizimlerde ise anime yeniden yeşile bürünmüş dünyayı güzel yansıtıyor. Karakterler ise tam shonen anime karakterleri. Garip saçlar, ilginç kıyafetler ve tiplemeler. Özellikle saçlar başka bir seviyede:) En güzel örneği de zaten ana karakterimiz Senku. Adamın taze soğana benzeyen saçları var. Kökü beyaz, ucu yeşil bildiğin taze soğan:) Neyse, başka yorum yapmama sanırım gerek yok.

    Dr. Stone benim ummadığım kadar hoşuma giden bir anime oldu. Aslında biraz önyargılıydım. İlk çıktığı zamanlarda görmüştüm ve Senku’nun lahana saçlarını görünce izlemem diye düşünüyordum. Gelgelelim pozitif yorumları görüp okudukça şans vermek istedim ve iyi ki de vermişim. Bu tarz yanılmalar benim gerçekten hoşuma gidiyor ve dediğim gibi bölümlerin peş peşe izlendiği, eğlenceli, kaliteli, merak uyandırıcı bir anime buldum karşımda. Yeni sezonu Stone Wars bitince ilk izleyenlerden birisi de şüphesiz ben olacağım. 
     

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Gerçekten güzel bir anime ancak neden hala 3.sezonu çıkmadı?

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan