• Eylül 17, 2021

    Yönetmen: Takashi Yamazaki
    Stüdyo: Robot, Shirogumi
    Tür: Fantastik, Macera
    Yapım Yılı: 2019
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/6


    Square Enix’in uzun soluklu Dragon Quest serisinin 1992 yapımı beşinci oyunundan hikayesini alan bir anime filmi var karşımızda. Bilmeyenler için ufak bir bilgi; Dragon Quest de tıpkı Final Fantasy gibi yapımcının mihenk taşlarındandır ve karakter çizimlerinden ünlü Dragon Ball’ın yaratıcısı Akira Toriyama sorumludur. Her Dragon Quest oyunu bağımsız bir hikayeye sahiptir ve 2017 yılında çıkan Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age “şimdilik” serinin son oyunudur. Bu oyunun Metacritic’te ortalama 91 puanı ve hikayesinden uyarlanan beşinci oyunun ise 90 puan gibi bir ortalaması bulunmaktadır. 
     

    Hikayedeki kahramanımızın adı Luca. (Oyunlarda ana karaktere kendimiz isim veriyoruzdur) Luca’nın doğumu ile başlayan anime filminde, Luca ile babası Pankraz, kötü büyücü Ladja’nın kaçırdığı annelerini aramaktadırlar. Amma velakin bir noktada Pankraz, Ladja’nın elinden hayatını kaybeder ve Luca ile arkadaşı Prens Henry, Ladja’nın köleleri olurlar. Aradan yaklaşık on sene geçer ve iki arkadaş büyüyüp esirlikten kaçarlar. Akabinde Luca, Ladja’yı yenmenin ve annesini kurtarmanın yolunu aramaya koyulur. Bu arada, Ladja’nın amacı Luca’nın annesi Mada’yı kullanarak iblislerin dünyasının kapısını aralayıp efendisini serbest bırakmaktır. Mada, “Zenit” soyundan geldiği için önemlidir çünkü kapıyı sadece Zenit kanına sahip birisi açabilmektedir. Rivayetlere göre de Ladja’ya karşı gelebilecek kişi efsanevi kahramandır. Acaba hikayelerde adı geçen bu kahraman Luca mıdır?

    Anime filminin hikayesi tipik bir Dragon Quest oyunundan uyarlanma. Şablon genelde aynıdır: İyiler önce kaybeder, kötüler yükselir, kahraman çıkagelir ve iyilik tekrar kazanarak herkes bayram eder:) Peki, oyun puanları bu kadar yüksek olmasına karşın anime filmi neden altı puan? Neden yedi bile değil? Bunun sebebi şu; oyunların oynama süresi genelde elli ile yüz saat arasında değişmekte. Dragon Quest: Your Story’nin süresi ise bir saat kırk dakika. Bu kadar oynama süresi, bu denli geniş içeriği olan bir seriyi bir saat kırk dakikaya sığdırabilir misiniz? Hayır. Peki, ne yapmak lazım? Olayları acayip hızlandırmak! Öyle ki, daha ilk saniyeden adeta özet izliyormuş gibi hissettim kendimi. Olaylar bir – iki mola sahne haricinde gerçekten çok hızlı ilerliyor. Bir oradayız, bir burada. On dakika öncesi ile sonrasının birbiri ile alakası yok. Dolayısıyla içerik sadece yüzeysel olarak sunulmakta ve hikaye sıkmasa bile fazla da saramıyor. 
     

    Dragon Quest: Your Story tamemen CGI’dan oluşan bir anime filmi. Fakat kötülerinden değil:) Animasyonlar gerçekten göz dolduruyor ve emek harcandığı ortada. Kalas karakterler yahut detaydan yoksun 3D modellemeler yok karşımızda. Benim esas dikkatimi çeken nokta ise seslendirmeler oldu. Alışagelmiş seyyular dışında kişiler seslendiriyor bu animeyi. Mesela ana karakterimiz Luca’yı seslendiren Ken Souta’nın ilk seslendirme denemesi olmuş bu. Aynı şekilde Henry’yi seslendiren Kentaro Sakaguchi de ilk siftahını yapmış. Bir başka seyyu Kasumi Arimura da Bianca karakteri ile ikinci seslendirmesini gerçekleştirmiş. Demek istediğim, farklı sesler duymayalı o kadar uzun zaman olmuş ki, o kadar farklı ve tatlı geldi ki, anlatamam:) Şu ana kadar ben farkında değildim ve eminim siz de farkında değilsinizdir, seyyular genelde hep aynı kişiler. Misal Nobuhiko Okamoto ismini vereyim. Tek başına bu isim hiçbirimize bir şey ifade etmemekte ama ismi bir araştırın bakalım. İddiaya giriyorum; eğer sıkı bir anime izleyicisiyseniz bu arkadaşın seyyuluk yaptığı en az on anime izlemişsinizdir:)

    Dragon Quest: Your Story bende fazla bir etki yaratmadı. Belki de oyunlarından dolayı beklentim istemsizce yükselmiştir lakin kötü olmadığını da kesinlikle söyleyebilirim. Bir oturuşta izlenecek, CGI’yı ile göze hoş gelen, farklı seslendirmeciler barındıran, hikayesi ile zorlamayan ama çok da çerezlik olmayan bir şey arıyorsanız bir bakın derim. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan