• Eylül 11, 2021

    Yönetmen: Ezaki Shinpei
    Stüdyo: Wit Studio
    Tür: Aksiyon, Bilimkurgu, Dram, Müzik
    Yapım Yılı: 2021
    Bölüm Sayısı: 13
    Anime Puanı: 10/8 


    Karakter olarak Violet Evergarden konu olarak ise Steins Gate’e benzeyen bir bilim kurgu animesiyle karşınızdayım. 2021’in başlarında çıkan bu animenin bitmesini iple çekiyordum. Lakin bittikten sonra gereksiz bir önyargı oluştu bende. Çünkü ana karakterimizin işi, şarkı söyleyerek insanları mutlu etmek. Ve ben müzik kısmının animenin ana odağında olacağını düşünerek büyük hata yapmışım. Yanlış anlaşılmasın animelerde müziklere çok önem veririm ama müzik temalı bir anime ilgimi pek çekmez. Lakin karşımızda müzik animesinden çok bilim kurgu hikayesiyle bizi şaşırtan bir yapım var.

    Ana karakterimiz Vivy yapay zekaya sahip bir robot ve yukarıda dediğim gibi işi, şarkı söyleyerek insanları mutlu etmek. Fakat bir gün sahneden inerken 100 yıl sonraki kıyamet geleceğinden gelen bir yapay zeka robotuyla karşılaşır ve hikayemiz başlar. Vivy’nin görevi, 100 yıl sonraki gelecekti yapay zeka ve insanlar arasındaki büyük savaşı daha doğrusu kıyameti engellemek. Ona eşlik eden Matsumoto’da tıpkı Vivy gibi bir hayli tatlı. Bu arada Vivy izlerken aklınıza direkt olarak Violet Evergarden gelmesi normal. Çünkü burada da ana karakterimiz, insan duygularını öğrenmeye çalışıyor. İnsanlar gibi kalpten gelen bir duygusallıkla şarkı söylemek istiyor. Neyse konumuz çok fazla müzik değil bence. Çünkü 100 yıl sonraki kıyameti engellemek için Matsumoto ile beraber bazı dönüm noktalarındaki işleri halletmeleri gerekiyor. Ve işte tam da bu noktada Aksiyon ve duygusallık işin içine bol bol giriyor. Tonla karakter tonla hikaye ama bölümler az. Buraya sonra döneriz. 
     

    Yapay zekaların ve insanların arasındaki problemleri güzel ele alarak verilen bu kısa hikayeler gayet tatlı ve bazen de vurucu olabiliyor. Duygusal anlamda ketum olan benim bile içimi birkaç kez sızlattı. O yüzden duygusallık gayet iyi verilmiş. İşin aksiyon kısmı az ama öz. Gerçekten aksiyon sahneleri çoğu “sözde aksiyon” animelerine taş çıkarır cinsten iyi ve akıcı. Zaten Wit Studyo’dan da böyle bir kalite görmek beni şaşırtmadı. Bu arada çizimler baya hoşuma gitti. Tasarımlar konusunda da yer yer --daha iyi olabilirdi- dedirtse de genel anlamda karakter tasarımları da iyiydi ama bence animenin asıl görsel anlamda şölen olarak sunduğu kısımlar yakın çekimler. Yer yer anime yakın çekime geçiyor ve gözlerin odak olduğu mükemmel çizilmiş sahneleri izliyoruz. Tüm anime boyunca bu kaliteyi görseydik sanırım Wit stüdyo masrafı 5-10 katına çıkardı. Animenin çizimleri kesinlikle kötü değil güzel ama şu yakın çekime geçince gördüklerimizden sonra animenin çizimleri ister istemez biraz üzüyor.

    Animeyi bu kadar övüyorsun kardeş, peki neden 8 verdin? Gelelim biraz da animenin eksilerine. Anime, kesinlikle çok aceleye gelmiş. En azından 16-18 bölümü hak ediyor, bunu canı gönülden söylüyorum. Kaldı ki animelerin gereksiz uzun olmasını pek sevmiyorum ama bu animede hikayeler kısa kısa işlenmiş ve ana hikayeye pek yer kalmamış. Evet, son 3 bölümde ana hikaye kısmı işleniyor ama çok hızlı bir geçiş oluyor. Keşke kısa hikayeler içinde biraz da ana hikayeye etkilerini görseydik. Bu hikayelerin kısa kısa oluşu, yan karakterlerle bağ kurmamızı da engelliyor. Biri gidip diğer gelince yan karakterleri unutuyoruz, bu benim için gerçekten üzücü oldu diyebilirim. Hızlı hikaye anlatımının bir başka eksisi de bir bölüm sonra 30-40 yıl geçmiş olması. İzleyici açısından bu olay biraz üzücü. Çok fazla boşluk var o kısımlarda. Keşke anime biraz daha uzun ve ana hikayenin de kısa bölümlerin içinde ufak da olsa işlendiği bir yapısı olsaydı. Kesinlikle hikayesi kötü değil. Sonlara doğru iyice Steins Gate’e bağlıyor zaten. Mesela son bölüm de yetmiyor size. Abi bari son bölüm 40 dakika yapsaydınız be vicdansızlar. Neyse yine de bayağı güzel hikayesi var. Bu arada anime benim için bitti. Yani ikinci sezona kesinlikle gerek yok. Devam sezonu gelmesi bence çok büyük hata olur. 


    Şimdi asıl konuya gelelim, bu animeyi izlemeli miyim? Bence kesinlikle bir şans vermeniz gerekiyor. Benim için 10/10’luk bir anime değil ama kesinlikle izlenmesi gereken bir anime. Hikayesi bazı kişilere klişe gelebilir. Lakin iyi işlenmiş klişelerle hiçbir zaman problemim olmadı. Kaldı ki Biraz Violet biraz Steins Gate bayağı tatlı bir birleşim olmuş. Daha iyi olabilir miydi? Evet olabilirdi. Ama şuan ki haliyle bile net izlenir. Müzik konusunda da endişeniz olmasın çok fazla yer kaplamıyor. Bu arada ilginç bir şekilde müzikleri beni pek tatmin etmedi. Müzik kategorisinde olmasa belki bu kadar beklentim olmazdı bu yüzden olacak ki müzikleri bana göre yeterince iyi değildi ama aksiyonuyla bilim kurgusuyla duygusallığıyla izlerken keyif aldığım ve sizlere de önereceğim bir anime oldu Vivy. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan