• Ağustos 06, 2009

    Yönetmen: Ryutaro Nakamura
    Tür: Psikolojik, Gerilim
    Yapım Yılı: 1998
    Bölüm Sayısı: 13
    Anime Puanı: 10/4.5



    Serial Experiments Lain, Lain Iwakura adlı ortaokula giden genç bir kızın başından geçen psikolojik travmaları anlatan 1998 yapımı bir anime serisi. Dediğim gibi Lain 14 yaşında, işi bilgisayarlarla olan babası, ev hanımı annesi ve ablası ile beraber Tokyo’da yaşıyor. Olaylar Chisa Yomoda adlı Lain’le aynı okulda yaşayan bir kızın intihar etmesi ile patlak verir. Lakin Chisa öldükten sonra Lain de dahil herkese ondan e-mail gider. Lain ile beraber herkes bunun kötü bir şaka olduğu düşünür ama “kablo”dan Chisa Lain ile konuşunca ve ona sadece bedeninden kurtulduğunu ve kabloda özgürce yaşadığını söyleyince Lain’in ilgisi kablo üzerinde yoğunlaşır. Kablodan bahsetmek gerekirse, kablo aslında bildiğimiz internetin bayağı bir gelişmiş hali. Seri yakın gelecekte geçiyor ama 1998 yapımı olduğu için günümüzle karşılaştırırsak büyük orantısızlıklar meydana çıkmıyor değil. Mesela dediğim gibi seride teknolojinin en büyük nimeti kablo adlı internet. Ama günümüzde internete artık kablosuz bile bağlanabildiğimize göre insan bu nasıl bir nimet diye soramadan edemiyor. Seride o koca bilgisayarlarda, deyim yerindeyse takoz büyüklüğündeki cep telefonlarından günümüzde bile olmayan kablo adlı çok gelişmiş internete bağlanmak size tuhaf ve gülünç gelebilir.

    Konuyu toparlamak gerekirse, Lain bu gizemli mailin ardından babasına son teknoloji (günümüze göre eski) bir navi (bilgisayarın sözde gelişmişi) aldırır ve kablonun derinliklerine inmeye başlar. Çok geçmeden garip olaylar ardı ardına meydana gelmeye başlar. Lain kablo ve sırlarını öyle bir eşeler ki artık gerçeklik ile sanal ortam arasındaki perde kalkmaya başlar ve Lain yolda yürürken bire sadece kabloda görülebilecek türden şeyler görmeye ve sesler duymaya başlar. Ayrıca kabloda bulunan başka bir Lain’de hem Lain’in hem de bizim kafamızı iyice karıştırmaya başlar.

    Serial Experiments Lain’e baktığımızda senaryo bakımından ortada çok kaliteli bir kumaş var diyebilirim. Ama maalesef tam işlenememiş. Seri birkaç bölüm ilerledikten sonra maalesef sıkıcı bir hal alabiliyor sırf sadece acaba garip bir şey çıkacak mı diye izlemeye başlıyorsunuz. Ve bu garip şey ne yazık ki çıkmıyor. Serinin gizemi ve psikolojik unsurları yerinde ama dediğim gibi doğru dürüst anlatılamadıktan sonra ortada ne yazık ki pek bir şey kalmıyor.

    Serini görsel yönden şimdiki animelere göre doğal olarak biraz geride kalmış ama kötüde değil. Görsel olarak çizimler oldukça tatlı duruyor. Özellikle işitsellik bakımından müziklerde harika bir iş çıkartılmış. Kısacası hem görsel olarak hem de işitsel olarak Serial Experiments Lain vasatı aşmış durumda. Sonuç olarak ortada konusu iyi işlenememiş bir yapım var ve ne yazık ki bu kaliteyi bir hayli düşürüyor. Ve açıkçası Serial Experiments Lain’i izlemeseniz de bir şey kaybetmezsiniz.

    { 6 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Lain'i anlamamış birini daha görmek oldukça üzücü. O garip şey (ne kast edilmiş anlamadım gerçi) ve onun gibi diğer "garip şeyler" yanılmıyorsam Tanrı ile karşılaştığında ortaya çıkıyordu. "Bir insanı kimse hatırlamıyorsa o insan gerçekten yaşamış mıdır?" gibi son derece felsefik bir içerik seri boyunca detaylıca işleniyor. Ağır temposu ve bu içeriği sayesinde insanları ikiye ayıran Lain bırakın zaman kaybı olmayı, hayatınıza yepyeni bir deneyim niteliğinde.

      YanıtlaSil
    2. lain asla gereksiz değildir.tam olarak kavramak için tüm bülümleri seyretmek gerekir 2-3 bölümle karar verilecek bi anime değil ayrıca girişteki -duvet- şarkının sözleriyle dizinin mükemmel uyumu: A shame you seem to a honest man.

      YanıtlaSil
    3. "Lain'i izlemeseniz de bir şey kaybetmezsiniz" biraz baştan savma olmamış mı?
      yapma!
      Lain; teknolojik ütopyaların bireyin gerçeklik algısını nasıl etkilediği ve kendini bedensel olarak siber dünyada nasıl tanımladığı durumunu ortaya koyan bir külttür.
      bir daha izleyesim geldi şimdi...sana da tavsiye ediyorum. Bir gün kafaya çipleri taktığımızda, sana bu incelemeni hatırlatıciim :))

      YanıtlaSil
    4. O gün geldiğinde bekliyor olacağım :)

      YanıtlaSil
    5. İlk olarak çok saçma bir dille yazmışsın yazını. Hiçbir irdelemede yapmadan kabaca geçmişsin üstünden, birşey anlamak zor diyorsun zaten amaçta bu düşünmek. Lain bile kendi varoluşunu çözemezken bizden çözmemizin beklenmesi saçma olurdu. Animenin analizini yapmıycam sadece yazın çok vasat bunu belirtmek istedim.

      YanıtlaSil
    6. Sen al aslında var olup olmadığı animenin sonunda bile net bir şekilde belli olmayan Lain için, psikolojik travmalar yaşayan karakter de sonra bunu analiz diye paylaş. Evet ilk bölümü izleyince kızın disleksi olduğunu düşündüm ama Lain aslında yohh! Serial experiments Lain, doğu felsefesini işlerken bir çok karşıt görüşede atıfta bulunur ve izleyicisini var olan ne, beden ve ruh ikilemlerinde bırakır beyin yaktırır, insanı etkiler. Kesinlikle anlayıpta izlememiş, bilgi eksikliklerinden dolayı kavrayamamış ve birde kalkıp yazı yazmışsın. İzleyecek arkadaşlara tavsiye olarak doğu feslefesini araştırmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca Ghost in the shell gibi müthiş bir anime vardır, Lain'de de tıpkı bu animedeki gibi kolektif bilinç işlenmiş ve descartesin dualizmine sen kimsin yav denilmiş.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan