• Nisan 15, 2010

    Yönetmen: Tomokazu Tokoro
    Stüdyo: Radix
    Tür: Fantastik, Dram
    Yapım Yılı: 2002
    Bölüm Sayısı: 13
    Anime Puanı: 10/9



    Haibane Renmei, Yoshitoshi Abe’nin aynı adlı eserlerinden derlenerek oluşturulmuş bir anime. İsminden de anlaşılacağı üzere Haibane adında, melekleri andıran kanatları ve başlarının üzerindeki halkaları olan varlıkları konu alıyor.

    Haibane nedir diye sorarsanız, Haibane’ler aslında önceki hayatlarında normal birer insandılar ve büyük bir kozanın içinden çıkarak doğuyorlar. Doğduklarında genellikle 15 – 16 yaşlarında veya daha küçük olabiliyorlar. Daha küçük doğanlara da Genç tüyler (Young Feathers) deniliyor. Doğduklarından birkaç saat sonra sırtlarından kanatları çıkıyor ve diğer Haibane’ler yeni doğana halkasını veriyor. Her Haibane doğduğunda bir rüya görür ve o rüyaya gire isimlendirilir. Haibane’ler Gile adında etrafı büyük duvarlarla örülmüş bir şehirde, insanlarla birlikte yaşamaktadır. Haibane’ler için bırakın şehirden dışarıya çıkmayı, duvarlara yaklaşmaları bile yasaktır. İnsanlar içinde durum pek farklı değildir. Şehirden çıkan birisi asla şehre geri atım atamamaktadır. Hem Haibane’ler hem de insanlar şehirden dışarıya çıkamadıkları için öbür tarafında ne var bilememektedir. Haibane’ler hakkında daha çok bilgi mevcut ve bunları şimdi burada yazarsam animeyi anlatmış olurum. Bu yüzden burada noktayı koyuyorum ve daha fazlası için animeyi izlemelisiniz diyorum:)

    Yukarıda da anlattığım gibi genç bir kız kozasında uyumaktadır ve rüyasında bir şehre doğru, bulutların üzerinden düştüğünü görür. Kız kozasından çıktıktan sonra diğer Haiban’ler onu hemen bakıma alır ve rüyası düşmek ile ilgili olduğu için ona Rakka adını verirler. Rakka’ya da kısa zaman sonra halkası verilir ve sırtından kanatları çıkar. Kısa olan 13 bölüm boyunca da Rakka’nın gelişimini, Haibane nedir, duvarın arkasında ne var sorusunun cevabını arar ve en önemlisi diğer Haibane’lerle olan ilişkisini seyrederiz.

    İçerik olarak Haibane Renmei’de dövüş, aksiyon veya komedi unsurları yok. Anime gayet sade ve Haibane’lerin yaşamlarını gözler önüne seriyor. Fakat anlatım ve atmosfer bakımından çok iyi olduğu için insanı sürüklemeyi başarıyor ve hiçbir zaman sıkılmıyorsunuz. Hatta günlük hayatın bile aslında abartılmadan ne kadar güzel bir anime olabileceğini bizlere kanıtlıyor. Rakka’nın yeni dünyasında yaşadıkları yetiyor da artıyor bile.

    Görsellik bakımından Haibane Renmei ilk bakışta biraz tuhaf gelebilir çünkü diğer animelere nazaran koyu ve dolgun renkler kullanılmış ama çizimler bir harika. Açılış ve kapanış parçaları ahım şahım değil ama anime içerisinde çok güzel parçalar çalıyor ve insanı içine çekmeyi başarıyor.

    Sonuç olarak Haibane Renmei benim beklentilerimin çok üstünde bir animeydi ve severek izledim. Tek kusuru için sonunda bazı cevaplanmamış sorular bırakması diyebilirim ama genelinde baktığımızda herkese hitap etmese de bir anime olarak mutlaka izlenmesi gereken bir yapım olduğunu düşünüyorum.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan