• Mayıs 09, 2010

    Yönetmen: Katsuhiro Otomo
    Stüdyo: Akira Commitee
    Tür: Macera, Aksiyon, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 1988
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/8



    Akira, 16 Haziran 1988 yılında, Tokyo’da patlayan nükleer bomba görüntüsü ile başlıyor ve konu olarak artık bulunduğumuz 2010 yılına göre yakın sayılan 2019 yılında geçiyor. Yeni kurulan ve Neo-Tokyo adı verilen şehirde devlet ile devlet karşıtı örgütler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmakta ve şehir sokakları çeteler tarafından yönetilmektedir. Böyle bir dünyada Kaneda ve en iyi arkadaşı Tetsuo, kurdukları Kapsül adındaki motosiklet çetesi ile Palyaçolar adlı başka bir çete ile savaş halindedirler. Bir gece Kapsül çetesi ile Palyaço çetesi arasında yaşanan hengâmede Tetsuo garip görünüşlü bir çocuğa çarpmamak için kaza yapar (daha doğrusu çocuk kendisine çarpmasını engeller) ve ağır yaralanır. Kaneda ve diğer arkadaşları olay yerine gelince etrafı aniden ordu mensupları sarıverir. Ordu garip görünüşlüğü çocuğu ve yaralı Tetsuo’yu olarak olay yerinden ayrılır neler olup bittiğini anlayamayan Kaneda kendisini karakolda, sorguda bulur. Burada Kei adındaki bir kızla tanışır ve ona karakoldan çıkmasına yardım eder. O günden sonra ise Kaneda hayatında hiç yaşayamayacağı şeyler yaşamaya başlar. Çünkü en iyi arkadaşı Tetsuo, küçüklüğünden beri koruduğu Tetsuo artık eskisi gibi olmayacaktır.

    Yukarıda anlattığım Akira adlı anime filminin konusu bir hayli ilginç ama işleniş bakımından bazı eksiklikleri de yok değil. Mesela senaryo 125 dakikanın içine pek fazla sığamamış ve bazı şeyler doldura gelmiş. Ayrıca bazen konunun çok derinleşmesi ve psikolojik unsurlar da işin içine girince insanın kafası karışabiliyor ve olaydan kopabiliyor. Bun karşın animenin atmosferi ve Akira nedir, ne zaman çıkacak gibi sorular insanı tetikte tutuyor ve izleyicinin seriye odaklanmasını sağlıyor.

    Akira’nın çizimleri 1988 yapımı olduğu için doğal olarak eski. Bunu eksi olarak görmek yanlış olur çünkü Akira’nın çizimlerinin animeye katkısı, atmosfere katkısı çok büyük. Görsellik olarak ise anime biraz cinsellik (daha doğrusu çıplaklık) ve azımsanmayacak kadar şiddet içeriyor. Zaten hem karışık konusu hem de şiddet öğeleri bu animenin daha çok yetişkinlere hitap ettiğinin bir kanıtı. Müzikleri ise bir hayli ilginç ve bayağı bir değişik parçalar kullanılmış.

    Sonuç olarak Akira bazı eksileri olsa da kaliteli ve izlenmesi gereken bir anime. Animenin bir kez daha senaryo ve içerik olarak yetişkinlere hitap ettiğini de belirtmek isterim.

    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Zamanının ötesinde kült bir anime. Listemde bir numara. Dünayaya anime de neymiş dedirtmiş eser.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan