• Haziran 25, 2010

    Yönetmen: Hayao Miyazaki
    Stüdyo: Studio Ghibli
    Tür: Macera, Fantastik
    Yapım Yılı: 2001
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/9.5



    Spirited Away, Türkçe adı ile Ruhların Kaçışı küçük Chihiro ve ailesinin taşınması ile başlıyor. Chihiro ve ailesi arabayla yeni evlerine doğru gitmektedirler fakat Chihiro yaşadığı çevre ve okulundan ayrıldığı için üzgündür. Yolculukları sırasında kaybolurlar ve Chihiro’nun babası kestirme yoldur diye dar ve gizemli bir ormanlı yola arabasını sürüverir. Tehlikeli ve engebeli bir yolun sonunda karşılarına bir tünel çıkar ve Chihiro’nun anne ile babası merak içinde arabadan inerek tünele girerler. Chihiro tünele girmek istemez fakat yalnız kalmamak içinde annesinin koluna yapışmaktan başka çaresi yoktur. Tünelin diğer ucunda yayla gibi geniş bir alana varırlar ve birkaç terk edilmiş bina görürler. Chihiro’nun babası burasının ekonomiye ayak uyduramayan eski eğlence parklarından biri olduğunu söyler. Aile ufak nehri geçerek boş evlere doğru ilerledikçe burunlarına yemek kokusu gelir ve sanırım hala birkaç kişi burada çalışıyor diyerek yemek kokusunun peşinden giderler. Vardıklarında karşılarında açık büfe bulurlar ve Chihiro’nun babası kredi kartlarım ve nakit param yanımda diyerek deyim yerindeyse yemeğe dalıverir. Çok geçmeden Chihiro’nun annesi de yemeklere yumulur ve iki ebeveyn sanki bir daha yiyemeyeceklermiş gibi yemek yemeye başlarlar. Chihiro ise yemeği reddeder ve etrafı incelemeye başlar. Chihiro’nun karşısına Haku adında bir çocuk çıkar ve ona güneş batmadan hemen nehrin diğer tarafına geçmesini tembihler. Chihiro dediğini yapmak ister fakat önce anne ve babasının yanına uğrar. Ama Chihiro annesinin ve babasının birer domuza dönüştüğünü görünce şoka uğrar. Üstelik geldikleri küçük nehir de kocaman bir göl olmuştur. Etraf artık kararmıştır ve boş evlerin ışıkları birden yanmaya, etrafta hayaletler ve gizemli yaratıklar gezmeye başlar. Haku yeniden Chihiro’nun yanına döner ve ona eğer yaşamak ve aileni kurtarmak istiyorsan Kamaji’nin yanında iş bulması gerektiğini söyler. Böylece Chihiro yarım saat önceki normal hayatından koparak aklının ucundan bile geçiremeyeceği fantastik bir maceranın içinde kendisini bulmuş olur.

    Ruhların Kaçışı, içerik olarak inanılmaz fantastik öğeleri sahip ve atmosfer her daim yüksek ve eğlenceli geçiyor. Bir insan olarak Chihiro’nun büyülü yaratıkların ve tanrıların arasında yaşamaya çalışması ve garip yaratıklarla olan iletişimi gerçekten harika. Öyle ki, vurdumduymaz bir kız olan Chihiro’nun aniden omzuna yüklenen yük ve yaşadıkları çok iyi tasvir edilmiş. Senaryonun işlenişi ve gidişatı için de mükemmel diyebilirim. Gözüme çarpan tek ufak ayrıntı, bu yeri kimse nasıl fark edemiyor anlayamadım. Tamam, Chihiro’nun ailesi dışında da domuza dönüşmüş birkaç insan görüyoruz ama bu giriş tüneli nasıl bir yerdedir ki, fark edilmiyor veya o kocaman yaylalar öyle değerlendirilmeden boş bırakılıyor. Bu minik ayrıntıyı saymazsak senaryo ve atmosfer için kusursuz bile diyebilirim.

    Görsellik olarak Ruhların Kaçışı yine tıpkı Howl’un Yürüyen Şato’su gibi bir sanat eseri. Çizimler ve özellikle arka plan çizimleri olağanüstü. Karakterlerde bir harika. Üstelik böyle karakterleri başka animelerde kolay kolay göremezsiniz. Fakat bir olay dikkatimi çekti. Ruhların Kaçışı’ndaki Haku ve Yubaba ile Yürüyen Şato’daki Howl ile Sophie’nin yaşlı hali birbirlerine çok benziyor. Gerçekten ilginç bir ayrıntı. Türkçe seslendirmeleri de gayet başarılı ve profesyonelce yapılmış.

    Özetle Ruhların Kaçışı tam bir Miyazaki klasiği ve içerdiği o eşsiz fantastik dünya ile mutlaka izlenmesi gereken bir anime filmi.

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Yine bir Miyazaki harikası. Adamın her filmi mükemmel ya :)

      YanıtlaSil
    2. Harika bir anime. Muhteşem bir zekanın ürünü. Miyazaki yapmış yapacağını.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan