• Temmuz 07, 2010

    Yönetmen: Mamoru Hosoda
    Stüdyo: Madhouse Studios
    Tür: Macera
    Yapım Yılı: 2009
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/9



    Summer Wars’ın konusunu anlatmadan önce senaryonun etrafında şekillendiği “OZ” sisteminden bahsetmek istiyorum. OZ sistemi çok gelişmiş bir internet programıdır ve hemen her şey bu sistem üzerinden yapılabilmektedir. Oluşturduğunuz karakter (avatar) ile Oz programında oyun oynayabilir, alışveriş yapabilir, milyonlarca kullanıcı ile sohbet edebilir, işinizi OZ üzerinden görebilirsiniz. Hatta birçok büyük kurum işlerini OZ sistemi üzerinden görmektedir. Örneğin GPS sistemi OZ tarafından düzenlemektedir veya su işleri müdürlüğü plan ve krokilerini OZ’a yüklemiştir. Fakat tıpkı gerçek hayatta gibi OZ’da da herkes her istediği yere ulaşamamaktadır. Yani normal bir öğrenci, az önce örneğini verdiğim su işlerinin kayıtlarına asla erişememektedir. Uzun lafın kısası OZ, günlük yaşamın çok önemli bir parçasıdır. Zaten anime başlarken ilk önce OZ sisteminden uzunca bahsetmektedir.

    Kenji Koiso’da OZ sisteminde part-time moderatörlük yapan, matematik uzmanı sıradan bir öğrencidir. Yine normal bir günde, arkadaşı ile işini yapan Kenji’nin yanına bir üst sınıfta okuyan Natsuki adındaki kız gelir. Natsuki panik içinde part-time iş için birine ihtiyacı olduğunu söyler. Bu talihli kişi Kenji olur ve Natsuki onu ailesinin, daha doğrusu tüm ailesinin toplandığı büyükannesinin evine, doğum gününe götürür. Kenji’nin görevi ise Natsuki’nin erkek arkadaşını oynamaktır. Aile oldukça kalabalıktır ve herkesin huyu suyu birbirinden farklıdır. En önemlisi ise aile daima birbirlerine büyükanne yolu ile bağlıdır. Burada ne işi olduğunu düşünen ve şaşkınlığını hala üzerinden atamayan Kenji’ye gece bir mesaj gelir. Mesaj bir matematik algoritmasıdır. Kenji merak içinde algoritmayı çözer ve cevabını yollar. Ertesi gün ise kıyamet kopacaktır. Çünkü birisi güvenliği asla kırılamaz denilen OZ sistemini hacklemiştir ve hayat altüst olmak üzeredir. Üstelik hackleyen kişi Kenji’nin avatarını kullanmaktadır.

    Summer Wars’ta ilginç bir ailenin kenetlenerek OZ sistemine karşı verdiği ilginç mücadeleye tanıklık ediyoruz ve atmosfer daima yüksek ve eğlenceli geçiyor. İlk bakışta anime Denno Coil gibi OZ ve internet sistemi üzerine kurulu gibi geliyor ama aksine tamamen aile bağlarına ve insanların özelliklerini kullanarak baş başa vermelerini ele alıyor. Tek kusuru içinse aile kalabalık olduğundan bazılarının daha çok arka planda kalıyor. Bunun dışında animede pek fazla göze çarpan, bu olmamış dedirten bir öğe yok.

    Görsellik olarak Summer Wars diğer animelere göre daha gerçekçi çizimler kullanılmış. Yani kocaman gözlü veya göğüslü kızlar yerine normal çekik gözlü, Japon’a daha çok benzeyen, daha doğrusu normal bir insana daha çok benzeyen karakter çizimleri kullanılmış. Summer Wars’ta fazla müzik kullanılmadığından (neredeyse hiç yok) anime teknik özelliklerini daha çok görsellik yönünden kapatmaya çalışmış ve başarmış da diyebilirim.

    Özetle, eğer içinde her şeyi barındıran, yeri geldiğinde neşelendiren, yeri geldiğinde hüzünlendiren ve en önemlisi ilginç hikâyesi ile asla sıkmayan güzel bir anime filmi arıyorsanız Summer Wars’a bir göz atmanızı öneririm.

    { 2 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Size Shamo adlı manga ve uyarlanan filmi öneririm çok ama çok sağlam birşey olmuş

      YanıtlaSil
    2. Tavsiye için teşekkürler. Mangası gerçekten güzele benziyor, en kısa zamanda okumaya başlayacağım.

      Ben de manga olarak Berserk'i öneririm. Yaklaşık 20 yıldır çıkmaya devam ediyor ve chapterlerin çıkma araları uzun olsa da okunmaya değer.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan