- Home>
- Rafet Kaan Moral >
- Captain Tsubasa İncelemesi
Yönetmen: Hiroyoshi Mitsunobu
Stüdyo: Group Tac
Tür: Spor
Yapım Yılı: 1983
Bölüm Sayısı: 128
Anime Puanı: 10/7.5
2009 yılından beri çevirilerini yaptığım halde anime blogumda Captain Tsubasa’nın bir incelemesinin bile olmadığını yeni fark ettim. Gerçi Captain Tsubasa’yı bilmeyen herhalde yoktur (en azından adını bir kez duymuştur) ve bende en azından bir incelemesi oldun diye kısa birkaç şey yazmak istedim.
Serinin kahramanı Tsubasa Ozoara. (Oozora veya Ohzora da olabilir:) Tsubasa, Nankatsu şehrine yeni taşınmıştır ve tek hayali günün birinde dünya kupasını kazanmaktır. Tsubasa futbola acayip düşkündür. Öyle ki, futbol onun hayatıdır ve “top benim en iyi arkadaşım” cümlesi artık bir slogan haline gelmiştir. Tsubasa’nın Nankatsu şehrindeki ilk arkadaşı Ryo Ishisaki’dir ve Ryo zayıf Nankatsu takımında oynamaktadır. Öte yandan şehrin en ünlü takımı Shuutetsu’dur ve kaptanı Genzo Wakabayashi’ye herkes hayrandır. Tsubasa, Nankatsu takımına katılır ve Wakabayashi’ye meydan okur. İlk önce teke tekte kozlarını paylaşan ikili ardından takımları ile maça çıkar ve olaylar serisi başlamış olur.
Captain Tsubasa, kendi arasında iki sezona ayrılmış durumda. Yaklaşık 52 bölüm süren ilk sezonda Tsubasa’nın ilkokul yıllarında geçerken, ikinci sezonda herkes orta sona gidiyor (ben uzun bir süre lise sanmıştım:) ve doğal olarak herkes daha ciddi takılıyor. Açıkçası bana göre ikinci sezonu ilk sezonun yanında çok sönük kalıyor. Yani ilk sezonda herkes daha küçük ve hikâye daha zevkli. İkinci sezonda özellikle Genzo ve Misaki’nin olmayışı ve bilhassa serinin daha “fantastik” yöne kaymasını ben pek beğenemedim. İşin içine giren süper/doğaüstü şutlar, futbolun abartılı bir hale gelmesi (anime bittiğinde kimse ölmedi diye şükretmemiz lazım), patlayan toplar, kırılan direkler, çatlayan duvarlar, yırtılan ağlar derken neye uğradığınızı şaşırtıyorsunuz. İlk seride bu özellikler yok ve çocuklar normal futbol oynuyor. (Tamam, biraz gene anormallik var ama o kadar olur) Demek istediğim ikinci sezonda çok abartma var ve işin biraz cıvıkı çıkmış.
Captain Tsubasa’nın çizimleri de ikinci sezon nedense kötüleşiyor. Dikkatlice bakarsanız Tsubasa ve arkadaşları büyüdüğünde vücutları orantısız oluyor ve kafaları gövdelerine göre küçük duruyor. (Bu olay mangada daha da abartılmış. Adamlar resmen Super Mario’nun filmindeki gumbalar gibi çizmişler:) Halbuki ilk sezonun çizimleri çok güzel ve tüm karakterlerin sevimli bir hali var. Ben buradan iddia ediyorum, kesin ikinci sezonda çizen adam değişmiş. Çünkü acayip, dağlar kadar fark var. Müzikleri ise vasatın üzerinde seyrediyor. Açılış parçası dışında ve bir iki güzel parça dışında müzikleri pek güzel bulamadım.
Captain Tsubasa, artık günümüzde kült sayılabilecek, kendini kanıtlamış bir anime. (Üstelik mangası hala devam ediyor) En iyi spor temalı animelerin başında geliyor ama benimki gibi yakından bakarsanız kusurları birer birer ortaya çıkıyor. Özetle, Captain Tsubasa bir şaheser değil (ikinci sezonda batırılmasa olabilirdi) ama birçoğumuzun izlediği ilk animelerden ve herkesin gönlünde bir yere sahiptir.
Captain Tsubasa’nın 128 bölümlük serisi dışında 13 bölümlük Shin Captain Tsubasa adında OVA’sı, Captain Tsubasa J adında yarısı özet olan 47 bölümlük serisi ve Road to 2002 adında, yine yarısı özet olan 52 bölümlük bir serisi bulunmaktadır. Ayrıca beş adet de filmi vardır.
0 comments