- Home>
- Rafet Kaan Moral >
- One Outs İncelemesi
Eylül 15, 2011
Yönetmen: Yuzo Sato
Stüdyo: Madhouse
Tür: Spor
Yapım Yılı: 2008
Bölüm Sayısı: 25
Anime Puanı: 10/7.5
Lycaons adlı beyzbol takımının vurucusu Hiromichi Kojima, antrenman yapmak için Okinawa’ya gider. Burada atış hızı 130 km/h’yi (beyzbol için düşük sayılır) geçmeyen ama “One Outs” adlı oyunda kumar oynayarak hiç kaybetmeyen Toua Tokuchi ile karşılaşır. One Outs adlı oyunun kuralı basittir. Birisi topu atmaktadır, bir başkası da vurmaya çalışmaktadır. Tokuchi’nin atış becerilerinden etkilenen Kojima, onunla iddiaya girer. Öyle ki, Tokuchi kazanırsa Kojima profesyonel beysbol kariyerini sonlandıracaktır fakat Kojima kazanırsa Tokuchi’nin sağ kolu onun olacaktır. Nitekim biraz kurnazlıkla da olsa Kojima kazanır ve Tokuchi’den sağ kolunu Lycaons için kullanmasını ister. Lakin Lycaons’un paragöz başkanı ki para kazanacaksa takımının kaybetmesine seve seve razı gelir, kariyeri olmayan Tokuchi’yi takıma almak istemez ve aralarında özel bir kontrat yapmaya karar verirler. “One Outs” adı verilen bu kontrata göre Tokuchi oyun dışı bıraktığı her kişi başına 5.000.000 Yen (yaklaşık 116 bin Türk lirası) alacaktır. Fakat kaybederse 50.000.000 Yen (1,116 bin Türk lirası) borca girecektir. Yani Tokuchi’nin karşısında sadece rakip takımlar değil, kendi takımının paragöz başkanı da vardır.
One Outs’un konusu tamamen beyzbol ve Tokuchi üzerine kurulu. Daha doğrusu Tokuchi’nin olağanüstü stratejik becerilerine ve sezgilerine diyebiliriz. Hatta diyebilirim ki, Death Note’da L neyse veya Code Geass’ta Lelouch neyse One Outs’da da Tokuchi o. İlk iki bölüm dışında tüm bölümlerde maç yapıyorlar ve her maçı Tokuchi akla hayale gelmeyecek tekniklerle lehine çevirebilmesini başarıyor. Üstelik sadece maçları almamakla kalmıyor, işine çomak sokmaya çalışan Lycaons başkanını da alt ediyor. Yani anlatmak istediğim, çoğu spor temalı animelerdeki gibi takım ruhu ve yetenekli genç değil, tamamen zekâ ön planda. Bu bakımdan anime bir hayli başarılı. Yani ben hiçbir spor animesinden böyle zeka oyunları beklemezdim. Fakat her ne kadar ilginç olsa da sonuçta oynanan oyun hep aynı ve animenin ortalarına gelmeye başladığınızda ufaktan sıkılmaya başlıyorsunuz. Bir de benim gibi beyzbol bilginiz sıfıra yakınsa bazı terimleri ve detayları anlayamıyorsunuz. Dolayısıyla izlerken kafanızda soru işaretleri oluşabiliyor. Örneğin neden aynı takıma karşı üç gün üç kez oynuyorlar, adam koşturma nedir, bir atıcının toplamda kaç kez atış hakkı var vs. gibi ufak detaylar kafanızı karıştırabiliyor.
One Outs’un çizimleri gayet başarılı. Anime dünyasına herhangi bir yenilik katmıyorlar ama kullanılan canlı renkler ve efektler başarılı olmuş. Ayrıca Tokuchi saçlarını o hale sokmak için ne kullanıyor, merak etmiyor değilim:) Müzikler ve seslendirmeler de hiç fena değil. Özellikle Tokuchi’nin kendine güveni tam tavırları ve rakibini küçümseyen ses tonu çok başarılı.
Konuyu toparlamak gerekirse; One Outs içerdiği zeka oyunları ile spora farklı bir bakış açısı sunuyor ama dediğim gibi sonuçta her oyunun kuralları vardır ve ne kadar ilginç taktikler kullanılsa da bu kuralların dışına çıkılamaz. Bunun için anime belirli bir saatten sonra sıkıcı olmaya başlıyor. Eğer beyzboldan anlıyorsanız ve zeka oyunlarını seviyorsanız bir bakın derim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Çok güzel bir blog olmuş eline, emeğine sağlık. İnceleme listen on numero. Yok yok vallahi. :D
YanıtlaSilTeşekkür ederim, izledikçe bir şeyler karalıyoruz işte:)
YanıtlaSilKarala karala takipteyiz. :)
YanıtlaSilBirilerinin bu sektöre iyice el atması lazım ciddi mânada. Yavaş yavaş oluyor ama mutlu oluyorum böyle gördükçe. :) Tvde de animex gördük ya eh olacak, umutluyuz. :)
Zeka oyunları bakımından Death Note'la kapışır seviyede olan bu animenin puanı 8 veya daha üstünde olmalıydı.İncelemelerin güzel ama puan verirken biraz daha genel düşünmelisin.Özellikle ilgini çekmeyen türden animelere(özellikle spor animelerine) puan verirken myanimelist'den o animenin puanlarından yararlanabilirsin.
YanıtlaSilMerhaba, yorumun için teşekkürler.
SilBen puan verirken başka sitelerin puanları ile kıyas yapmıyorum. İçimden ne gelirse ve tamamen benim zevkime göre puanlama yapıyorum ki blogumdaki çoğu yorumu yapan arkadaşlar bu yüzden bana pek katılmıyor:)
Zeka oyunları iyiydi ama Death Note kadar iyi olduğunu da ben pek düşünmüyorum. Ayrıca ben beysboldan hiç anlamam. Bu yüzden bu etkenleri göz önünde aldığımda ortaya bu puan çıktı. Kısacası bu puanlar tamamen kişisel, zaten bunları mümkün olduğunca belirtmeye çalışıyorum.
Saygılarımı sunar, bol animeli günler dilerim.
yani kaan kardeşim iyisin güzelsin hoşsun ammaaaa bazende batırmışın yahu....güzel eline sağlık değerlendirmeler yapmışın sayfan çok hoş ama not verirken biraz daha insaflı olsan iyi olur gibi sanki
YanıtlaSilSevdiğin animelere düşük puan vermişsem şayet yapacak bir şeyim yok. Bana basit gelen sana şaheser gelebilir ve tam tersi.
SilSaygılar.