• Kasım 17, 2011

    Yönetmen: Satoshi Nishimura
    Tür: Aksiyon, Bilimkurgu, Komedi, Dram
    Yapım Yılı: 1998
    Bölüm Sayısı: 26
    Anime Puanı: 10/7


    Tirgun serisi, bilinmeyen bir gelecekte geçmektedir. Dünya doğal kaynakları tükendiğinden ve nüfus fazlalığından artık yaşanamaz bir hal almıştır. Bu yüzden bir grup bilim adamı insanlığı kurtaracak bir proje üzerinde çalışır. Amaçları insanları başka bir gezegene taşımaktır. Geliştirdikleri ve adına “plant” (tohum) koydukları enerji kaynakları ve dondurarak yanlarına aldıkları milyonlarca insan ile uzayın derinliklerinde elverişli bir gezegen ararlar. Plantlar insanoğlunun yarattığı en büyük teknolojidir. Öyle ki devasa ampul şeklindeki kürede bir yaşam formu yaşamaktadır ve enerji üretebilmektedir. Fakat yıllar süren yolculuk planlanıldığı gibi gitmez ve uzay gemileri “Gunsmoke” adındaki tamamen çöl olan gezegene düşmeye başlar. Meteor taşı gibi yağmaya başlayan uzay mekiklerinden sadece birkaçı normal iniş yapmayı başarabilir ve sadece birkaç bin insan hayatta kalır. Bu insanlar sağlam kalan plantların etrafında kasabalar (eski western filmlerindekiler gibi) kurmaya başlayarak yaşam mücadelesi vermeye başlarlar.

    Panik lakaplı, İnsanımsı Tayfun da denilen Vash’ta bu gezegende yaşamaktadır. Üstelik başında da 60.000.000.000 dolarlık bir ödül vardır. Bu ödül başına July adlı şehri yerle bir ettiği için konulmuştur ama şans mıdır mucizemidir bilinmez kimse ölmemiştir. Havaya dikilmiş sarı saçları, uzun kırmızı pardösüsü ve büyük Cold marka bezeri silahı ile her gittiği şehirde bir istemese de bir felaket yaşanmaktadır. Başındaki ödül dolayı Vash’ın başı sürekli derde girer. Ama işin garip yanı Vash silahına asla davranmaz ve kimseye zarar vermek istemez. Hatta onun deyimi “love&peace” yani aşk ve barıştır.

    Gittiği her yerde büyük maddi hasarlara yol açtığı için bir sigorta şirketi Vash’ın peşine olayları önlemeye çalışmaları açısından Mille ve Meryl’i yollar. İki kız Vash’la ilk karşılaştıklarında önce onun insanımsı tayfun panik Vash olduğuna inanmazlar. Çünkü çok şapşalca davranmaktadır ve söylentilerdeki gibi karizmatik değildir. Fakat en sonunda ikili Vash’ın gerçekten insanımsı tayfun olduğunu anlarlar ve peşini bırakmamaya karar verirler. İleriki bölümlerde üçlü önemli bir karakter olan ve kendisini Wolfwood olarak tanıtan gezgin rahiple karşılaşırlar.

    Trigun konusu anlattığım gibi oldukça ilgi çekici. Ama sorunlar maalesef işlenişte boy göstermeye başlıyor. İlk olarak seride Vash’ın geçmişi ve aslında kim olduğu 15–16. bölümden sonra anlatılmaya başlanıyor ve açıkçası Vash karakteri bana göre biraz fazla dengesiz olmuş. Yani bir an geliyor ki Vash öyle karizmatik bir hal alıyor ki insan kıskanıyor. Tam beş dakika sonra ise resmen gerzek rolüne soyunuyor. Kısacası Vash’a biraz daha denge getirilebilir daha sağlam bir karakter yapısı oturtturabilirdi. Görsel yönden ise seri 98 yapımı olduğu için biraz eski ama kötü değiller. Müzikler ise sınıfta kalmış durumda. Daha baştan giriş videosundaki parçada ve kapanış parçasında maalesef iş yok. Seri içerisinde de birkaç slow jazz parçası dışında bir şey var demek zor. Sonuç olarak serinin ana fikri sağlam ama karakterlerin üzerlerinde daha çok durularak daha sağlam olabilirdi. Yine de Trigun’u izlemenizi tavsiye ederim.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan