• Aralık 30, 2011

    Yönetmen: Yukata Yamamoto
    Stüdyo: A-1 Pictures
    Tür: Macera, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2011
    Bölüm Sayısı: 11
    Anime Puanı: 10/10



    Fractale’de hikaye uzak gelecekte, yer olarak da İrlanda’da geçiyor. Dünya artık “Fractale” adı verilen bir düzenin kontrolündedir. Fractale insanları hastalıklardan korumakta ve gündelik işlerden uzak tutmaktadır. Yeryüzünde cennet diye de tanımlayabileceğimiz bu düzende insanlar sadece düzenli olarak Fractale sistemine verilerini yollayarak yaşayacak kadar donay yani pul (sanal para) kazanabilmektedir. Fractale sistemine bağlı her bireyin vücudunda bir terminal vardır ve 3D internet olarak da tanımlayabileceğimiz bu terminal ile birçok veriye ulaşabilir, suretlerini Fractale sistemi olan her yere yollayabilirler. Suretler ise kişinin veriden oluşmuş halidir (avatar gibi) ve bu suretler birkaç istisna hariç robotumsu holografilerdir. Ayrıca veri yığını olduklarından istedikleri gibi ağda gezinebilmektedir. Kısacası Fractale sistemi altında yaşayan insanlar çok rahattır ve evden bile çıkmayarak, suretlerini yollayarak sosyalleşmektedirler.

    Galway şehrinde (Galway, İrlanda’da bulunan gerçek bir şehirdir ve animedeki şehir ile büyük benzerlik göstermektedir) yaşayan Clain de ilk paragrafta bahsettiğim Fractale sistemine bağlı 15’li yaşlarında genç bir çocuktur. Hiçbir amacı olmayan ve her gün öylesine takılan Clain yalnız yaşamaktadır ve başka şehirlerde yaşayan ailesi arada suretlerini yollayarak Clain’i yoklamaktadır. Yine sıradan bir günde Clain birilerinden kaçmakta olan Phryne ile karşılaşır. Phryne’nin düştüğünü gören Clain ona yardım eder ve evine alır fakat gecesinde Phryne ortadan kaybolur. Gitmeden öncede Clain’e bir kolye bırakır. Clain merakından kolyeyi kurcalar ve aktif hale getirerek içinden Nessa adında bir suretin çıkmasını sağlamış olur. 10 yaşındaki bir insanın görünümüne ve neşesine sahip, enerjik bir suret olan Nesse ve Clain, Phryne’yi arayan Lost Millenium (Kayıp Milenyum) ile karşılaşır ve kendisini hiç tahmin bile edemeyeceği bir maceranın içinde bulur. Ayrıca Fractale sisteminin ardındaki sırlar da Clain’i beklemektedir.

    Konu bakımından Fractale bir yandan sade, bir yandan da karışık bir konuya sahip. Sade bir konuya sahip çünkü her ne kadar yazdıklarımdan karışık gibi gözükse de Fractale sistemi aslında oldukça basit ve fazla detaya inilmemiş. Diğer yandan ise Fractale sisteminin insanlar üzerindeki etkisi oldukça derin bir konu. Bir yandan hiçbir şey yapmadan Fractale’e bağımlı olarak yaşamak ve tüm her şeyini suretler aracılığıyla mı yapmak, yoksa bir yere bağımlı olmadan, özgür bir insan olarak ve diğer insanlarla beraber yaşamak mı diye tartışmaya açık bir konusu var. Fractale ile çok rahat olabilirsiniz ama bir yerde bir Fractale terminali çöktü mü sistem çalışmadığından insanlar emziği elinden alınmış bebekler gibi davranıyor. Diğer yandan sürekli çalışmak zorundasınız ve dünyanın ayağınıza gelmesi gibi Fractale nimetlerinden yararlanamıyorsunuz. Bunun yerine suretlerle değil, gerçek insanlarla muhatap oluyor, dostluklar kuruyorsunuz.

    Fractale’in atmosferi kısa olan 11 bölüm boyunca sağlam bir çizgide ilerliyor ve izlerken hiç sıkılmıyorsunuz. Anime gerektiği zaman komedi, gerektiği zaman dram ve gerektiği zaman aksiyon dolu sahneleri ile hiç sıkmıyor. Dediğim gibi 11 bölüm olduğundan konu hızlı ilerliyor ve bu yüzden atmosfer hiç düşmüyor. Anime yaklaşık bin küsur yıl gelecekte geçmesine karşın sizleri götürdüğü dünya her tarafta yüksek binalar, ileri teknoloji değil, alabildiğince yeşillikler ve eşsiz manzaralar. Elbette anime esnasında ful teknoloji şehirlerde çıkıyor ama seride daha çok Last Exile’daki gibi bir hava hakim. Bu durum benim çok hoşuma gitti çünkü ileri teknoloji deyince genelde akla kalabalık ve kirli şehirler geliyor ama Fractale bu tabunun dışına çıkmış ve ortaya eşsiz olduğu kadar ilginç bir dünya çıkmış.

    Animenin çizimleri harikulade. Ghibli yapımları kadar olmasa da ona yakın manzara ve arka plan çizimleri mevcut. Yumuşak ve canlı renkler alabildiğince uzanıyor. Karakterlerin çizimlerinin de onlardan aşağıya kalır yanı yok. Karakterler bakımından tek ilgimi çeken Clain’un şortunun altına giydiği uzun çorapları:) Fractale’nin açılışı ve kapanışı da gayet kaliteli. Renk cümbüşü şeklinde ilginç bir openinge sahip “Harunezumi” adlı parça gerçekten çok güzel bir parça. Kapanış olan “Down By The Salley Garden” da İrlandavari havasıyla çok iyi bir parça. Ayrıca anime esnasında sıkça geçen “Hiru no Hoshi” adlı parçayı da es geçmemek lazım. Seslendirmede ise Kana Hanazawa yine döktürmüş. Deadman Wonderland’ın Shiro’su, Steins;Gate’in Mayuri'si Fractale’nin Nessa’sı olarak her zamanki gibi çok iyi iş çıkarmış.

    Açıkçası Fractale’ye tam puan verdiğim için ben bile çok şaşırdım çünkü karşıma bu kadar iyi bir animenin (daha doğrusu benim karşıma diyelim çünkü nette genel olarak 7 ile 8 arası puanlara sahip) çıkacağını hiç tahmin etmemiştim. Diğer yabancı sayfalarındaki puan ortalamalarına bakınca ben mi fazla verdim diye çok düşündüm ama yok arkadaş, animenin bir eksisini bulamadım. Konu güzel, hikayenin akışı güzel, senaryo güzel, çizimler güzel, kısa olmasına karşın tadında bitiyor; e daha ne olsun:) Ben Fractale’yi herkese severek tavsiye ederim. Kısa ve kaliteli bir anime arıyorsanız Fractale’ye muhakkak bir göz atın.


    { 5 comments bulunmakta.Yorum yapın }

    1. Yaptığınız incelemeyi okuduktan sonra fractale'i izlemeye karar verdim. 10 üzerinden 10 almayı hak edecek kadar güzel mi bilemem ama internette dolaşan "vakit kaybı, konusu harcanan bir anime izlemek isteyen buradan gelsin" gibi yorumları da haketmediği kesin.

      Gerçekten güzel ve orjinal bir konusu olduğu doğrudur. Hatta daha ayrıntılı bir şekilde fractale sistemi anlatılsaydı güzel olmaz mıydı? Tabi ki olurdu, bilimkurgunun dibine biraz daha vurmuş olurduk. Ama 11 bölümlük bir anime için daha fazlası ne kadar olabilirdi bilemiyorum. Bence 11 bölüm için, süre oldukça güzel yönetilirken işlenmek istenen konu ve verilmek istenen duygu da seyiryiye başarılı bir şekilde aktarılmış.

      Karakterlerine gelince, dediğiniz gibi Kana Hanazawa yine müthiş döktürmüş. Nessa nasıl bir karakterdi öyle tüm animeye neşe saçan birşey olmuş. Ana karakterlerden Clain'in çocuksu aşkı, buram buram teknoloji kokan bir dünyada eskiye olan hasreti ve de Clain'in karakter gelişimi oldukça güzel işlenilmiş. Phryne ise apayrıydı. Neyse daha uzatmayayım ama yan karakterler Dias, Sunda ve Granitz ailesi, SAO daki sugou'yu hatırlatan kötü adamı Barrot vs güzel ve oturmuş bir kadrosu vardı.

      Son olarak,açılış müziği ve arkaplanda geçen renk cümbüşü hakkında aynı düşünceleri paylaşmasam da, kapanış parçası "Down By the Salley Garden" İrlanda kültüründen esintiler veren oldukça hoş bir müzikti. Ve de tabi ki animeyi daha da anlamlandıran "Hiru No Hoshi"..

      Bu güzel inceleme için teşekkürler.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. İncelemenin incelemesi :) diyelim biz bu yazıya

        Sil
    2. Merhaba

      İncelemeniz üzerine izlemeye başladım, ilk bölümleri merak uyandırdı ancak diğer bölümlerini yetersiz bulduğumu söylemeliyim. Fractale sistemi ilginç, komplike bir sistem, @KızılViran'a katılarak bu sistemin daha ayrıntılı şekilde açıklanmasını istersim. Örneğin Fractale sırasından insanlar gerçekten nerede yaşıyorlar, nasıl besleniyorlar, Fractale sistemi nasıl ortaya çıktı gibi. Herkes Fractale'e bağlıyken nasıl çocuk yapabiliyorlar, hükümetler nerede vb.

      Çizimleri ve görselliği oldukça kaliteli, bu konuda benden geçer not aldı. Karakterleri orta karar buldum. Clain'in üzerine yapışan "sapık" damgası tebessüm uyandırdı biraz :)

      Genel olarak konuşursak kişisel puanım 10 / 6 olurdu. Seriyi de sadece kısa olduğu için yarım bırakmadım, beğenerek izlediğimi pek söyleyemem.

      Gene de inceleme için elinize sağlık diyorum :)

      YanıtlaSil
    3. Buradaki inceleme sayesinde izlemeye karar verdim. 2 gün önce mi ne bitti hatırlamıyorum. Kısa bir seri olması izlememdeki avantaj oldu. Ama sonradan pişman oldum keşke bu kadar kısa olmasaydı diye. Çünkü bence konular kısa tutulduğu için bende soru işaretleri oluştu. Mesela onca kayıp milenyum grubu/mıntıkası nasıl oluşmuş ilk başlangıcı neydi bu grupların birbirinden farklı olmasının sebebi ne? Özellikle phryne'in ''babasıyla'' olan ilişkisi yaşadıkları yani bu anahtarların yaşadıkları acılar daha ayrıntılı gösterilmeliydi. İlk tanrı dediklerin ruh mesela o insan nasıl anahtar olmuş ben pek anlamadım. Fractale sistemi daha iyi açıklanabilirdi.
      Animeyi beğendim izlediğime hiç pişman değilim konusunu türünü beğendim ama tam olarak açıklayıcı bulmadım.
      Kısaca bu anime bence bir sezon daha hak ediyor. Olur mu olur belki bir sezon daha yaparlar geçmiş zamanı gösterirler o zaman çok iyi olur derim ben.

      YanıtlaSil
    4. animeye başladım ve aşık oldum <3 <3 <3

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan